ילדתי ואני בחופשת לידה כבר חצי שנה. אני שוקלת להתפטר ולהישאר בבית לטפל בתינוק/ת שלי מה הזכויות שלי?
זו וודאי שאלה שאמהות רבות שואלות את עצמן לאחר הלידה. לא פשוט להשאיר תינוק רך במעון או בגן בשנה הראשונה לחיים כאשר יותר מהכל הוא זקוק להוריו.
עו”ד אסנת זיו, מהקו החם של עמותת איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי עונה על כך.
סעיף 7 לחוק פיצויי פיטורין מאפשר לעובדת להתפטר בתוך 9 חודשים מהיום שילדה כדין מפוטרת, בתנאי שהתקיימו יחסי עובדת–מעביד בינה לבין המעסיק במשך שנה לפחות. כלומר, את יכולה להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים אך חשוב שזה יהיה תוך 9 חודשים מיום הלידה.
אם בן/בת הזוג שלי מעוניינים להתפטר לצורך טיפול בילד/ה, האם זכאים גם להתפטר ב“דין מפוטר“?
עובד/ת המעוניינים להתפטר לצורך טיפול בילד/ה במקום בת הזוג יכולים לעשות כן בהתאם לאותם תנאים, אם מתקיים בנוסף אחד התנאים האלה:
- בת הזוג הועסקה כעובדת 6 חודשים רצופים לפני ההתפטרות.
- הילד נמצא בחזקתו ובטיפולו הבלעדיים עקב מחלה או נכות של בת הזוג.
- בת הזוג עבדה כעובדת עצמאית במשך 12 חודשים רצופים לפני הלידה.
איך זה מתבצע?
- צריך למסור למעסיק הודעה מוקדמת בכתב ולהדגיש שזה לצורך הטיפול בילד.
- חשוב לוודא שהודעה זו תיכנס לתוקף לפני סיום 9 החודשים. לכן, מומלץ למסור את המכתב לכל המאוחר 8 חודשים לאחר הלידה ולציין בכותרת “הודעה מוקדמת להתפטרות לצורך טיפול בילד/ה“.
ואז מה?
- לפני סיום ההעסקה, העובדת צריכה למלא את ”טופס 161א – הודעת עובד עקב פרישה מעבודה” שכולל את פרטיה האישיים, תקופות העסקתה וגם מקומות עבודה אחרים בהם עבדה במהלך ההעסקה כולל פירוט תשלומי פיטורים שקיבלה ממקומות אלה.
- אחר כך, המעסיק ימלא את ”טופס 161 – הודעת מעביד על פרישה מעבודה של עובד” וימסור אותו לעובד/ת.
- הפיצויים יכולים להימסר בשתי דרכים:
- תשלום הפיצויים ישירות מהמעסיק לעובדת.
- שחרור הכספים שהופרשו לקרן פיצויים או קרן פנסיה והעברתם מהקרן לעובדת. מומלץ לשקל היטב האם להוציא את הכספים או להותיר אותם בקרן הפנסיה כדי להגדיל את גובה הפנסיה בעתיד.
מה עם דמי אבטלה?
- ביטוח לאומי לא מכיר בהתפטרות זו כפיטורים. ולכן, עובדת שהתפטרה תהיה זכאית לדמי אבטלה רק כעבור 90 יום ממתן הודעת ההתפטרות ותחילת התייצבותה בלשכת התעסוקה, אלא אם קיימת סיבה נוספת לעזיבת מקום העבודה (מעבר מקום מגורים, ביטול המשרה וכו‘), לגביה ניתן אישור בכתב.
- לא ניתן לקבל דמי אבטלה במקביל לדמי לידה, לכן התקופה שישולמו בה דמי אבטלה תחל רק לאחר שתסתיים התקופה שמשולמים עבורה דמי הלידה לעובדת, ובהתאם לרישום הראשוני בלשכת התעסוקה.
חשוב לדעת:
- ההתפטרות מזכה בפיצויי פיטורים רק אם נעשתה לצורך טיפול בילד.
- הזכות הזו תקפה למשך 9 חודשים גם אם העובדת חזרה לעבוד במהלך תקופה זו וביקשה להתפטר לאחר מכן בתוך התקופה המזכה.
- אם יש לעובדת בן או בת זוג (נשואים או ידועים בציבור) העובדים ומבוטחים בביטוח לאומי, אז למשך התקופה בה לא תעבוד, היא תהיה פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, אם נרשמה בביטוח לאומי כעקרת בית.
הנכתב אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. לפרטים נוספים, בנושא זה ובנושאים נוספים, ניתן לפנות לעמותת איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי בטלפון 1-700-50-50-65 או במייל [email protected]
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]