אמנת שנגן נחתמה ב-1985. היא כוללת היום 29 מדינות, אך למעשה 27 מדינות מקיימות אותה באופן מלא. המטרה של אמנה זו היתה להסדיר את כל מה שקשור לתחום של מדיניות הגירה וביקורת גבולות. כשהרעיון היה, לאפשר מעבר חופשי בין המדינות השונות, שימוש בויזה אחידה בקרב כל המדינות החתומות על האמנה, כאשר במקביל כל מדינה אחראית למדיניות ההגירה שלה.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
אזור שנגן כולל בתוכו את כל מדינות האיחוד וכן מדינות כגון, איסלנד, ליכטנשטיין, נורבגיה ושוויץ, שאינן חלק מהאיחוד האירופי. כאמור, ישנן מדינות, רומניה ובולגריה שאינן מקיימות את האמנה באופן מלא, אך הכוונה היא שהן יעשו זאת בעתיד. בין היתר, על ידי הנהגת ויזת שנגן, אשר תקפה לכל המדינות החברות בהסכם, מה שמאפשר מעבר חופשי בין מדינה למדינה.
כיצד האמנה פועלת בשטח
מדינות שנגן, המדינות הנכללות בהסכם, מאפשרות למעשה לתושביהן אפשרות לעבור ממדינה למדינה ללא שום בעיה. עד חתימת האמנה, כל אזרח היה צריך להציג תעודת זהות או דרכון בשביל לחצות גבול אל מדינה שכנה. במקרים מסוימים היה צורך גם להוציא ויזה מיוחדת. האמנה למעשה, ייתרה את כל זה.
אחרי חתימת הסכם שנגן, תושבי המדינות החברות בו, יכולים לעבור בכל דרך, ממדינה למדינה, מבלי שהם יצטרכו לעצור ולהציג דרכון או כל דבר אחר. המעבר הוא חופשי לגמרי, וישנן מדינות שאפילו ויתרו על מעברי גבול, עמדות ביקורת גבולות, והמעבר היום הוא חופשי, לאנשים ומכוניות, סחורות וכל דבר אחר.
הסדר זה גם משרת תיירים שאינם מתגוררים ביבשת ומגיעים אליה ממדינות חיצוניות. במקום שהם יצטרכו להוציא ויזה לכל מדינה, עליהם להוציא ויזת שנגן, והיא תקפה לכל מדינה בהסכם. את הויזה יש להוציא במדינה הראשונה בה מבקשים לבקר. כלומר, נניח ותייר מבקש לעשות טיול מאיטליה לצרפת, אזי שהוא יצטרך להוציא ויזת שנגן בשגרירות איטליה בארצו, וכך הוא יוכל להתנייד חופשי, ללא הפרעה בכל מדינות ההסכם ולשהות בהן עד שלושה חודשים ללא הפרעה.
מה היתרונות של אמנה זו?
אמנת שנגן פותחת את הגבולות של המדינות החברות בה, לכל תושבי אירופה באופן חופשי, מקלה מאוד על מעברים של סחורות ממדינה למדינה, מפחיתה עלויות, ומאפשרת לתיירים המגיעים מחוץ ליבשת לטייל בה בצורה הרבה יותר פשוטה. מצד שני, הפיקוח על הגבולות הוא אומנם הרבה יותר חופשי ומשוחרר, אך אפשר להפנות את המשאבים לדברים אחרים. אין ספק שזה היה שינוי דרמטי ששיפר משמעותית הן את עולם התיירות והן את אמצעי המסחר ביבשת.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]