יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / גניבת ירושת ההורה על ידי מטפלת סיעודית? האם זה אפשרי?

גניבת ירושת ההורה על ידי מטפלת סיעודית? האם זה אפשרי?

כיצד למנוע עריכת צוואה לטובת מטפל? תופעה קשה וכואבת המוכרת בעולם דיני הירושה היא גניבת ירושתם של קשישים באים בימים על ידי מטפלים המלווים אותם בשנותיהם האחרונות. כל המבוגרים הנעזרים במטפל או מטפלת צמודים נכנסים בפוטנציאל לשיטת הניצול הבזויה הזו, ועלולים ליפול קורבן למטפלים חסרי בושה שידרשו חלק מעיזבונם לאחר מותם

עו"ד ונוטריון לצוואות רחל שחר. צילום: ענבל מרמרי

אותם קשישים יכולים להיות אבא או אמא של כל אחד מאיתנו, אך בכמה צעדים פשוטים ניתן להבטיח שכך לא יראה עתידכם. עורך דין נוטריון רחל שחר מייעצת:

קיימים מקרים בהם הילדים מגלים לתדהמתם, שהוריהם המנוחים הותירו אחריהם צוואה המחלקת את עיזבונם בניהם לבין המטפל או המטפלת. אין ספק שמדובר בגילוי מתסכל ומערער מאוד. לעומת מקרים אלו, ישנה שיטה נוספת בה משתמשים מטפלים רבים כדי לקבל חלק מירושת המטופלים שלהם והיא – הוכחת מעמדם כידועים בציבור של הנפטרים.

עורכי דין מומחים לענייני צוואות וירושות מזהירים לא אחת כי כדאי לדעת ידועה בציבור זכאית על פי החוק בישראל לרשת לפחות מחצית מעיזבון המנוח כאילו הייתה אשתו החוקית. העניין תקף גם לידוע בציבור מול עיזבונה של מנוחה. הדרך לטעון שמטפלת תפקדה כידועה בציבור אינה ארוכה וקשה לאור הדרישות המינימליות שהחוק מציב במעמד זה. אותן דרישות מינימליות הן אחד הגורמים לעליית שיעור התופעה בקרב מטפלים רבים.

מהן אותן הדרישות המופיעות בחוק להיותם של בני זוג ידועים בציבור?

  • משק בית משותף
  • מגורים תחת קורת גג אחת
  • קיום חיי משפחה

על קיומם של הגורמים ניתן ללמוד מגורמים שונים, בין השאר מצבו הפיזי של המצווה, מצבו המנטאלי נפשי, מידת חולשתו וסוג התלות שהוא תלוי בזולת, בדידותו וניתוקו מאנשים אחרים, מערכת הקשרים בינו לבין האדם שהוא נזקק לו וקשריו עם אחרים.

צוואות וירושות ובכן, טיפול בקשישים הוא משלח יד המספק עבור המטפלים את שני הסעיפים הראשונים, ואילו השלישי ניתן ל”הוכחה” על ידי עדויות שקר של המטפל או המטפלת במטרה להשלים את רשימת הדרישות. איש לא יוכל לסתור את דבריהם כיוון שרק המנוח יכול היה לעשות זאת ולכן כל טענה של קיום יחסים או לינה משותפת, לא תופרך בקלות. שימו לב – אין צורך חד משמעי להוכיח קיום יחסי מין שכן החוק מאפשר לקיים יחסי משפחה נטולי יחסי אישות במקרים בהם הדבר לא מתאפשר מבחינה רפואית.

ההופעה הציבורית של המנוח תמיד מלווה במטפלת מסיבות רפואיות בעיקר – הליכה למכולת, הצטרפות לחופשות משפחתיות וכדומה. עניין זה יכול לשרת את טענת המטפלת ולשמש כראייה משמעותית בבית המשפט להיותם ידועים בציבור.

לפני שאציג בפניכם מה ניתן לעשות טרם תחילת העסקתם של מטפלים על מנת למנוע אירוע קשה שכזה הילווה במאבק משפטי ארוך, ארצה להדגים לכם כיצד עניין כזה יכול להרוס את התא המשפחתי ולהחמיר את תחושת האובדן לאחר פטירתו של הורה או קרוב:

צוואות וירושות כיצד למנוע עריכת צוואה לטובת מטפל? סיפור קשה מתוך פסק דין

קשיש בודד וחולה העניק בהסכם מתנה את דירתו שהיתה עיקר רכושו למטפלת הסיעודית שטיפלה בו. כחצי שנה לאחר מכן, חתם הקשיש על צוואה לפיה הוא מוריש את רכושו למטפלת, חרף צוואה קודמת בה הוריש את רכושו לבנו.

ימים ספורים טרם פטירתו, ציווה את רכושו לבנו. ביהמ”ש קבע כי הן עסקת המתנה והן הצוואה לטובת המטפלת נעשו תחת השפעה בלתי הוגנת מצד המטפלת ועל כן הם בטלים. ביהמ”ש שוכנע כי הצוואה האחרונה משקפת את רצונו של הקשיש והורה על קיומה.

המנוח ערך בחייו שלוש צוואות: צוואה בעדים, מיום 2.4.2014 (ימים ספורים טרם פטירתו) בה ציווה את כל רכושו לבנו (להלן: הצוואה האחרונה); צוואה נוטריונית מיום 9.1.2014 בה ציווה את כל רכושו למטפלת  (להלן: הצוואה הקודמת) וכן  צוואה מ-2003 בה ציווה את עיקר רכושו לבנו בנוסף, התברר כי חצי שנה טרם עריכת הצוואה הקודמת, חתם המנוח על הסכם מתנה לפיו העביר למטפלת במתנה את זכויותיו בדירת מגוריו כשלמחרת היום נרשמה לטובת המטפלת הערת אזהרה. יצוין כי מחצית הזכויות בדירה שייכות היו לאשתו בנפרד של המנוח (אזרחית רומניה שעזבה את הארץ לפני שנים ולצדדים אין מידע אודותיה( אין חולק כי הזכויות בדירה הן עיקר רכושו של המנוח. בנו עותר לקיים את הצוואה האחרונה, מתנגד לקיום הצוואה הקודמת בעילות של השפעה בלתי הוגנת, ומעורבות של המטפלת בעריכתה וכן עותר לביטול עסקת המתנה בטענות לקיומה של השפעה בלתי הוגנת, עושק וכפייה. מאידך, המטפלת עתרה לקיים את הצוואה הקודמת ומתנגדת לקיום הצוואה המאוחרת, מכחישה את טענות בנו וטוענת כי המנוח ציווה לה את כל רכושו, לאור טיפולה המסור ומתוך רצון טוב ובתום לב, שעה שילדיו כמעט ולא היו עימו בקשר. לטענת בנו יש ספק באמיתות הצוואה האחרונה ובכושרו של המנוח לצוות באותו מועד.

במהלך העדויות התגלה לתדהמת בני משפחתו כי הקשיש נלקח על ידי המטפלת לעורך דין ושם כשחקן בהצגה הוחתם על הסכם מתנה אשר מעביר למטפלת את דירתו היחידה עוד בחייו.

אז מה אפשר לעשות מראש אם אנחנו רוצים למנוע עריכת צוואה לטובת מטפל?

אם קראתם את המאמר עד כה והכרתם את הנושא, דעו כי מצבכם מצוין, שכן אתם מודעים לסכנה ויכולים להימנע ממנה מבעוד מועד. אלו הצעדים שניתן לבצע כדי להבטיח שפטירת המוריש לא ילוו בסבל נוסף בדמות גזל על ידי המטפל או המטפלת הצמודים:

  • צוואה חתומה על ידי ההורה – תמנע את ירושת עיזבונו על פי דין שכן סעיף זה בחוק מופעל רק בהינתן והמנוח לא הותיר אחריו צוואה.
  • מסמכי מתנה – אלו הם מסמכים המעבירים את כלל רכושו של ההורה (שיהפוך לעיזבון עם פטירתו) לידיהם של ילדיו, מה שמותיר אותו ללא עיזבון שניתן לרשת מותו. יש לשים לב כי הרכוש שהועבר נותר לשימושו של מעניק המתנות כל עוד הוא בחיים. בצורה זו, גם אם ינסו המטפלים לטעון שמגיע להם חלק מעיזבונו, לא יוכלו לקבל דבר.
  • התחייבות חתומה על ידי המטפל או המטפלת – שבה הם מתחייבים להעביר את כל הזכויות שהם עשויים לקבל מכוח טענה של ידועים בציבור לידי בני המשפחה של הקשיש. זוהי פעולה בלתי הפיכה ועל כן יציבה יותר מצוואה שניתן לשנות.

עורכת דין רחל שחר מומחית לדיני צוואות וירושות ודיני משפחה, עם ותק מרשים של מאות תיקים שנסגרו בהצלחה לטובת משפחות המיוצגים שלה. רחל עובדת במקצועיות חסרת פשרות ורגישות עצומה כדי שכל לקוחותיה יקבלו את השירות האינדיבידואלי והיסודי לו הם זקוקים.

“מניסיוני רב השנים אני יכולה להמליץ דבר אחד שבעיניי מתמצת את כל ההתנהלות המשפטית בנושאים כאלו – מי שמקל ראש יאלץ לשאת בתוצאות הלא נעימות של פעילות מנצלי הפרצות במדינת ישראל. פנו עוד היום לייעוץ והבטיחו עתיד שקט לכם ולמשפחתכם”.

https://www.youtube.com/watch?v=iTHrh1U7N-0

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות