יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / מדורים / המומחים / 380 מיליארד שקל לא טועים: עובדות מפתיעות אודות כרטיסי אשראי

380 מיליארד שקל לא טועים: עובדות מפתיעות אודות כרטיסי אשראי

לרוב האנשים בישראל יש יותר כרטיסי אשראי מארנקים, ולמרות מה שאנחנו חושבים – רוב האנשים לא פורשים לתשלומים ● חמישה דברים שלא ידעתם על כרטיסי אשראי

ביי פוסט קרדיט: Shutterstock.Young,Student,Preparing,Exam,Thinking,Or,Informal,Hipster,Style,Businessman
קרדיט: Shutterstock.

תוכן ממומן ע”י אמריקן אקספרס (אקספרס פרימיום)


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


די נכון לומר שבישראל 2022, לכל מי שיש ארנק יש גם כרטיס אשראי. אמצעי התשלום הזה, שעד לפני 50-60 שנה בכלל לא היה קיים, נחשב היום לדרך התשלום הפופולרית ביותר בעולם, והטכנולוגיה והרעיון הפיננסי שעומדים בבסיסו שינו למעשה את הדרך שבה שנחנו משלמים. ועדיין – עד כמה אתם באמת מכירים את כרטיס האשראי שלכם?

כדי שנדע קצת יותר על החבר הקטן מפלסטיק שתמיד נמצא אצלנו בכיס, אספנו עבורכם כמה עובדות מעניינות על כרטיס אשראי*, שאולי לא ידעתם. מוכנים לצאת לדרך?

1. בישראל יש יותר כרטיסי אשראי מבני אדם

מכירים מישהו שמחזיק שניים, שלושה ואפילו יותר כרטיסי אשראי בארנק? אולי זה נכון גם לגביכם? בכל מקרה, זה בטוח קורה – כי בישראל יש יותר מ-10 מיליון כרטיסי אשראי בתוקף, מה שמגלם ממוצע של 2.5 כרטיסים לכל אדם בוגר. רק לכ-25% מציבור הבוגרים בישראל יש כרטיס אשראי בודד.

אבל למה, בעצם? יש שתי סיבות מרכזיות להחזקה של יותר מכרטיס אחד, והן קשורות האחת לשנייה. ראשית, מי שרוצה מסגרת אשראי גדולה יותר, יכול להנפיק כרטיס אשראי חוץ בנקאי וליהנות מהמסגרת הנוספת שהוא מציע. סיבה נוספת להנפקת כרטיס אשראי חוץ בנקאי (או כמה וכמה) היא הרצון ליהנות מההטבות שמציעים מועדוני לקוחות, רשתות שיווק או חברות האשראי עצמן – כשכל אחד מהגופים האלה מנפיק כרטיס ייחודי מטעמו.

  1. שלוש חברות מנפיקות את כלל כרטיסי האשראי בישראל

כרטיסי אשראי מגיעים בשלל צבעים, עם לוגואים שונים של חברות שונות המציעות אותם, עם סמלי הבנקים, ועם שמות שונים ומשונים. ועדיין, את ההנפקה עצמה של הכרטיס מבצעות רק שלוש חברות גדולות בישראל. ההנפקה היא למעשה הפעולה של מתן אשראי למחזיק הכרטיס. כלומר, שלוש החברות האלה הן מלוות לטווחים קצרים (חיובים חודשיים).

גם כאשר מונפק כרטיס אשראי מטעם הבנק וגם כאשר מדובר בכרטיס אשראי חוץ בנקאי, שלוש החברות האלה הן מי שעומד מאחורי ההנפקה, החיובים והאופרציה.

  1. בשנת 2021 שולמו 380 מיליארד שקלים בעסקאות בכרטיס אשראי

בעשר השנים האחרונות נרשמת עלייה עקבית מדי שנה בסכומים שמוציאים הישראלים בעסקאות אשראי. במדינות מסוימות בעולם השימוש באשראי שמור לתשלומים גדולים, אך בישראל אנחנו רגילים לכך שגם על כוס קפה ב-12 נשלם באשראי. כך, לפי נתונים של חברות האשראי, בשנת 2021 נרשמו בישראל הוצאות של 380 מיליארד שקל בעסקאות אשראי.

כאמור, ההוצאות השנתיות באשראי בישראל מטפסות באופן עקבי, בקצב של כ-6% בשנה. לשם השוואה, 380 מיליארד שקל הם סכום כפול ביחס להוצאות באשראי שנרשמו בישראל בשנת 2010 – בערך 165 מיליארד שקל. העלייה מעידה גם על שדרוג ברמת החיים בישראל, אבל גם על גידול ההוצאות על מותרות, עליות מחירים ומעבר מתשלום במזומן לתשלום באשראי.

  1. כרטיס אשראי חוץ בנקאי מציע הרבה יתרונות

כפי שציינו, לכל אדם שני בישראל לפחות יש יותר מכרטיס אשראי אחד על שמו, והסיבה המרכזית לכך היא הכרטיסים החוץ-בנקאיים. סביר יהיה להניח שרוב הכרטיסים הנוספים שמחזיקים בישראלים אינם כרטיסי אשראי בנקאיים – מכיוון שאנחנו מורגלים לקבל כרטיס אשראי אחד מהבנק בעת פתיחת חשבון (או שניים במקרה של חשבון משותף) ולאחר מכן להוסיף לאוסף כרטיסים שמציעים לנו הטבות.

בימינו, כמעט כל רשת שיווק, סופרמרקט או מועדון לקוחות מנפיקים כרטיס אשראי המציע הטבות הרלוונטיות להם. הלקוחות עושים את שיקוליהם ובוחרים להחזיק בכמה כרטיסים כדי ליהנות מהנחות נקודתיות, מפרישת תשלומים עם ריבית נוחה, ממסגרת אשראי מורחבת וממבצעים, הטבות ותוכניות קאשבק.

  1. חלק קטן יחסית מהעסקאות באשראי נפרש לתשלומים

למרות שאחת האפשרויות שתשלום באשראי פותח בפנינו היא פרישה לתשלומים, נראה שרוב מוחלט של עסקאות האשראי נסלקות בתשלום אחד בלבד. בניגוד למזומן, בתשלום בכרטיס אשראי ניתן לפרוש את הסכום הכולל לחיוב מחולק כמה חודשים קדימה, ואפילו ללא ריבית או הצמדה – אבל רובנו לא משתמשים באופציה הזו.

כך, לפי נתוני חברות האשראי שפורסמו בסוף 2020 בכלכליסט, רק כ-0.3% מכל עסקאות האשראי נפרשות לתשלומים. הסיבה העיקרית היא, כפי שצוין, שבישראל משתמשים באשראי גם ובעיקר לעסקאות קטנות ויומיומיות, שמן הסתם לא מחולקות לתשלומים.

סיכום

כולנו משתמשים ביומיום באשראי, וכפי שראינו – לרובנו יש אפילו יותר מכרטיס אחד. מסיבה זו, כדאי מאוד להכיר יותר לעומק את הכרטיס הזה, להבין כיצד הוא עובד וכמה זה עולה, ולדעת אילו כרטיסים כדאיים יותר ואילו פחות. מקווים שהצלחנו בכתבה הקצרה הזו לפקוח את העיניים מעט לגבי עולם כרטיסי האשראי, ומעודדים אתכם ללמוד עוד – כי ידע זה כוח.

 

*הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של המנפיקה אמריקן אקספרס בע”מ ו/או אקספרס פרימיום בע”מ. בכפוף לתנאי החברה ולתנאים המפורטים באתר, ההטבות עשויות להשתנות מעת לעת. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

** הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה/אשראי.

*** מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

בסט לינקס pexels-photo-413885_1732355040364

שיער רך למגע: הסודות שלא ידעתם על טיפוח יומיומי

תפריט נגישות