השבוע התקיימה פתיחה של תערוכה חדשה במחלקה לאמנות יהודית, באוניברסיטת בר-אילן. התערוכה הנה חלק ממחקר חדש הבוחן את האופן בו נבנה דימויה של ישראל באלבומי תמונות ומדריכי טיולים בעברית ובצרפתית. המחקר יוצג במסגרת כנס ותערוכה שנפתחת השבוע באוניברסיטת בר-אילן שתהיה פתוחה לקהל הרחב עד לחודש מאי.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
פרויקט המחקר שנמשך שלוש שנים במימון קרן המדע הישראלית (ISF), בחן את ייצוגיה של ישראל מקם המדינה ועד ימינו בספרי הדרכה לתיירים בצרפתית. בעוד שמטרתו המקורית של המחקר הייתה לבחון את האופן כיצד מתפתח הדימוי של ישראל מאז קום המדינה בעיני התיירים הצרפתיים, אך טבעי היה להרחיב אותה לשפות ואמצעי תיאור אחרים, כמו אלבומים.
מאז קום המדינה, אלבומי תמונות, שיוצרו והופצו על ידי מוסדות רשמיים של המדינה או גורמים פרטיים, היו לחלק בלתי נפרד מהספריות המשפחתיות וסייעו בייצור זיכרון קולקטיבי ואישי של המדינה המתפתחת. עבור הישראלים, אלבומים אלה למעשה ממחישים ויזואלית את אבני הדרך החשובות ביותר מלידתה והתפתחותה של מדינת ישראל. בעיניים זרות, האלבומים מגבשים דימוי מסוים של ישראל: הם מסייעים למתייר במדינה לראות ולהבין. למי שכבר ביקר בה הם מהווים מזכרת.
אירוע הפתיחה. צילום: קלוד מלאךפרופ’ גליה ינושבסקי מהמחלקה הצרפתית באוניברסיטת בר אילן: “בחרתי את הפורטרטים המשמעותיים ביותר, מתוך מבחר אדיר של מדריכי תיירות ואלבומי צילום של ישראל. ספרים אלה מאפשרים לנו להתבונן ברגעי המפתח בתולדות ישראל ולעקוב אחר התפתחותה של המדינה: ממדינה בעלת עבר ארכיאולוגי עשיר ועד לאומת היי-טק. אוצרי התערוכה, ד”ר צבי אורגד ואפרת פרידנזון-הריסון מהמחלקה לאמנות יהודית, הדגישו את ההיבטים החומריים: כיצד להחזיק בו, כיצד לקרוא בו. התערוכה היא למעשה אלבום גדול, קולאז’ של אלבומים וספרי הדרכה לתיירים, המבטאים מגוון עמדות וריבוד ויזואלי. איכויות הצילום והטקסט, מידת המעורבות של המדינה בהפקת האלבום ומגוון קהלי היעד שלו חושפים את פניה הרבים של ישראל”.
בנוסף, התקיימה השבוע סדנת מחקר בינלאומית בנושא שיח התיירות והיבטיה החומריים, באוניברסיטת בר-אילן, בתמיכת האקדמיה הישראלית למדעים.
מארגנת הסדנה, פרופ’ גליה ינושבסקי מהמחלקה לתרבות צרפת: “סדנת מחקר בינלאומית, המפגישה בין מיטב המומחים המקומיים והבינלאומיים בתחום התרבות, המורשת והתיירות. הסדנה התמקדה בקשר שבין אתרי תיירות ואתרי מורשת, וגם בפריצות הדרך הטכנולוגיות והתרבותיות שהתרחשו בשנים האחרונות בתחום התיירות. בנוסף, נבחנה המשמעות של המונח “מדינת תיירות”. בין באי הכנס, יזמי Travel-Tech, העוסקים בפיתוחים טכנולוגיים לתיירות, כעזרי ניווט והכרת אתרי מורשת ותרבות והנגשת מידע לתייר באינטרנט”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]