בשנה החולפת ובצל מלחמת ׳חרבות ברזל׳ חל גידול משמעותי במספר האנשים שדיווחו על משברים נפשיים ובהיקף הבקשות לסיוע בכל רחבי הארץ. את הגידול אפשר להסביר כתולדה של מציאות המלחמה, אך הוא נובע גם ממשברי שגרה אישיים ומשפחתיים. עיריית גני תקווה חרתה על דגלה עוד בטרם המלחמה לעסוק באופן אקטיבי ולספק שירותים מיטביים לתושבי העיר בתחום בריאות הנפש, תוך יצירת חוסן נפשי וחברתי בקרב הקהילה. לאור הלחימה המתמשכת יזמה העירייה סקר עמדות ותפיסות בנושא בריאות הנפש, אליו השיבו 400 תושבים.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
במהלך שנת 2023, הקימה עיריית גני תקווה את הבית הירוק, המשמש כמרכז טיפולי רב תחומי לקהילה ולמשפחה. הבית הירוק הוקם במטרה לצמצם פערים וקשיים עבור משפחות המתמודדות עם מצוקה נפשית של אחת או אחד מבני המשפחה. הטיפול מקדם התפתחות תקינה, תקשורת משפחתית טובה, שיפור הרווחה הנפשית והתפקודית ברמה המשפחתית והפרטנית, תוך מניעת קשיים עתידיים אצל הילדות והילדים.
מתקפת הטרור הרצחנית שהתרחשה ב-7 באוקטובר והמלחמה שפרצה השפיעו באופן משמעותי על תחושת הביטחון האישי ועל המצב הנפשי בו שרויים אזרחיות ואזרחי המדינה. לאור הגדילה בהיקף הפניות מפרוץ הלחימה, עיריית גני תקווה הגישה בקשה לקבלת תקציב ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים על מנת לספק שירותים רגשיים עבור התושבים שזקוקים לכך. המשרד הכיר בצורך החיוני והשקיע למעלה מ-300,000 ₪ במטרה לתת מענה לטיפול הרשותי בנושא. דבר המאפשר תחילה, לסייע ל-30 מתושבות ותושבי העיר המתמודדים עם מצוקת נפש באמצעות עמותת הבית הירוק. במקביל, גם העיר התאומה של גני תקווה בגרמניה, בירגיש גלדבאך, עוסקת בשבועות האחרונים בגיוס תרומות עבור מטרה חשובה זו.
על אף היותה של גני תקווה רשות בחתך סוציואקונומי גבוה, היא נבחרה באופן תקדימי להשתתף במיזם SEL של “יד הנדיב” ותוביל בתוכנית רב שנתית מהלך מערכתי לטיפוח מיומנויות רגשיות, חיזוק המוביליות החברתית ובניית חוסן בקרב ילדים, נוער, צוותי ההוראה וההורים בישוב. כל זאת בליווי גורמים מקצועיים ואקדמיים שלוקחים חלק במהלך ובניהם בית ספר סגול באוניברסיטת רייכמן, עמותת מצמיחים, חברת קיימא, משרד החינוך, וכלל מוסדות החינוך בקהילה.
ממצאים מרכזיים מהסקר:
92% סבורים כי טיפולי בריאות הנפש במגזר הציבורי פחות איכותיים, זמני ההמתנה לקבלת הטיפול ארוכים מדי, זאת אל מול הטיפול במגזר הפרטי שהוא יקר אך אפקטיבי יותר.
46% ממשיבי הסקר מציגים מגמה מדאיגה של הימנעות מטיפול פרטי בשל המחיר הגבוה.
70% מההורים המשיבים יזניחו את הטיפול בעצמם כשילדיהם נמצאים בתקופה מתוחה.
בשאלה מי לדעתך מתמודד יותר עם מצוקות נפשיות עלה כי כמחצית מהמשיבים חושבים שהדבר נוגע לכלל האוכלוסייה באופן שוויוני, אך 19% סברו כי נשים יותר.
63% ממשיבי הסקר חושבים כי רוב מתמודדי הנפש אינם מדברים בפתיחות עם סביבתם ואף מתביישים או מסתירים זאת.
65% מכירים אדם קרוב התמודד עם מצוקה נפשית.
92% הביעו נכונות להעסיק אדם שנמצא במצוקה נפשית במקום העבודה שלהם.
ליזי דלריצ’ה, ראש עיריית גני תקווה:
“התמודדות עם מצוקה נפשית היא כבר מזמן לא נחלה של בודדים, אלא תופעה קיימת בכלל האוכלוסייה. בהיעדר מדיניות ממשלתית בנושא, הרשות המקומית ממשיכה להיות הכתובת הראשונה בקשר עם התושבים, זה נכון בכלל התחומים אך מקבל משנה תוקף בצל מלחמה ומשברים.
על המדינה לספק לרשויות תקציבים, להגדיל תקינה ואת שכרם של צוותים מטפלים במגזר הציבורי, ולהסיר חסמים במטרה לשקם את האמון והביטחון האישי של התושבים, בפרט בתחום בריאות הנפש. אנחנו מצפים שהנושא יתוקצב בהתאם גם בסל הבריאות הקרוב.
הידיעה כי גם בשנת 2023, אנשים עדיין מתביישים לדבר על הנושא ונמנעים מטיפולים מדאיגה ומחייבת טיפול שורש. צריך לעשות הכל כדי להפריח את הקונצפציה הזו ולהפסיק להישען על סטיגמות חברתיות מיושנות.
אין לי ספק שההיערכות המוקדמת של גני תקווה במגוון המיזמים לטיפול בסוגיית החוסן הרגשי והקמת הבית הירוק, יאפשרו מתן שירות מיטבי לתושבות ותושבי העיר, ויהוו עבור בריאותם הנפשית מרחב מוגן ושומר סף”.
אולי יעניין אותך גם: הסימון הירוק שיעודד את תושבי העיר גני תקווה לאמץ אורח חיים בריא, בצל המלחמה: עלייה בדיווחים על מקרי אלימות במשפחה בבקעת אונו
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]