יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / מה וירוסים ממשפחת הקורונה עושים לנשים בהריון? 

מה וירוסים ממשפחת הקורונה עושים לנשים בהריון? 

אלה נווה, אפידמיולוגית בעלת תואר שני בבריאות הציבור ותואר ראשון בביולוגיה, כותבת על מחלת הקורונה בישראל. האם נגיף הקורונה פוגע בנשים בהריון?

אישה בהריון. צילום: פיקסביי
אישה בהריון. צילום: פיקסביי

בכתבה הקודמת שלי על הקורונה בישראל סיפרתי לכם כיצד אני מתעדת סדרת מקרי תחלואה מוקדמים של נגיף הקורונה (מקרים שקרו לפני פברואר 2020) אשר תסמיניהם דומים לתסמיני הקורונה החדשה Covid-19.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


שאלת המחקר העיקרית מבחינתי היא האם הקורונה הייתה כאן הרבה לפני המקרה הראשון שדווח בישראל?

במאמר הבא זה אתייחס לשאלת משנה והיא: האם התקיימו למחלת הקורונה החדשה גם תסמינים בהקשר של פגיעה בעוברים בישראל לפני מרץ 2020?

במקרה הראשון שתועד, אישה כבת 40 מחיפה חוותה הפלה בטרימסטר השני להריון (בשבוע 14), כשבוע לאחר תוצאה של שקיפות עורפית תקינה. עד לשלב זה, ההיריון היה תקין לגמרי.

כשבועיים לפני המקרה בנובמבר 2019 האישה סבלה מתסמיני חום, צריבה בגרון (כאילו שתתה חומצה), שיעול יבש וחונק ואפילו חוסר יכולת לדבר. האם היה זה עוד מקרה מוקדם של קוויד-19 שלא זוהה? ויתכן ואף סינרגסטי לזיהום אוויר שעלה לפני כן (עובר שאימו חווה קושי נשימתי מגורם ויראלי וגם מזיהום סביבתי)?

בתצפית השנייה, אישה שחלתה, חשה ירידה בתנועות העובר, וכן גם משקל העובר היה נמוך במעט מגיל ההיריון. האישה התקשתה לנשום וחשה שהיא בסכנת חיים ממשית, אך למרות התרעותיה, המערכת הרפואית לא ייחסה חשיבות מספקת להרגשתה ולא נבדקה האפשרות שבגופה מצוי וירוס ממשפחת הקורונה, שמהווה סכנה לה ולעוברה.

במקרה שלישי שתועד, יולדת הגיעה למצב אקוטי בחודש תשיעי ועמדה בסכנת חיים ממשית שלה ושל עוברה לאחר שלקתה בדלקת ריאות חריפה שלא עברה ולא הצליחו להבין מה מקורה. על כן נשאלת השאלה האם קיימת כלל קיימת מודעות היום או בחודשים שקדמו להיום להשלכות של חשיפה לוירוסים ממשפחת הקורונה ולהשפעתם על נשים בהריון?

מאמר מרתק בהקשר זה, התפרסם לאחרונה בסוף מרץ 2020. זהו מאמר מסוג מטא-אנליזה שפרסמו ב-25.3.2020 די מסיו ושותפים ומתמקד בדיוק בשאלה הזו: האם יש קשר בין חשיפה לוירוסים ממשפחת הקורונה (SARS, MERS COVID 1-19 ׂומהלך ההריון ותוצאות הלידה? המחקר התקיים בשיתוף עם חוקרים מאיטליה, אנגליה רוסיה וארה”ב.

החוקרים אספו דיווחים על תוצאות לידה אצל נשים שחלו באחד מהווירוסים האלה. החוקרים ריכזו תוצאות של כ-19 מחקרים בהם דווח על סך כולל של 79 נשים.

במחצית ההריונות שנחקרו האישה חלתה ב-covid 19 במהלך ההריון, בשליש מהם האישה חלתה בוירוס SARS במהלך ההריון ובשאר המקרים האשה חלתה בוירוס MERS.

בכ-92% מהמקרים, לאשה שהייתה בעת המחלה בהריון הייתה אבחנה גלויה של דלקת ריאות. מרבית הנשים דיווחו על תסמיני חום ושיעול, ולחלקם גם היה קוצר נשימה.

שיעור הלידות בטרם עת (מתחת לשבוע 37) היה כרבע מהלידות. רעלת הריון קרתה בכ-16 אחוז מהמקרים. פגיעה בגדילה של העובר, קרתה ב-11.7 אחוז מהמקרים. מרבית היולדות שלקו בוירוס יולדו בלידה קיסרית (84% מהן). אצל כמעט 60% מהנשים, התינוק נולד הועבר לטיפול נמרץ ילודים.

החוקרים סיכמו, ששיעור ההפלות, רעלת ההריון, הקיסריים, והתמותה ברחם היו יותר גדולים מבאוכלוסייה הכללית ושאלו שאלות המשך לגבי האם מתרחשת או לא הדבקה של העובר.
ההמלצה המתבקשת היא שעל צוותי הרפואה להיות מודעים לסיכונים שבחשיפה לוירוס זה ולהיות קשובים וזהירים כלפי נשים ויילודים שיש וחלו או חולים בקורונה או וירוס אחר ממשפחה זו.

 

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות