בדיקת פאפ – מה המשמעות?
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
מקור שמה של הבדיקה הוא מי שהמציא אותה, ד”ר ג’ורג’יוס פפניקולאו Georgios Papanikolaou)) – רופא יווני שפיתח טכניקה ייחודית זו לבדיקת סרטן צוואר הרחם.
מדובר בבדיקה המשמשת לאבחון נגעים טרום סרטניים או סרטניים, שאם מתגלים בשלבים מוקדמים, יכולים להיות מטופלים וברי ריפוי. מכאן חשיבותה של בדיקה זו.
מהם גורמי הסיכון?
במידה ואת שייכת לאחת מהקבוצות הבאות, יש לך סיכוי גבוה יותר לפתח נגעים, ולכן חשוב במיוחד שתתייעצי עם הרופא/ה שלך, לגבי תדירות הבדיקה והגיל המינימלי:
- בדיקת פאפ לא תקינה בעבר.
- מערכת חיסונית חלשה.
- במידה ונדבקת בנגיף הפפילומה האנושי (HPV), שעובר בדרך כלל באמצעות מגע מיני.
- איידס.
איך מתבצעת הבדיקה?
בדיקת פאפ מתבצעת בדומה לבדיקה גניקולוגית שגרתית, במהלכה יבדקו הרופא/ה את הנרתיק ואת איברי הרבייה. לאחר מכן, באמצעות מכשיר הנקרא מפשק/ ספקולום שמטרתו לפתוח את הנרתיק, ידגמו כמה תאים שישלחו למעבדה כדי לזיהוי נגעים, במידה וישנם.
האם זה כואב?
ייתכן שתחושי אי נוחות קלה או לחץ בעת החדרת הספקולום, או במהלך דגימת התאים. יחד עם זאת, מדובר על בדיקה שבמידה ומתבצעת נכון ובצורה מקצועית, אמורה להיות בטוחה ואינה כרוכה בסיכונים.
מתי מומלץ לבצע את הבדיקה?
משרד הבריאות ממליץ לנשים בגילי 25-65 לבצע בדיקת פאפ מדי 3 שנים, אלא אם את נמצאת בקבוצת סיכון, ואז יש לבצע את הבדיקה בגיל צעיר ובתדירות גבוהה יותר. הבדיקה כלולה בסל הבריאות לנשים בגילי 25-54.
ישנם 3 מקרים בהם לא מומלץ לבצע את בדיקת הפאפ:
- במהלך המחזור החודשי.
- כמה ימים בסמוך לקיום יחסי מין.
- במידה ויש דלקת בנרתיק.
בסמוך לבדיקה, כדאי להימנע משימוש בחומרי סיכה לנרתיק, אמצעי מניעה או קרמים ומשחות, שעלולים להסוות תאים חריגים בצוואר הרחם.
מה אומרות התוצאות?
תוצאות הבדיקה עשויות להשתנות בהתאם לגילך, להיסטוריה הרפואית ועוד. במידה והבדיקה מראה שיש נוכחות של נגעים טרום סרטניים או סרטניים, תתבקשי להמשיך טיפול בהתאם. ממצאים נוספים שיכולים להתגלות הם זיהומים חמורים ודלקת באגן.
בכל מקרה, כאשר התוצאות חריגות אך לא מדובר במצב חירום רפואי, ייתכן שתתבקשי לבצע בדיקות נוספות הכוללות:
בדיקת פאפ נוספת. במטרה לוודא כי התוצאות אכן חריגות.
קולפוסקופיה. בדיקת צוואר הרחם והנרתיק באמצעות מיקרוסקופ.
ביופסיה. לקיחת דגימת רקמה קטנה מצוואר הרחם שלך, כדי לאבחן את התאים והנגעים שהתגלו.
את המאמר כתב ד”ר גוטמן גיא– גינקולוג בכיר בקופ”ח כללית.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]