בעקבות דוחות דו”חות ביקורת מטעם משרד הפנים הסתבר כי המועצה מאפשרת שימוש חופשי, ללא תשלום דמי שכירות ופיקוח למספר עמותות ללא אישור משרד הפנים, לאחרונה החל בסביון סקר של נכסים אשר משמשים את הציבור או נמצאים על קרקע ציבורית, ועדת ההקצאות של המועצה בה חברות, המהנדסת, הגזברית והיועצת המשפטית, המליצה למועצה לאשר 8 הקצאות של מבנים אשר נמצאים כולם על קרקע של רשות מקרקעי ישראל בחכירה חצרכי הציבור.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
רק לפני מספר חודשיים פונתה הביגודית של ויצו, בגלל מחסור במבני ציבור וכעת נחשפים השטחים הענקיים להם זוכים מוסדות הדת בישוב, ללא פיקוח וללא דמי שכירות או ארנונה.
על פי נתוני הועדה המקצועית של המועצה, ברחוב הדרום 12, נמצא בית כנסת שגודלו 1,968 מ”ר, בית כנסת נוסף שגודלו 264 מ”ר, מקווה 125 מ”ר, ומגורי בית הרב 300 מ”ר. ברחוב גן השקמים 21, נמצאת עמותת חבד במבנה של 28 מ”ר, עמותת רווחה ברחוב נתיב היובל 1 במבנה של 60 מ”ר, וברחוב המתנחלים 14 נמצאת עמותת רווחה\חינוך במבנה של 150 מ”ר.
מועצת סביון מקצה שטח ציבורי בהיקף של 2.5 דונם ויותר לטובת בית הכנסת ומוסדות הדת כך על פי נתוני הוועדה המקצועית של המועצה שבחנה את הנושא שווי השטח, במרכז סביון, נמדד במליוני שקלים. חברי מועצת סביון לא ששים להתראיין על הנושא, כדי לא לצאת נגד רב הישוב, איש עתיר זכויות הנחשב קונצזוס בסביון, ומדגישים כי מדובר בהנצחה של מצב קיים, משפחת הרב גרה במקום שנים רבות, וכעת הדבר מקבל הכרה רשמית של הרשויות, חברי המועצה לא ידעו לענות, האם מדובר כמתנה אישית למשפחה או האם המקום הוא ציבורי ויוכל לשמש את הרבנים הבאים של הישוב.
מבדיקה אקראית עם מספר רבני עיר בבקעת אונו, לא עולה כי משהו מהם קיבל מהרשות מגורים או וילה בהיקף של 300 מ”ר במהלך הכהונה כרב עיר, וכולם משלמים מיסים והיטלים כחוק.
בישיבת המועצה בחודש מאי, הציגה עורכת הדין גיתית שרמן, היועצת המשטפית של המועצה את הדברים בפני חברי המועצה – “נעשה סקר מבני ציבור במועצה לפני מספר שנים. לפי חוזר מנכ”ל רשויות מקומיות רשאיות להקצות קרקע או מבנה ציבורי לשימוש ציבורי לגופים מלכרי”ם לתקופה קצרה או ארוכה(עד 25 שנים + 2 תקופות של 10 שנים) אולם על מנת להקצות קרקע לגוף פרטי שהוא מלכ”ר צריך לפעול לפי נוהל הקצאות מקרקעין שנקבע בחוזר המנכ”ל. לפי הנוהל ועדת ההקצאות אמורה להביא בפני המועצה את ההצעה של תבחינים להקצאות מקרקעין. על סמך הסקר שנעשה במועצה, במסגרת הפרוגרמה אנו קובעים שימושים. מליאת המועצה צריכה לאשר את הפרוגרמה ואת התבחינים ואז לפרסם זאת לציבור. הגופים הפרטיים צריכים להגיש בקשה, הציבור יכול להתנגד, אך בסופו של דבר המליאה מחליטה. לאחר שיש הסכם עם הגוף למתן רשות שמוש ללא תמורה או כולל תמורה סמלית, ההסכם צריך לעבור את אישור משרד הפנים”.
חברי המועצה ביקשו ללמוד את הנושא, ובישיבת המועצה בחודש יוני אישרו את ההקצאות שאמורות להגיע לידיעת הציבור ואם לא יעלו התנגדויות, יישלחו למשרד הפנים לקבל את החותמת הסופית לשטחים.
חבר המועצה דורון ויסברוד, חבר ועדת הביקורת – “אני מברך על תחילת הטיפול בהסדרת נושא הקצאת המקרקעין, בתום 3.5 שנות כהונת המועצה הנוכחית וכ-70 שנות קיום סביון. הנושא מופיע בדו”חות הביקורת מטעם משרד הפנים לפחות מן הדו”ח לשנת 2013 והוועדה לענייני ביקורת, שאני נמנה על חבריה, הממליצה בכל שנה להסדיר את הנושא. המצב בו מקרקעין של הציבור מוקצים לעמותות ללא הסדרה איננו תקין וחובה להסדיר את הנושא אחת ולתמיד. כל הגופים והעמותות המחזיקים במקרקעין בפועל כיום הם גופים לגיטימיים ובתוך הקונצנסוס הכללי (אולי למעט חב”ד). הקצאת מקרקעין היא בגדר תמיכה עקיפה וצריכה לקבל ביטוי בתקציב המועצה, כדי שהציבור יוכל לדעת מהו היקף המשאבים שהוא מעמיד לרשות העמותות. על כך אני מנהל מאבק מזה זמן, שזכה להצלחה חלקית. הוראות משרד הפנים מחייבות גם פיקוח של המועצה על מקבלי התמיכות ופה טרם הצלחתי להבקיע. הסדרת הנושא תחייב בעתיד הליך הקצאה מסודר בכל מקרה ומקרה ותמנע אפשרות של יוזמות פרטיות”.
תגובת מועצת סביון – ״הטענה אינה נכונה. מליאת המועצה אישרה את המלצות הוועדה המקצועית, בהתאם לחוזר מנכ״ל משרד הפנים״.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]