יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / “אבדה גדולה”: ראש המועצה הראשון של אור יהודה ומייסדה הלך לעולמו

“אבדה גדולה”: ראש המועצה הראשון של אור יהודה ומייסדה הלך לעולמו

מרדכי בן פורת פעל רבות למען יהודי עיראק – מהעלאתם לארץ ועד שימור מורשתם, שהיתה גם מורשתו. הוא ארגן את מבצע "עזרא ונחמיה" שבו עלו כ-130 אלף יהודים מעיראק לישראל תוך כדי שהוא סיכן את חייו. הוא היה ממקימי המרכז למורשת יהדות בבל באור יהודה שאותו פקד עד יומו האחרון

מרדכי בן פורת ז”ל. צילום: באדיבות המשפחה
מרדכי בן פורת ז"ל. צילום: באדיבות המשפחה

ראש המועצה הראשון של אור יהודה מרדכי בן פורת נפטר שלשום (בין ראשון לשני) בגיל 98. הלווייתו תתקיים היום (יום שלישי) בשעה 13:30 בבית העלמין בחולון.


  הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז

רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


בן פורת נולד בבגדד שבעיראק בשנת 1923. הוא הצטרף לתנועת החלוץ הציונית שפעלה בעיראק במחתרת ועלה לארץ ב-1945. הוא התגייס להגנה ב-1947 והשתתף במלחמת העצמאות כמפקד פלוגה.
בן פורת פעל רבות למען העלאת יהודי עיראק לישראל ושימור המורשת של יהודי עיראק. בשנת 1949 נשלח בן פורת לעיראק ושימש כשליח עליה של תנועת החלוץ המחתרתית. באומץ וגבורה רבה הוא אירגן את הברחתם של אלפי יהודים מעיראק דרך פרס ומשם לישראל. עם פרסום חוק הוויתור על הנתינות במרץ 1950, ארגן מרדכי את מבצע “עזרא ונחמיה”, מבצע אווירי בו עלו כ-130 אלף יהודים לארץ. שליחותו התבצעה תוך כדי סיכון עצמי רב והוא הצליח לחמוק מהבולשת העיראקית שרדפה אחריו.

מרדכי בן פורת ז"ל ושלמה הלל ז"ל. צילום: באדיבות המרכז למורשת יהדות בבל
מרדכי בן פורת ז”ל (משמאל) ושלמה הלל ז”ל. צילום: באדיבות המרכז למורשת יהדות בבל

 

הוא היה ממקימי המרכז למורשת יהדות בבל באור יהודה שאבן הפינה שלו הונחה בשנת 1973 והוא נחנך ב-1988. בן פורת כיהן כמנהל המרכז, יושב ראש המרכז ובשנים האחרונות כנשיא המרכז. בן פורת היה ראש מועצת אור יהודה במשך 14 שנה, בשנים 1969-1955, והרעיון להקמת מרכז מורשת יהדות בבל הועלה ביוזמתו, בעקבות החלטה של מועצת אור יהודה להקציב מגרשים להקמת מרכזי קהילה ליוצאי קהילות ישראל בעיר. בשנת 1975 הוא ייסד את הארגון העולמי של יהודים יוצאי ארצות ערב והיה לנשיא הארגון. משנת 1975 הוא היה יו”ר עמית של ההנהלה העולמית של הארגון העולמי של יהודים יוצאי ארצות ערב. ב-1979 יצא בשליחות הסוכנות היהודית על מנת לסייע להעלאת יהודי איראן ארצה.

מרדכי בן פורת ז"ל. צילום: באדיבות המשפחה
מרדכי בן פורת ז”ל. צילום: באדיבות המשפחה

מהר מאוד בן פורת הצטרף לזירה הפוליטית הארצית ובשנת 1965 נמנה בין מייסדי מפלגת רפ”י. בנובמבר 1965 הוא נבחר לכנסת השישית מטעם רפ”י ובמקביל זכתה גם סיעת רפ”י בראשותו ב-4 מתוך 11 מנדטים בבחירות במועצת אור יהודה. הוא כיהן כראש מועצת אור יהודה במקביל להיותו ח”כ. ב-1968 הוא הצטרף עם רפ”י למפלגת העבודה ונבחר מטעמה לכנסות השביעית והשמינית. בכנסת השמינית הוא היה לסגן יושב ראש הכנסת. לקראת הבחירות לכנסת ה-9 הוא הקים את התנועה להתחדשות ציונית חברתית, אך המפלגה לא עברה את אחוז החסימה.

לקראת הבחירות לכנסת ה-10 הצטרפה תנועתו למפלגת התנועה להתחדשות ממלכתית (תל”ם) בראשות משה דיין. בן פורת שובץ במקום השני ברשימת המפלגה לכנסת ונבחר לכנסת, אך לאחר פטירתו של דיין התפלגה הסיעה ובן פורת הקים סיעה שתייצג את מפלגתו. הסיעה הצטרפה לממשלת מנחם בגין ובן פורת כיהן כשר בלי תיק. לאחר ששמיר החליף את בגין בתור ראש ממשלה נשאר בן פורת שר בלי תיק בממשלה, אך פרש ממנה לקראת תום כהונתה בגלל ההידרדרות הכלכלית והצורך בנסיגה מלבנון. בזכות הצבעתו פוזרה הכנסת ובעקבותיה הורכבה ממשלת אחדות שכה רצה בה.

בבחירות לכנסת ה-11, התמודד בן פורת כחלק מהתנועה להתחדשות ציונית חברתית אך הרשימה לא עברה את אחוז החסימה. בשנת 1988 הוא הצטרף לליכוד ובשנת 1992, בבחירות לכנסת ה-13, הוא הוצב במקום ה-52 ברשימת הליכוד.

בשנת 2001 הוענקו לו פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה ואות הוקרה על שם מנחם בגין על פעילותו למען מדינת ישראל; ב-2003 הוענק לו פרס בן גוריון על מפעל חיים ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה; וב-2005 הוענק לו פרס שופר החירות מאת קהילת אולבני שבארה”ב. הוא קיבל את אור יקיר העיר מאור יהודה ומרמת גן.

ב-1996 פרסם בן פורת אוטוביוגרפיה בשם “לבגדאד וחזרה” וב-2018 פרסם אוטוביוגרפיה בשם “מארץ הולדת לארץ מולדת: פרקים מחיי”.

מרדכי בן פורת עם נכדו עודד והדיוקן שצייר של סבו. צילום: באדיבות המשפחה
מרדכי בן פורת עם נכדו עודד והדיוקן שצייר של סבו. צילום: באדיבות המשפחה

“הוא היה בן אדם צנוע”, מספר לאונו NEWS חתנו יצחק חייק שנשוי לבתו עדית, “כשהוא כיהן כחבר כנסת הוא ויתר על הפנסיה מעיריית אור יהודה וביקש לתרום אותה לטובת תושבי העיר. היושר, האמינות והפוליטיקה היו אצלו כמקשה אחת. הכרתי אותו בעודי ילד במעברת אור יהודה ומאוחר יותר כשהפכתי לרכז הנוער במועצת אור יהודה כשהוא היה ראש המועצה המקומית אור יהודה. העיר היתה אז מורכבת מארבע מעברות – המעברה הכי גדולה בארץ. דוד בן גוריון קרא לו לעמוד בראש היישוב אור יהודה, הוא עזב את ביתו בחולון ועבר בשנת 1954 לגור באור יהודה, כאשר במעברות שהיו מורכבות מאוהלים וצריפים היו מהומות והמצב היה קשה. הוא הקים יישוב לתפארת וזו היתה גם הגאווה שלו. הוא גם השתתף במבצעים רבים, בהם מבצע העלאת יהודי איראן לישראל תוך שהוא מסכן את חייו.

“הדבר הכי חשוב הוא שהוא היה בן משפחה מסור. אני גאה בזה שהיה לי אב כזה ישר, איש רב פעלים שיכולתי לדבר איתו על כל נושא שבעולם. הוא מעולם לא יכול היה לשעמם בן אדם. למרות גילו המופלג קשה לי מאוד היה לקבל את מותו, כך ללא התרעה וללא סימנים מקדימים. הוא מת בשלווה. הוא אחרון המוהיקנים, אחרון הדור של מייסדי המדינה. הוא היה בן דורו של בן גוריון, שמעון פרס, משה דיין, לוי אשכול, אבא אבן ורבים אחרים וטובים”.

מרדכי בן פורת ז"ל וחתנו יצחק חייק. צילום: באדיבות המשפחה
מרדכי בן פורת ז”ל וחתנו יצחק חייק. צילום: באדיבות המשפחה

שלום חי, שהיה סגנו של בן פורת בעת שהיה ראש מועצת אור יהודה, אמר לאונו NEWS: “הכרתי את מרדכי מגיל צעיר והלכתי איתו דרך ארוכה. היתה לי הזכות לכהן כסגנו במועצת אור יהודה שעמד בראשה מיום הקמתה. בן פורת היה קודם כל אדם במלוא מובן המילה, הוא קיבל את התושבים בחיוך רחב על פניו ודיבר איתם בגובה העיניים. הוא הכין תוכנית לעיר העתיד שיוקמו בה מוסדות חינוך ותרבות ברמה גבוה עם גנים מוריקים ופארק עירוני ושאף לתמהיל דמוגרפי עם היישוב הוותיק. כשהוא פרש מראשות המועצה הצריפים חוסלו והתושבים אוכלסו בבנייני קבע. הליכתו היא אבדה גדולה לעם כולו”.

יצחק בוכובזה, שכיהן כראש מועצת אור יהודה וכראש עיריית אור יהודה, אמר לאונו NEWS: “גרתי בתור ילד בבניין שבו התגורר בן פורת. הוא היה בכניסה הראשונה, יחזקאל קזז שגם הוא היה ראש מועצת אור יהודה התגורר בכניסה השנייה ואני בכניסה השלישית. הערצתי אותו והוא היה לי להשראה ורציתי כבר בגיל 13 להיות גם ראש המועצה. גדלתי בצילו ולאורו. חברי כנסת היו ויהיו, שרים היו ויהיו ומאות ואלפים וראשי ערים היו ויהיו אבל עזרא ונחמיה היו פעמיים בהיסטוריה – פעם בתנ”ך ופעם בן פורת ושלמה הלל שהעלו את היהודים מבבל. יותר מזה לא צריך להוסיף. מה שהוא עשה, להעלות את יהדות בבל לישראל פעם שנייה, זה בממדים היסטוריים. קשה לזכות במעמד כזה. יהודי מיוחד שיש לו זכויות היסטוריות. היו לו מפעלים גדולים והוא היה אישיות מיוחדת. הוא היה גם ראש מועצת אור יהודה, ממקימיה ובוניה. לכבוד יום הולדתו ה-70 נקרא גם רחוב באור יהודה על שמו – שדרות מרדכי בן פורת. זה היה כשהייתי ראש העירייה והוועדה מצאה לנכון לקרוא רחוב על שמו”.

מנכ”לית מרכז מורשת יהדות בבל עליזה דיין חממה אמרה לאונו NEWS: “איבדנו אדם יקר, רב פעלים, לוחם אמיץ שהלך כלפיד לפני המחנה. בזכותו קם מרכז מורשת יהדות בבל ואנחנו חבים לו רבות על תרומתו האמיצה בהעלאת יהודי עיראק לארץ ישראל. בן פורת הקפיד להגיע למרכז עד יומו האחרון ולהשתתף באירועים שונים שהתקיימו. לפני שלושה ימים הוא הגיע למרכז שהיה הומה אדם, ילדים ובני נוער ואמר לי שכל פעם שהוא מגיע ורואה שהמרכז שוקק חיים, לבו מתרחב והוא חש סיפוק עצום. חבל על כל דאבדין ולא משתכחין, יהי זכרו הטוב ברוך”.

מרדכי בן פורת עם עליזה דיין חממה ופרופ' אפרים צדקה. צילום: באדיבות המרכז למורשת יהדות בבל
מרדכי בן פורת עם עליזה דיין חממה ופרופ’ אפרים צדקה. צילום: באדיבות המרכז למורשת יהדות בבל

ראש עיריית אור יהודה ליאת שוחט אמרה: “כואב לי הלב. אור יהודה חבה חוב גדול לאיש הענק הזה מרדכי בן פורת. המנהיג החכם הזה סלל לאור יהודה את הדרך להפוך למה שהיא כיום בזכות תבונתו, מרצו ובעיקר בזכות אישיותו הכובשת. לא בכדי הגיע בהמשך חייו לכהן בתפקידים רמי דרג כמו סגן יו”ר הכנסת ושר בממשלת ישראל. אהבתי לראות אותו, לשמוע אותו ולספוג מתובנותיו. יהי זכרו ברוך”.

בן פורת הותיר אחריו אחים ואחיות, אישה, שלוש בנות ועשרות נכדים ונינים.

מערכת אונו NEWS משתתפת בצער המשפחה.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

מבזק-משטרה-אונו-ניוז (1)

גני תקווה: הפיצוצים הלילה בעקבות רימון רסס שהושלך לעבר בית בעיר

תפריט נגישות