יום שישי , אפריל 4 2025
דף הבית / עמוד הבית ראשי / "אני אעלה את עצמי באש רק כדי שתהיה לילדים שלי קורת גג"

"אני אעלה את עצמי באש רק כדי שתהיה לילדים שלי קורת גג"

כך אומרת תמר אלקובי מאור יהודה שהיא וחמשת ילדיה קיבלו צו פינוי למחר מדירת עמידר שאליה פלשו לפני כחמש שנים וחצי. עמה בדירה מתבצרים פעילי הפורום לדיור ציבורי שמתכוונים למנוע את הפינוי בגופם. משרד הבינוי והשיכון: "אנחנו לא מקלים ראש במצוקה הקשה של הפולשים, אולם המשרד פועל על פי חוק ועל פי הדין ואין לו פריווילגיה לבחור אם לפעול על פי החלטות בית המשפט או לא"

תמר אלקובי. צילום: באדיבות תמר אלקובי
תמר אלקובי. צילום: באדיבות תמר אלקובי

מחר (שלישי) יפונו תמר אלקובי מאור יהודה וחמשת ילדיה מדירה של עמידר, המיועדת לזכאים לדיור ציבורי מהמדינה, שבה הם מתגוררים כבר חמש שנים וחצי ויישארו ללא קורת גג. אלקובי שפלשה לדירה לא מתכוונת לוותר והיא מצהירה כי בכוונתה להתבצר בביתה וברגע האמת בכוונתה להצית את עצמה. "אין לי מה להפסיד, העיקר שתהיה לילדים שלי קורת גג", אומרת אלקובי, בת ה-40 שהתגרשה בשל אלימות קשה במשפחה, "המדינה שלנו מגיבה ופועלת רק כאשר בן אדם עושה מעשה קיצוני. הכנתי שני מכלי דלק ואני מתכוונת להעלות את עצמי באש – התאבדות בשידור חי. הם רוצים עוד איציק סעידיאן והם יקבלו. אם זה המחיר שאני צריכה לשלם אז אני משלמת אותו באהבה".


  הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז

רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


אלקובי מספרת כי לפני חמש שנים וחצי, לאחר שפונתה מיותר מ-15 דירות בעשור בלבד כי היא לא עמדה בתשלומי השכירות, היא גילתה על הדירה הזאת באור יהודה שבה היא מתגוררת כבר חמש שנים וחצי. "זאת דירה של 2.5 חדרים בגודל 57 מ"ר", היא מספרת, "אני זכאית לדירת עמידר גדולה יותר של ארבעה חדרים, אבל הייתי חייבת קורת גג לילדים שלי. הבנתי שזו דירת עמידר ושהיא ריקה, הזמנתי פורץ מנעולים ופשוט נכנסתי אליה. הדירה לא היתה ראויה למגורים ואני הפכתי אותה למקום שאפשר לחיות בו. אני ישנה בסלון ויש לי חדר לבנים וחדר לבנות ובזה אנחנו מסתפקים. היא היתה ריקה שנה וחצי. אני כעת ראשונה בתור ברשימת ההמתנה לדירה של עמידר ואני זכאית לראות שתי דירות ואז לבחור ואמרתי להם שאני מוכנה לקחת כל מה שייתנו לי. אני רק מבקשת משהו בסיסי – קורת גג לילדים שלי".

תמר אלקובי. צילום: באדיבות תמר אלקובי
תמר אלקובי חוסמת בגופה את הכניסה לדירה. צילום: באדיבות תמר אלקובי

זו לא הפעם הראשונה שאלקובי מקבלת צו פינוי מהדירה, אך בפעמים הקודמות היא הצליחה לטענתה להוציא צו לביטולם. "הופתעתי כשקיבלתי את צו הפינוי מהדירה כי לפני יותר משלוש שנים וחצי הבטיח לי מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לשעבר חגי רזניק שאוכל להישאר בדירה הזאת עד שתימצא לי דירה אחרת. ביוני 2020 קיבלתי את המכתב וניסיתי לבטלו, אך בניגוד לצווי הפינוי הקודמים הפעם לצערי לא הצלחתי לבטלו. הגשתי עתירה מנהלית לבית המשפט ובינואר האחרון החליט השופט לתת לי עוד שלושה חודשים כדי לחפש דירה אחרת בשוק החופשי ואז הוא מאפשר להם לפנות אותי מהדירה.

"הציעו לי סיוע מוגדל של 3,900 שקל לשכירות לדירה של ארבעה חדרים, אבל אין דירות במחיר כזה – דירה פה היא מינימום 4,500 שקל. זה אומר שאני צריכה להוסיף בעצמי 3,000-2,500 שקל. אני חיה על דמי מזונות בסך 3,300 שקל בחודש וזה עוד בלי ההוצאות הנלוות לדירה והוצאות מחיה נוספות. אני מאוד רוצה לעבוד אבל אני יכולה לעבוד רק בחצי משרה ולהגיע יחד עם הקצבה לסכום של 6,150 ומאוד קשה למצוא משרה כזאת. ניסיתי למצוא דירה ולא הצלחתי. איך אוכל לשכור דירה במצבי כשההכנסה שלי לא מכסה את השכירות וההוצאות האחרות כמו ארנונה וחשבונות מים וחשמל? היום אני משלמת על הדירה דמי שימוש ראשוניים של 1,700 שקל כי פלשתי אליה אבל אישרו לי להישאר בה. גם עם ההוצאה הזאת קשה לי.

"כל חמשת הילדים שלי סובלים מבעיות רגשיות ומטופלים באופן מקצועי. האיום שכל רגע אנחנו עלולים להיזרק לרחוב משפיע עליהם ועליי לא מעט, עד כדי שאנחנו לא מצליחים לתפקד. יש לי בן בצבא, בת לקראת גיוס, בת בגיל 16, בן בגיל 15 ובן בגיל 5.5. מאז שהתחלפו האנשים במשרד הבינוי והשיכון עלה שוב הנושא של הפינוי שלנו מהדירה. לא עזרה לי ההבטחה של רזניק שציינתי אותה לא פעם בפניהם. המדינה יכולה למנוע את המצב הזה כי אני יודעת שיש דירות ריקות באור יהודה למשל, אבל היא בוחרת אחרת. לצערי, עבור המדינה אני רק עוד שם במחשב. התגרשתי בגלל התעללות פיזית ועכשיו המדינה מתעללת בי נפשית".

אלקובי לא לבד במאבקה ותומכים בה מהפורום לדיור ציבורי. "תמי מצטרפת לעוד מאות משפחות שיימצאו את עצמן ברחוב בחודשים הקרובים", אומרת מיטל כהן, פעילה חברתית וחברה בפורום לדיור ציבורי כבר יותר מעשור, "עם כניסתו של שר הבינוי והשיכון זאב אלקין והמנכ"ל החדש אביעד פרידמן הצעדים הוחמרו ונעשו אכזריים כלפי השכבות החלשות וחסרות ישע שממתינות לדיור הציבורי ואחד מהם זה מדיניות הפינויים. המדיניות הזאת היא כמו אלימות כלפי נשים, ילדים, קשישים ונכים. אי אפשר לזרוק משפחות לרחוב ולא לתת להם פתרון דיור. במקום לפנות אנשים מהדירות שלהם שיגדילו את מלאי לדיור ציבורי כדי שיהיה לכולם קורת גג. לא לעשות מבצע ולהחליף עני בעני יותר. זה מאבק מאוד חשוב לדיירים בדיור ציבורי, לאלה שממתינים לדיור ציבורי ולאנשים שנזקקים לדיור אך אינם עומדים בקריטריונים לזכאות לדיור ציבורי ואני קוראת לכולם להצטרף אלינו למאבק הצודק. מהיום (שני) אני ופעילים נוספים במאבק הזה נתבצר בדירה של תמי ונעשה הכל כדי למנוע את הפינוי האכזרי הזה. כולם מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון 054-5883716. היום זו היא שמפונה, מחר זו תהיה בעיה שלכם או של קרוביכם".

תמר אלקובי (מימין) ומיטל כהן. צילום: באדיבות תמר אלקובי
תמר אלקובי (מימין) ומיטל כהן. צילום: באדיבות תמר אלקובי

מעיריית אור יהודה נמסר בתגובה: "העירייה מלווה את תמר אלקובי ומסייעת לה בקבלת דיור ציבורי כפי שהיא ראויה לו ופועלת אל מול משרד הבינוי והשיכון כדי לסייע לה בקבלת דירה שתאפשר לה ולמשפחתה לחיות בכבוד. לצערנו הרב, נכון להיום לא נמצא פיתרון שישביע את רצונה של תמר ואנו ממשיכים במאמצינו בנושא".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון אמון על ניהול מאגר הדיור הציבורי ואכלוס הממתינים על פי קריטריונים קבועים ועל פי התור. תופעת הפלישות הבלתי חוקיות מהווה בעיה חמורה ופוגעת בראש ובראשונה במשפחות זכאיות הממתינות בזכות לקורת גג ובית. אנחנו לא מקלים ראש במצוקה הקשה של הפולשים, אולם כרשות מנהלית משרד הבינוי והשיכון פועל על פי חוק ועל פי הדין ולמשרד אין את הפריווילגיה לבחור האם לפעול על פי החלטות בית המשפט או לא.

"נציין כי הפולשים מקבלים מספר התראות בנוגע לתאריך הפינוי וסיוע במיצוי זכויותיהם להגיש בקשה לדיור ציבורי וסיוע בשכ"ד. בנוסף נציין כי במקביל המשרד פועל מול כל הגופים אשר נמצאים שלא בזכות בנכסי דיור ציבורי במטרה לפנותם.
נדגיש כי לכל דירה אשר מפונה יש משפחה שממתינה כחוק לקבלה וזוהי חובתו המוסרית של המשרד לפעול למען שמירה על זכויות הממתינים בתור על פי זכאותם.

"באשר לגברת אלקובי, אשר אושרה לקבלת דיור ציבורי בשנת 2017, אך בחרה לא לממש את זכאותה ולפלוש באופן בלתי חוקי לדירת דיור ציבורי שיועדה למשפחה אחרת שממתינה בתור. נדגיש כי קיים צו בית משפט לפינוי הדירה תוך שלושה חודשים מינואר השנה. לדירה זו ממתינה משנת 2016 משפחה חד-הורית עם שלושה ילדים.

"עוד נציין כי כממתינה לדירה בדיור הציבורי הייתה זכאית גברת אלקובי לסיוע מוגדל בשכר דירה ואף לעזרה באיתור דירה מתאימה בשוק החופשי עד להתפנות דירה התואמת לזכאותה, אך מטעמים השמורים עמה בחרה גברת אלקובי שלא להסתייע באמצעים אלו. נוסיף כי ביישוב אור יהודה בלבד ממתינות כ-41 משפחות לדיור ציבורי, מתוכן 20 משפחות לדירה בת 3 חדרים. בחמישי האחרון הוגשו מסמכיה של גברת אלקובי לחידוש זכאותה והמשרד יזרז את הטיפול בבקשה.

"לנושא ועדת ברביבאי (הוועדה הציבורית לנושא הפינויים מדירות הדיור הציבורי משנת 2017 – מ.ל.ג.) נציין כי המלצות ועדת ברביבאי לא אומצו או עוגנו בחקיקה על ידי המשרד והממשלה ומכאן כי אין להן תוקף, יתרה מכך ההמלצות לא נחתמו על ידי כלל חברי הועדה והן אינן משקפות את דעתם. בימים אלה עובדים במשרד על הקמת ועדה ציבורית בשיתוף כלל משרדי הממשלה הרלוונטיים שתבחן את נושא הקריטריונים לזכאות בדיור הציבורי. בשל בעייתיות הנושא, מקרים רבים מאושרים בוועדת חריגים ציבורית המאשרת למקרים קשים מאוד דיור ציבורי על אף שאינם עונים לקריטריונים הארכאיים".

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

רימון רסס הושלך לעבר בית באור יהודה. צילום: דוברות המשטרה

נעצר חשוד בהשלכת רימון לבית באור יהודה – גרם לנזק כבד

תפריט נגישות