לאחר שבשנה שעברה לא התקיימו מחנות הקיץ המסורתיים של תנועת הצופים בשל מגפת הקורונה, השנה הם התקיימו במתכונת אחרת. שתי מרכזות בשבטים הגדולים בבקעת אונו – שבט יהודה מאור יהודה ושבט גילעד מקריית אונו, מספרות על פעילות הקיץ השל הצופים
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
“היה צפי בתנועה שתהיה ירידה של 30% בהרשמה השנה לצופים”, מספרת אלמוג לוי, מרכזת שבט גילעד בקריית אונו, “להפתעתנו, למרות הקורונה, שמרנו על המספרים מהשנה הקודמת, 1,200 חניכים ומדריכים בשבט גילעד ובשבט הוותיק יותר און, 1,600. אנחנו בין השבטים שסגרו ראשונים את ההרשמה”.
איך הקורונה השפיעה על הפעילות שלכם השנה?
“בתקופת הסגרים הפעילות שלנו היתה בזום. לאחרונה היתה לנו כיתה בבידוד והעברנו את הפעילות לזום. באותו היום תכננו פעילות של בישול צופי של ‘סמורס’ – סנדוויץ’ מתוק שמורכב מפתי בר ובפנים מרשמלו וקוביית שוקולד. המדריכים לא ויתרו והכינו ערכות ‘סמורס’ לחניכים המבודדים ושמו ליד דלת הבית של כל אחד מהם. הכל היה מאוד חדש והיתה אי ודאות לגבי מה שיהיה מבחינת הפעילויות של הצופים. היה לנו את המורכבות של הקורונה השנה ולמרות זאת הצלחנו לייצר קיץ ממש טוב ומוצלח ומותאם לחניכים ואנחנו מאוד מרוצים”.
מה היה השנה עם מחנה הקיץ המסורתי של התנועה?
“בשונה מלפני שנתיים למשל, אז היה לנו מחנה נעורים ביער ציפורי לכיתות ו’ עד ט’ ופעילות מרוכזת לכיתות ד’-ה’, השנה היה לנו מחנה בעיר. לפי כשבועיים היתה לנו פעילות עיר ובנינו מחנה בשטח החול שצמוד לשבט שלנו, מול בית הספר אביגדור ורשה. תכננו את הפעילות והמחנה כבר מסוף חודש מאי אבל היה לנו מעט זמן יחסית להקים את המחנה. הפעילות לתלמידי כיתות ד’ עד ה’ נמשכה יומיים והפעילות לכיתות ו’ עד ט’ – שלושה. במשך שלושה ימים השכבה הבוגרת, 250 תלמידי כיתות י’ עד י”ב, הקימה מחנה עם שני מבנים מחנאיים די גדולים בנושא סרטים – אחד היה “שרק” והשני היה לווייתן מ”להציל את ווילי”. כמובן שהקפדנו על כל כללי הקורונה כדי למנוע הדבקה ואפילו הגדלנו לעשות ודאגנו שגם מי שהיה במעגל שלישי של חשיפה לקורונה לא יגיע לפעילות עד שיציג בדיקה שלילית לקורונה.
“יומיים אחרי שסיימנו עם פעילות העיר והמחנה יצאנו לטיול בנאות קדומים. כיתות ד’-ה’ ישנו במקום רק לילה אחד והבוגרים יותר לנו במקום שני לילות. הקמנו מתחם גדודי ותחמנו איזורי לינה לבנים ולבנות ולכל גדוד היה מבצר משלו. היתה לנו פעילות של שלושה ימים – פעילות צופית, חיים בטבע והחניכים למדו כל מיני מיומנויות, כמו כפיתה מרובעת. ציינו גם את יום הצופה שבו עשינו מבחן סופי של מעבר דרגה שאחריו קיימנו גם טקס מעבר דרגה ביער. לצערי, בשנה שעברה תכננו מחנה בעיר ובגלל הסגר זה לא קרה בסוף. גם השנה הקיץ שלנו היה מאוד שונה ממה שאנחנו רגילים”.
עדי גורביץ, מרכזת של שבט יהודה מאור יהודה, מספרת על השנה האחרונה בתנועת הצופים. “היו לנו הרבה אתגרים השנה”, מספרת גורביץ, “נענו בין לשדר שגרה לבין לשמור על ההנחיות של הקורונה”.
מה היה שונה השנה במחנה הקיץ?
“בגלל הקורונה לא יכולנו לצאת למחנה של 11 ימים לכל השבטים בארץ, כמו בשנים קודמות, ולכן יצאנו רק לשלושה ימים במכון איילון ברחובות. יש לנו בשבט גם גדוד שמגיע מבית הנוער של קדימה וגדוד של צמי”ד וגם הם השתתפו במחנה. השנה כל אחד הביא כלים רב-פעמיים מהבית גם בגלל איכות הסביבה וגם בגלל הקורונה. כל גדוד הגיע באוטובוס משלו והיה באיזור מסוים לפעילויות שלו. גם בארוחות התחלקנו לגדודים. השנה גם לא היו מקלחות בגלל הקורונה ולכן גם קוצר המחנה לשלושה ימים. גם מבחינת חניכים ומדריכים היינו פחות, רק 450 לעומת 580 לפני הקורונה.
“יומיים לפני שהתחיל המחנה בנתה השכבה הבוגרת, כיתות ט’ עד י”ב, ושכבת ט’ שבקורס הדרכה, 170 איש, את המבנים המחנאים, כשלכל מבנה יש תכלית. בשנים לפני כן היו לנו שלושה ימים לבניית המחנה והפעם זה היה קצת יותר לחוץ. בנינו מספר מבנים שהנושא שלהם היה אגדות והם שימשו למטבח, מחסן, שער, שהוא מבנה ראווה שנכנסים דרכו למחנה ותורן שבתוכו יש מנגנון שברגע שחניך עושה משהו אז מתחיל תהליך שדבר גורר דבר ולבסוף הדגלים עולים. השנה היתה מעין הצגה של שני אנשים נלחמים זה בזה ואחד כאילו דרך על מקל שגרם לאריה עם הכנפיים להזיז אותן. השנה זו היתה הפעם ראשונה שבנינו בשביל לבנות ולא בשביל התחרות. בשנים האחרונות זכינו מספר פעמים בתחרות הבניה של המבנים המחנאים של הנהגת החוף”.
היא מוסיפה: “ביום רביעי (21.7) יצאנו לטיול של כל הנהגת החוף בנאות קדומים ואנחנו חוזרים ביום שישי. החניכים בכיתות ד’-ה’ מגיעים ליומיים ו-ו’ עד י”ב לשלושה. חשוב לנו לשמור על הבריאות של כולם ולכן כל מי שלא מחוסן או מחלים היה צריך לעשות בדיקות קורונה”.
גורביץ מסכמת: “היתה לנו תחושה מאוד טובה בסוף מחנה הקיץ, הצלחנו לשמור על ההנחיות ולא היה אף מקרה הדבקה. בתחילת השנה היה לנו אתגר מאוד גדול מבחינת פעילויות כי היה איסור התקהלויות והיו הרבה סגרים ולכן הכל היה בזום. בחודשים האחרונים סוף סוף הרגשנו שגרה, שחזרנו לעצמנו באמת. מחנה הקיץ היה ממש כיף ומוצלח וגם היה מאוד מעניין ומאתגר מבחינה לוגיסטית וההכנות מראש. רק לראות את התוצאה והמבנים – היה שווה הכל”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]