נס גדול מאוד, כך קבעו כל מי שנחשף למראה תקרות הבטון, שהחלו לקרוס על חדרי הילדים. במבנה הדו קומתי , ברחוב סמטת חברון באור יהודה, בעקבות מזג האוויר הסוער שפקד את המדינה. לפי עדויות בשטח, המבנה החל לשקוע אל תוך האדמה, קירות פנימים וחיצוניים נפלו ובעקבותיהם, תקרות, וגושי בטון נפלו בתוך הדירות המגורים.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
טיבעם של אירועי חירום, שהם קורים בזמן שלהם. לעומתם, מערכות התפקוד בחירום צריכות להיות מוכנות לכל תרחיש, בכל מצב של היממה, נראה כי אירוע קריסת הבית באור יהודה תפס את מערכות העירייה לא מוכנות. בשעות הראשונות של האירוע לא הגיע נציג בכיר שניהל את המשבר, עובדי אגף שיפור פני העיר שהגיעו למקום, נראו אובדי עצות והסתובבו בשטח בכאוס מוחלט. רק כעבור מספר שעות הגיעו נציגי מהנדסת העיר, עובדת סוציאלית שהיתה אמורה להיות כוננית באותו סופש, כלל לא ידעה שהיא בתפקיד. ולמהנדסת העיר לקח מספר שעות להגיע מאשדוד לאור יהודה במקרה חירום.
הדרמה הלילית החלה בין חמישי לשישי בלילה, משחזרת אחת מדיירות הבתים – “היינו במיטה, והיו רוחות חזקות בחוץ וגשם חזק, פתאום התחלנו לשמוע תקתוקים מכיוון התקרה, כמו דפיקות כאלה, ואז התחיל לרדת חול מהתקרה. קפצנו מהמיטות והערנו את כל מי שהיה בבית. תוך כדי הבית התחיל לזוז הצידה, ופתאום קיר נפל, ואז כבר ממש ברחנו החוצה בצרחות שהבית נופל. היינו בטוחים שמדובר ברעידת אדמה. תוך כדי הריצה החוצה נפלה חלק מהתקרה על המיטה שלי. זה היה סיוט”.
במזל רב, הצליחו כל התושבים לצאת מהבתים, לפני הקריסות של חלק מהתקרות והקירות ולא היו נפגעים בנפש. ילדים הוצאו על הידיים, כל אחד תפס פריט לבוש ונס על נפשו מהדירות, מבלי להבין בכלל מה קורה. אחרי ההלם הראשון, חלקם התפנו לישון אצל משפחות וחברים להעביר את הלילה תחת מחסה. לקראת בוקר, חזרו דיירי הבית אל המקום ולא האמינו למראה עיניהם, קירות הרוסים, בורות באדמה. זה נראה כמו רעידת אדמה או נפילת טיל, סיכם אחד השכנים.
ההלם בעיני הדיירים ניכר גם בשעות הבוקר, הבית שלהם הרוס. לקראת שמונה בבוקר התקשר אחד מהם אל מ”מ ראש העיר עוזי אהרון וסיפר על המתרחש. זה הגיע במהירות למקום, ודיווח בקבוצות הוואטס של הנהלת העיר על המתרחש. בתוך דקות הגיעה אל המקום ניידת של השיטור העירוני ובה פקחים והחלו להרחיק מהאזור סקרנים.
עם קבלת הדיווח החלו להגיע גם כוחות משטרה והצלה, אך ברגע שהובהר כי אין פצועים או לכודים עזבו כוחות ההצלה את המקום, למעט קצין משטרה אשר ניהל בפועל את האירוע. מספר אחד מאנשי הביטחון במקום – “זה אירוע קלאסי בטיפול עירייה, מהנדסת עיר ורווחה, אין למשטרה טיפול במקרה כזה.למעט להרחיק סקרנים ולדאוג שלא יכנסו למבנה מסוכן. הנדסה מכריזה על מבנה כמסוכן, ורווחה מתחילה טיפול במשפחות, כאן לא היה נציג עירייה בכיר בשטח ומכאן החלו כל העיכובים”.
מספר אחד התושבים – חזרנו בבוקר לבית, הכל היה הרוס, המשפחות היו בשוק מוחלט האירוע התחיל בלילה לקראת 2, העירייה לא לקחה את האירוע ברצינות. בשמונה בבוקר התקשרנו לעוזי אהרון, הוא התחיל לעשות טלפונים, הגיעו שני פקחים, איפה ראש העיר מנכל הערייה,בית עומד ליפול, משפחות ברחובות, תינוקות על הידיים, אין אף אבא ואמא, רק לקראת הצהרים הגיעו מהרווחה להתחיל לדבר איתנו.
תושבת נוספת – אני גרה ליד, והיה בלאגן גדול, עובדי עירייה הסתכלו אחד על השני ולא ידעו מה עושים, לא היה אף נציג מוסמך בשטח שאמר מה לעשות. מזל שהיה קצין משטרה שהוא ארגן הכל, עובדי העיריה שהיו הסתכלו אחד על השני ולא ידעו מה עושים במקרה כזה , זה היה מביך. ארבע שעות אחרי האירוע, המשפחות עמדו בקור ובגשם ללא מענה,אף אחד לא בא להציע אוכל או שמיכות, שתייה חמה. אני לא רוצה לחשוב מה יכול לקרות אם ייפול טיל באור יהודה או תהיה רעידת אדמה. אף אחד לא יודע מה לעשות, הם פשוט הסתכלו שם אחד על השני והסתתרו מהגשם.
מתחקיר פנימי שנערך בעירייה עולה כי כלל המנגונים פעלו כמצופה, עובדי אגף ההנדסה הגיעו למקום וקבעו כי המבנה מסוכן, על פי חוות דעת של קונסקרוקטור, שקבע כי המבנה מסוכן ומיועד להריסה. נציגי שפ”ע, גידרו את המקום, סגרו את הגז ודיווחו לחברת חשמל. לכונן הרווחה לקח להגיע לאירוע 3.5 שעות, כי לא ידע שהוא בכוננות, ומנהלת אגף הרווחה לא היתה זמינה. גם קבט העירייה לא הגיע אל לאירוע כי לא חש בטוב. בנוסף מאחר ומדובר בנכס פרטי, לעירייה כלל אין סמכות לקחת אחריות על התכולה והמפגע ,ואף לבקש החזר הוצאות מהדיירים.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]