האם הפוליו חוזר ובגדול? במשרד הבריאות מתריעים בשבועות האחרונים כי לראשונה מאז יותר מעשור ישנה התפרצות גדולה של פוליו בערים שונות בישראל. למחלה אין טיפול, אך יש חיסון יעיל שכבר מיגר את המחלה בישראל לגמרי בעבר.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
כעת, שוב מרים הנגיף הידוע לשמצה בשם “שיתוק ילדים” את ראשו. שוחחנו עם ד”ר לימור שפסה-יצחקי, רופאת ילדים בסניף שירותי בריאות כללית בגבעתיים, כדי להבין בדיוק מה זו המחלה הזו, ולמה מדברים עליה שוב אחרי כ”כ הרבה זמן.
ד”ר שפסה-יצחקי, נתחיל בשאלה הכללית מה זה בכלל פוליו?
“פוליו זו מחלה שנגרמת ע”י וירוס. הוירוס הזה חודר לגוף דרך הפה ומופרש בצואה. בכ-70% מהמקרים אנחנו לא נראה סימני מחלה, ביתר המקרים לרוב נחווה מחלה קלה בסגנון שפעת. הבעיה היא שבאחוז אחד מהמקרים המחלה יכולה להתפתח לשיתוק שיכולים להיות לו נזקים לטווח הארוך, ומכאן השם ‘שיתוק ילדים’ למחלה.”
למה הפוליו שוב אתנו?
“כל מבצע החיסונים הנוכחי התחיל לאחר שהתגלה מקרה אחד בירושלים של מחלה קלינית עם שיתוק בילדה לאחר יותר מ-30 שנה בהם לא נתקלנו בארץ במקרה כזה. בנוסף התגלו מספר מקרי נשאות של המחלה, וזה רמז מדאיג לכך שיש עוד הרבה מקרים כאלה. גם בדגימות ביוב באזור ירושלים נמצאו שרידי מחלה.”
כל אחד יכול לפתח את המחלה הקלינית של שיתוק?
“מחלה קלינית יכולה להתפתח רק אצל לא מחוסנים, לכן מבצע החיסונים. כדי להימנע ממחלה כזו צריך בראש ובראשונה להיות מחוסן.”
מתי ואיך ניתן החיסון?
“בארץ ניתנים שני סוגי חיסונים: חיסון מומת, המונע בעצם מהמחלה להתפתח אל מערכת העצבים ובכך למעשה סותמת את הגולל על שיתוק הילדים. חיסון זה ניתן בזריקה בגילאי חודשיים, 4 חודשים, חצי שנה ושנה. כרגע, בגלל ההתפרצות הוחלט להקדים את שתי המנות הראשונות לגילאי 6 ו-10 שבועות. חיסון זה אינו מגן מהדבקה והפרצה בצואה.
“על מנת למגר באמת את המגפה”, ממשיכה ד”ר שפסה-יצחקי, “אנו נותנים גם את החיסון המוחלש הניתן דרך הפה. חיסון זה יוצר הגנה מקומית במערכת העיכול ומונע את ההפרשה של הנגיף לסביבה ואת אפשרות הנשאות. חיסון זה ניתן כאמור בטיפות בגיאלי 6 ו 18 חודשים.”
איך אדע שילדי מחוסן כהלכה?
“החיסון מופיע בפנקס החיסונים תחת השם OPV, זה החיסון בטיפות. החיסון המומת מופיע תחת השם IPV שהוא תחת החיסון המחומש. מי שלא בטוח יכול להתקשר למוקד משרד הבריאות או פשוט לפנות לרופא הילדים ולטיפת חלב.”
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]