בתקופה האחרונה לאחר חודשיים של הדממה אחרי שאנשים דיברו בעיקר על הקורונה. חוזרים בתי המשפט לפעולה ומתחשבנים עם כל מי שלא יצא לחל”ת בתקופת הקורונה הלא אלה הפושעים.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
לדברי עו”ד ליאור גלבוע “בתקופה זו הייתה ירידה של 25 אחוז ברמת הפשיעה בבקעת אונו ובארץ בכלל, אבל זה יתפוצץ לנו בפנים הפשיעה תחזור ביתר שאת”.
גלבוע עוסק בעריכת דין בעשור האחרון, מתוכם חמש שנים כעורך דין פלילי. “התחום הפלילי מרתק אותי. זה עיסוק בחיים עצמם, אתה לוקח חיים של בנאדם ונכנס לקרביים של האיש או האישה. מאוד חשוב לי להגן על הלקוחות שלי אני מאוד אוהב את העבודה שלי”, הוא מספר.
האם הקורונה נכנסה כשיקול בבית המשפט?
“כן. בתקופת המשבר בתוך כל השיקולים ששופט עשה נכנס גם אלמנט הקורונה. למשל בבקשה להארכת מעצר. לא כל השופטים היו מושפעים ממנו באותה המידה, אבל לפני שבועיים הנחת היסוד הייתה שמעצר הנה מצב מסוכן בו אנשים דחוסים יחד בבית הכלא, נלקחו בחשבון נתונים כמו האם העבירה קלה, או האם האדם בקבוצת סיכון ועוד”.
איך הפשיעה השתנתה בתקופת הקורונה?
“הייתה ירידה של 25 אחוז ירידה בפשיעה ובפתיחת התיקים המשטרתיים באופן כללי. ירידה נרשמה בעבירות המין והאלימות. רוב מקרי הרצח בישראל הם לא מתוכננים מראש הן תוצאה של אינטראקציה בין אנשים ובתקופת הקורונה הייתה פחות מכורח המציאות. נרשמה גם ירידה בפריצות לבתים כי הבתים היו מאוכלסים, הייתה ירידה בגנבות רכב כי הכבישים היו ריקים ואי אפשר היה לנסוע”.
לגבי עבירות בהן הייתה עליה גלבוע מציין את תחום עבירות המין במשפחה והאלימות במשפחה: “הייתה עליה מסוימת. אבל לצד זה הייתה גם עליה בדיווחים כי השכנים היו נוכחים והתלוננו על העבירות, זו לא באמת עליה בעבירות אלא עליה בזיהוי העבירות”.
מה לגבי עבירות במרחב הדיגיטלי?
“פעילות של פדופילים שסמכו על כך שהילדים בילו יותר מול המסכים. הונאות רשת שהן עבירות של סחיטה או משיכות כסף מהחשבון. עסקאות סמים למשל ‘הטלגראס'”.
“אבל פשע הוא תוצאה של תהליך חברתי. בסוף זה התפוצץ לנו בפנים. לדוגמה, מה עשה אדם שהתפרנס כבלדר סמים המייבא סמים מחו”ל? בתקופת הקורונה לא היו מטוסים. במהלך החודשיים האלה מקור פרנסתו נסגר, מה הוא יעשה? בחודשיים האחרונים נתפסו שליחי אוכל על קטנועים שבאמתחתם נתפסו סמים וכסף רב, אני ראיתי אותם בהארכות מעצר בבית המשפט”.
הוא מפתיע בנתון מאוד מעניין, “הייתה עלייה גדולה בפשיעה חקלאית. גנבו כל דבר החל בציוד חקלאי, כבשים, בקר, צינורות השקיה, טרקטורים, וכלה באבטיחים בתחום הזה הייתה עליה מטורפת, וגם פה הגיעו חשודים לבית המשפט”.
כמה אנשים זיכיתם?
“זיכוי הוא בהחלט המטרה הגדולה, כל אדם רוצה להיות מזוכה.אבל במציאות הישראלית זיכוי הוא תוצאה נדירה מאוד בבית משפט. אולי הנדירה ביותר בעולם המערבי. המטרה העיקרית היא להיות הפה של הלקוח. נאשם שנכנס למערכת המשפט הפלילית אינו מכיר את הנהלים או את השפה, אין לו את הכלים להגן על עצמו. התפקיד שלנו הוא ללוות את הנאשם או העצור בתוך המערכת. אנחנו מלווים את האיש מהשנייה הראשונה שבה הוא נעצר. דואגים שיקבל תנאים טובים במעצר, שלא מפעילים עליו לחץ בלתי ראוי שלא מפעילים עליו שיטות חקירה לא חוקיות, שהוא לא נמצא בסכנת חיים. שהוא מקבל את התרופות שלו אם הוא צריך, שהוא ייעצר למספר הימים הקטן ביותר או ישוחרר בתנאים מגבילים, כל זאת עושה עו”ד פלילי. התפקיד שלנו בראש ובראשונה הוא לדאוג ללקוח”.
עסקאות טיעון. בעד או נגד?
“עסקאות טיעון הם חלק מהמציאות הכואבת. בעולם מושלם היינו רוצים לנהל משפט עד פיסת המידע האחרונה ולהבהיר את המציאות כמות שהיא ולהילחם על כל סעיף וסעיף וכמובן לעזור לאדם זכאי לחזור הביתה. אבל המערכת מאוד עמוסה ויש לה מגבלות, לפעמים אין ברירה ומבינים שצריך להגיע לעסקת טיעון כי זו הדרך הפחות גרועה עבור הנאשם. במקרים בהם אתה משוכנע שהלקוח שלך לא ביצע את העבירה אבל כל הראיות הנסיבתיות נגדו ואין לך את ראיית הזהב שתוכל לזכות אותו אז ייתכן שתמליץ לו על עסקת טיעון”.
מה עם זדורוב?
“יש ביהוד פעילה שעובדת עם אמה של תאיר ראדה ואני הצעתי לה בזמנו את עזרתי. אני למדתי את התיק הזה, ויש בו ספק. דעתי המשפטית היא שבדיון בבית המשפט העליון, אחד השופטים מתוך ההרכב של שלושה טען שיש ספק סביר. בשביל להרשיע אדם בפלילים צריך שבית המשפט יגיד שהאיש אשם ואין ספק סביר. הרוב בהרכב קבע שאין ספק סביר אבל לדעתי זו טעות בשיטה, ברגע שאחד השופטים טוען כי יש ספק סביר אז זה אומר שיש ספק, בעטיו של הנתון הזה זדורוב היה צריך להשתחרר, התקלה היא בשיטה, היא צריכה להשתנות”.
למה אדם חף מפשע מודה?
“אומרים אל תדון אדם עד שתעמוד במקומו. לצערי יש המון מקרים שאני נתקל בהם במקצוע שלי, שאנשים מודים למרות שהם לא ביצעו את העבירה. זה קורה מתוך שבירה מנטאלית או התרסקות טוטאלית, הם פשוט רק רוצים שיניחו להם. חקירה זה דבר מתיש שואלים אותם את אותה השאלה שוב ושוב והם לבד מול התהליך הזה. אנשים לא מבינים מה זה חמש דקות במעצר. אנשים לא תמיד מבינים מה שהם עושים, הם עושים שחזורים על דברים שהם לא עשו בעקבות שיחה עם מדובב, כשהם מגיעים לשחזור הם כבר יודעים מה קרה”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]
תובנות מעניינות של איש חכם
ונראה שמעבר לכישורי המשפט הרבים שלו
יש כאן המון חכמת רחוב
קראתי אהבתי