במדינת ישראל לא קיים חוק ספציפי לנושא רשלנות רפואית, אלא מתבססים על ההגדרה הכללית של עוולת הרשלנות כפי שהיא מפורטת בסעיפים 35, 36 בפקודת הנזיקין. רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שירות או טיפול רפואי שלא ננקטה בו מידת הזהירות הסבירה שנדרשת ומצופה מרופא סביר, וכתוצאה מכך למטופל נגרם נזק רפואי. במילים אחרות, יש להוכיח קשר סיבתי שהנזק הרפואי נגרם כתוצאה מהתנהגותו הבלתי סבירה של הרופא ו/או הצוות הרפואי.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
תביעות בגין רשלנות רפואית הן עניין קשה וסבוך משתי סיבות עיקריות – אנושית ומשפטית. הראשונה מתייחסת לנזקים הבריאותיים-הפיזיים הנגרמים לבני אדם. במקרים הקשים, רשלנות רפואית יכולה להוביל למוות וכמובן קיימות דוגמאות קשות של נשים שילדו תינוק עם מום בגלל שהרופא לא אבחן זאת בבדיקות ההיריון, ניתוח שהסתיים בתוצאות נוראיות במנותח, מקרי רשלנות במהלך לידה, בטיפולי שיניים, וכן מקרים רבים של רשלנות בניתוחים פלסטיים – בכל אלו אנשים נותרים עם פגיעות, קשיי תפקוד ונכות שהיו יכולים להימנע. הסיבה השנייה נעוצה בהליך הביורוקרטי. משפטי רשלנות רפואית אורכים זמן, שכן נדרשים לא מעט מסמכים, חוות דעת והתייעצויות, אולם אסור להירתע מהגשת תביעה בשל ההליך הביורוקרטי והסבלנות ברוב המקרים, משתלמת.
מה פוסק בית המשפט?
את הגלגל לא ניתן להשיב לאחור. לצערנו, לא ניתן להחזיר אדם לחיים, להחזיר איבר שנקטע שלא לצורך, לבטל נכות שנגרמה בשל פגיעות מסוגים שונים וכיוצ”ב. עם זאת, חשוב לזכור כי בתביעות רשלנות רפואית בית המשפט רשאי לפסוק פיצוי כספי שיוכל לסייע או להקל על הנפגע או בני משפחתו בגין הנזק שנגרם. במקרים קשים הפיצוי יכול להגיע למיליוני שקלים ולשנות את מצבו של הנפגע..
חשוב לדעת, כי מקרים של רשלנות רפואית יכולים להתגלות גם שנים לאחר התרחשות המקרה בפועל. בין שקרו באופן מידי, בין שאובחנו שנים לאחר מכן, אני ממליץ לכל אחת ואחד שמבקר אצל רופא משפחה, רופא מומחה או במהלך ביקור בבית חולים, לשים לב ולשאול את עצמו כמה שאלות חשובות:
- האם הטיפול שקיבלת תואם לתלונה שבגללה הגעת לרופא?
- האם אתה חש הקלה לאחר קבלת הטיפול, או שמא חלה החמרה במצבך הרפואי?
- האם התנהגות הרופאים הייתה חריגה? למשל, התקהלות גדולה סביב מיטת האשפוז יכולה להעיד שמצבך הרפואי הוא מקרה מעניין, אבל מצד שני היא גם יכולה להיות עדות לטעות רפואית שהרופאים מנסים להסתיר.
- האם קיבלת תשובות מקיפות מהצוות הרפואי או שהתחמקו משאלותיך?
- רופא טלפוני אישי – אם הרופא אומר לך ליצור קשר “רק איתו ובכל שעה”, אמנם יתכן ומדובר ביחס אישי וראוי אבל יתכן והרופא מנסה להשאיר את הטעות רק בינך לבינו.
- החמרה במצב רפואי –בכל מקרה בו חלה החמרה במצבך הרפואי לאחר שכבר נבדקת אצל רופא או השתחררת מניתוח, פנה לבית החולים.
לא כל טעות של רופא או נזק שנגרם למטופל הם בגדר רשלנות רפואית, אך אסור להתעלם מסימנים מחשידים, מפגיעות ונזקים או חלילה במקרים של מוות, שנגרמו כתוצאה משירות רפואי לקוי. אם יש לך ספק האם לבן משפחתך או לך נגרם נזק כתוצאה מהתנהלות בלתי סבירה של גורם רפואי, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי.
עו”ד דוד פייל שותף מייסד משרד פייל ושות’ עורכי דין המתמחה בתביעות ביטוח ורשלנות רפואית- 073-2291380
*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו”ד.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]