יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / בחזרה לטבע: נחנכה הגינה הקהילתית הראשונה בגני תקווה

בחזרה לטבע: נחנכה הגינה הקהילתית הראשונה בגני תקווה

הגינה הקהילתית הוקמה ברחוב דרך המשי ביישוב ביוזמת התושבים ובתמיכת המועצה המקומית. כ-20 תושבים כבר עמלים על טיפוחה והם מבטיחים שבקרוב תהיה תוכנית חינוכית במקום לכל הגילים

הגינה הקהילתית בגני תקווה. צילום: שמואל דניאל
הגינה הקהילתית בגני תקווה. צילום: שמואל דניאל

אפונה, תירס, חציל, עגבניות, פלפלים, מלפפונים, מלון ואבטיח  -את כל אלה תוכלו למצוא בגינה הקהילתית ברחוב דרך המשי בגני תקווה. העזובה שנמצאת בגני תקווה על גבול קריית אונו, מאחורי הבניינים מספר 17-15, הפכה לפני כשבוע בטקס חגיגי בנוכחות ראש המועצה ליזי דלריצ’ה, עובדי עירייה והתושבים לגינה הקהילתית הראשונה בגני תקווה. יוזמי הגינה קהילתית הם רינה שליבו ויעקב רבינוביץ’ שמתגוררים ברחוב דרך המשי ביישוב.


  הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז

רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


שליבו מספרת איך נולד הרעיון לגינה קהילתית. “יש לי שתי בנות קטנות וכשאני יוצאת איתן החוצה אז האפשרויות שלנו הן או גן שעשועים או פארקים שיש פה. היה חסר לי מקום טבעי יותר, שהוא מתחת לבית ואפשר לרדת אליו ולחוות קצת את הטבע. חיפשתי פרויקט חברתי-אקולוגי עם חיבור לטבע, לאדמה ולקהילה. חשבתי על קומפוסט וגינה קהילתית. לרעיון של גינה קהילתית נחשפתי לפני כעשור כששמעתי מחבר שאח שלו קטף כרובית בגינה הקהילתית. במאי 2020 פניתי לראש המועצה במסגרת ‘שלישי אישי’ בנושא קומפוסט וגינה קהילתית”.

מימין לשמאל: הפעילים בגינה הקהילתית יגאל פלד, רינה שליבו ומרגרט אלנתן. צילום: רינה שליבו
מימין לשמאל: הפעילים בגינה הקהילתית יגאל פלד, רינה שליבו ומרגרט אלנתן. צילום: רינה שליבו

ומה קרה מאז?

“ביולי 2020 יצרה איתי קשר הלרן בשן מלשכת ראש המועצה והציעה לי להגיש הצעה במסגרת קול קורא והיא חיברה אותי ליעיר אילן, מנהל פיתוח אורבני באגף ההנדסה. בעקבות שיחה עם השכן שלי יעקב רבינוביץ’ גיליתי שגם הוא ישמח לגינה קהילתית ושכל אחד מאתנו בנפרד הגיש הצעה להקמתה. באוגוסט האחרון קיבלנו אישור רשמי. בשטח שמאחורי הבניין שלי נעשו עבודות פיתוח על ידי הקבלן דורון חבשוש ובתוך השטח הזה הקצו לנו שטח של 100 מ”ר לערוגות ועוד שטח קטן לבוסתן של עצים. המועצה היתה אחראית על עבודות התשתית הראשוניות וסיפקה לנו את המים להשקיה והצמחים והקהילה אמונה על הטיפוח של הגינה. אנחנו שישה חברי גרעין במגוון גילים, מבני נוער ועד פנסיונרים, שאחראים על הגינה ויש כ-20 תושבים שפעילים בגינה. שתלנו שם לראשונה לפני כשבוע שתילים של ירקות ופירות העונה – אפונה, תירס, חציל, עגבניות, פלפלים, מלפפונים, מלון ואבטיח. בקרוב נשתול גם עשבי תיבול. בשטח שמיועד להיות בוסתן עצים נשתלו כבר שישה עצים צעירים מאוד של קלמנטינה, פומלית, אבוקדו, מנגו, תפוז סיני ואפרסק. בנוסף, יש גם שטח בר מסביב לגינה שצומחים בו כמה וכמה מינים של צמחי בר שמאוד אופייניים לאיזור. שטח בר הוא דבר נדיר באיזור שלנו וחשוב לנו לשמור על זה. לדעתי כל מועצה צריכה לחשוב איך לשמר שטחי בר לצד שטחי הפיתוח העירוני עם הצמחייה המטופחת והיפה“.

יש פעילות קבועה בגינה?

“עכשיו בעיקר חברי הגרעין עובדים על הגינה באופן ספונטני ובהמשך אנחנו מתכננים מפגש קבוע לקהילה. כל מי שרוצה לקחת חלק בגינה, יכול לפנות אלינו ולהצטרף. אנחנו צריכים עוד לשפר תשתיות שיהיה איפה לשבת למשל ואנחנו רוצים לחבר עוד גורמים בקהילה לגינה כדי לקיים בה פעילויות חינוכיות. הייתי רוצה להפוך את הגינה למרכז שבו אפשר להזמין תלמידים בכל הגילים מהגנים ובתי הספר, לקיים פה חוג טבע ולהביא אנשים מהקהילה ללמוד על הערך של צמחיית הבר ולהעשיר את הידע שלהם. אנחנו חובבים ונשמח שיבוא מדריך מנוסה ומקצועי שיעביר את התכנים החינוכיים. נשמח שגם אוכלוסיות של אנשים מבוגרים ייקחו חלק בפרויקט וישתתפו בעבודה בגינה. הרעיון הוא לחבר בין כמה שיותר אנשים וליצור קהילה שהיא בין-דורית ובין שכונתית ולעשות טוב לאנשים. כל מה שאנשים רצו בתקופת הקורונה ולא היה להם מתחת לבית – עכשיו יהיה. אני חייבת לציין שהמועצה ממש שיתפה פעולה והם מאוד פתוחים לשמוע את התושבים וללכת לקראתנו ולתקצב – זה אדיר”.

הגינה הקהילתית בגני תקווה. צילום: מעיין פלג אבירם
הגינה הקהילתית בגני תקווה. צילום: מעיין פלג אבירם

דלריצ’ה אמרה: “המועצה רואה חשיבות רבה במעורבות ובשיתוף הציבור בשדרוג ובפיתוח המרחב הציבורי”, מוסיפה “הרעיון הוא להגביר בקרב התושבים את תחושת הדאגה, האכפתיות והשייכות למרחב החיים שלהם. לפתרון הזה יש ערך, כי התושב שגר במגדל עם מרפסת יכול לרדת ולגעת באדמה. התושבים לקחו פה אחריות בצורה פרו אקטיבית, הם מובילים את עיצוב הסביבה שלהם, וזה מאוד חשוב ומבורך”. בנוגע לתכנון גינות קהילתיות נוספות היא אמרה כי “גם השנה המועצה תפרסם קול קורא במהלך חודש יולי, שיבקש מהתושבים להציע רעיונות דומים לשדרוג המרחב הציבורי. אם תבוא קבוצת תושבים שתרצה לקחת אחריות על שטח ציבורי וליזום בו פעילויות, אנחנו בעד. המטרה היא להגביר את השייכות של התושב למרחב הציבורי”.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

תגובה אחת

  1. אשמל לצור קשר עם רינה שליבו לגבי הגינה הקהילתית בגני תקווה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות