המפגש בין נציגי יהדות לוב ונציגי הלוחמים בצבא האדום בתקופת מלחמת העולם השניה, הוא המשכו של קשר הנבנה תקופה ארוכה בין שתי הקהילות כחלק מפעילותה של ח״כ סבטלובה לחיזוק המכנה המשותף בעם היהודי. המוזיאון להנצחת מורשת יהדות יוצאי לוב באור יהודה מנוהל ע״י עמותה בראשה עומד שמעון דורון. את הסיור הוביל פעיל בעמותה וניצול שואת יהודי לוב, אבי פדהצור.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
הסיור החל בתפילת יזכור בגלעד הניצב בפתח המוזיאון ולאחריו הניחה ח״כ סבטלובה זר במקום. נעים הדריך את הסיור והציג את המורשת התרבותית העתיקה של יהדות לוב בת כ-2500 שנים, ספרי קודש עתיקים שלכל אחד מהם סיפור מרתק, הווי וטקסי החיים וסיפור שואת יהודי לוב, אשר אינו מוכר בציבור.
מר אפריים פפרני מנציגי הלוחמים היהודים בצבא האדום סיפר כיצד כחיילים הגיעו עם כוחות השחרור לברלין, וינה ולמחנות הריכוז, שם מצאו קרונות רכבת בהם היו יהודים שהובלו למחנות הריכוז. ביניהם היו יהודים יוצאי לוב. הם ניסו לשוחח עימם באידיש אולם היהודים שהגיעו מלוב ומארצות המזרח והבלקן לא הכירו את השפה. למרות קשיי השפה, החיבור האנושי והיהודי, ניצח וגישר על חוסר השפה המדוברת.
ח״כ סבטלובה הקימה בכנסת את השדולה לשימור מורשת יהדות ארצות ערב והאיסלם. כבת לקהילה של יוצאי חבר העמים, היא מקדמת את המודעות לגבורת היהודים בתקופת מלחמת העולם השניה ותרומתם העצומה לניצחון על הנאצים, כלוחמים ומפקדים בצבא האדום, אשר הביס את האוייב הנאצי ושחרר את מחנות הריכוז וההשמדה.
ח״כ סבטלובה מסרה: ״הסיור במוזיאון נערך במסגרת מערכת היחסים החמה שנרקמה בין שתי הקהילות המבקשות להעביר את מסר האחדות והמכנה המשותף במציאות המפלגת השוררת כיום. אני מקוה שכל מי שמנסים לזרוע פילוג בעם היהודי ילמדו עד כמה חזק הקשר בין האנשים. קשר החוצה ארצות מוצא, שיוך עדתי ושפה״
צילום – ויקטוריה פולאק
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]