יום שישי , אפריל 18 2025
דף הבית / עמוד הבית ראשי / הסיפור מאחורי הניסוי של תלמידי חטיבת פסגות יהוד-מונוסון שישוגר לחלל

הסיפור מאחורי הניסוי של תלמידי חטיבת פסגות יהוד-מונוסון שישוגר לחלל

קבוצת תלמידים מחטיבת פסגות בהישג ענק: זכתה במקום הראשון בתחרות ארצית של קרן רמון • הניסוי שפיתחו בודק שימור מזון בחלל ויבוצע בחלל על ידי אסטרונאוטים של נאס"א • המורה שליוותה אותם התמודדה עם סרטן במהלך הפרויקט, עכשיו היא מגלה: "זה ניצחון אדיר לתלמידים, וניצחון כפול שלי"

הזוכים בתוכנית ספייסלאב. קרדיט צילום: רועי בין און/ יאיר סיגרון. באדיבות קרן רמון
הזוכים בתוכנית ספייסלאב. קרדיט צילום: רועי בין און/ יאיר סיגרון. באדיבות קרן רמון

לפני שנתיים, כשטובי לוין, מורה בחטיבת הביניים פסגות ביהוד-מונוסון, התמודדה עם אבחון של מחלת הסרטן בגופה, היא לא יכלה לדמיין שתעמוד על במה בבנייני האומה בירושלים ותחגוג ניצחון כפול – שלה על המחלה ושל תלמידיה בתחרות ארצית. לפני שבוע, ב-25 למרץ, הקבוצה שהובילה זכתה במקום הראשון בתחרות של קרן רמון, והניסוי שפיתחו יישלח לתחנת החלל הבינלאומית בינואר 2026, שם יבדקו אסטרונאוטים כיצד חלבון מיוחד עשוי לשפר תהליכי שימור מזון.


  הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז

רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


התחרות, שנערכה בהשתתפות כ-3,000 תלמידים מכל הארץ, העניקה לתלמידי חטיבת פסגות הזדמנות יוצאת דופן – לשלוח ניסוי מדעי משלהם לחלל. "הם עבדו קשה, השיגו מעבדה שמלווה אותם, הציעו ניסוי והציגו אותו לפני שבוע ביום שלישי בתחרות ארצית מול 25 נבחרות", מספרת לוין, גאה בתלמידיה.

שנתיים של עבודה מאומצת

מה שהחל כפרויקט בכיתה ח', הפך למסע מדעי מרתק עבור הקבוצה. "הם למדו לקרוא חומר מדעי, לעבוד בחלוקת תפקידים וגם להציג לפני קהל – השופטים מאוד התרשמו מהפרזנטציה שלהם", מתארת לוין. "היה גם שלב באנגלית, שבו הציגו מול אסטרונאוטים ושופטים מחו"ל."

המיוחד בפרויקט הוא שהתלמידים בחרו להשתתף בו מתוך עניין אישי, מעבר לשעות הלימודים הרגילות. "פתחנו את זה לילדים לאחר שעות בית הספר, הם באו בהתנדבות מתוך סקרנות. נשארו במיוחד ועבדו גם מהבית," מסבירה לוין. לאורך הדרך חלה נשירה, אך נותרה "קבוצת איכות" – תלמידים מצטיינים שחלקם משתתפים גם בקבוצות דיבייט ובתוכניות באוניברסיטת בר-אילן. "אחד מהם מתנדב במד"א, אלו ילדים עם מודעות גבוהה," היא מוסיפה בגאווה. את הקבוצה ליווה בשנה השנייה אמיר רז ליהוז, שהוא מנטור מטעם קרן רמון.

הזוכים בתוכנית ספייסלאב. צילום באדיבות טובי לוין
הזוכים בתוכנית ספייסלאב. צילום באדיבות טובי לוין

מהמעבדה לחלל

הניסוי עצמו, שהתלמידים יזמו בעצמם, בודק חלבון מיוחד שמסוגל לשמר מזון באופן טבעי. "ההשערה היא שבחלל החלבון הזה יעבוד עוד יותר טוב ויהווה מזון בריא לאסטרונאוטים וגם לנו על כדור הארץ," מתארת לוין את המחקר. "הילדים בדקו שלא נעשה ניסוי כזה בעבר, למדו את כל החומר המדעי והציגו אותו בפני השופטים, תוך שהם עומדים אל מול שאלות קשות".

הקבוצה יצרה קשר עם המעבדה של ד"ר מעיין גל באוניברסיטת תל אביב, שתלווה את הניסוי. "כשהניסוי יחזור מהחלל, הם יבצעו את הבדיקות בעצמם במעבדה", מסבירה לוין. "המעבדה מספקת חומר לחברת ביוטק בשם באונטיקה, שתהיה הספונסרית שלנו. הילדים יזמו את כל הקשרים הללו בעצמם".

זוכי גמר רמון ספייסלאב- חטיבת פסגות יהוד מונוסון.צילום באדיבות טובי לוין
זוכי גמר רמון ספייסלאב- חטיבת פסגות יהוד מונוסון.צילום באדיבות טובי לוין

 

להתמודד עם הסרטן

בתוך הסיפור המדעי המרתק הזה, מסתתר כאמור סיפור אישי מעורר השראה של המורה טובי לוין. "חליתי בסרטן בתחילת התהליך," היא חושפת. "הניצחון בתחרות הוא אדיר עבור הילדים, אבל הם גם באמת ניצחו גם בשבילי, ולכן אני קוראת לזה ניצחון כפול שלי – גם על הסרטן וגם בליווי הקבוצה".

למרות המחלה, לוין המשיכה ללוות את התלמידים. "הפסקתי לעבוד, אבל המשכתי איתם, לפעמים הייתי צריכה להרים את רוחם ולימדתי אותם לא לוותר", היא מספרת בהתרגשות. "הליווי שלהם הפיח בי רוח חיים, זה היה מוטיבציה להוכיח שאפשר, ולא ליפול למרה שחורה".

באופן מרגש במיוחד, הקבוצה התחילה לחקור בהתחלה דווקא את החלבון הקשור לסרטן של המורה שלהם, ורק בהמשך שינו נושא כשגילו שהתחום כבר נחקר. "היה פה תהליך מטורף", היא מסכמת.

הזוכים בתוכנית ספייסלאב. צילום באדיבות קרן רמון
הזוכים בתוכנית ספייסלאב. צילום באדיבות קרן רמון

זוכרים את החטופים

לצד ההישג המדעי המרשים, הקפידו התלמידים להזכיר לאורך כל הדרך את החטופים שעדיין מוחזקים בעזה. "הם ענדו סרט צהוב, הוסיפו כיתוב בתיק הפרויקט, ואפילו בסיום הפרזנטציה ציינו זאת במפורש," מספרת לוין. "הם היו ממש על זה לאורך כל התהליך".

הניצחון בתחרות זיכה את קבוצת פסגות, יחד עם שני בתי ספר נוספים מתוך 25 נבחרות, בהזדמנות לשגר את הניסוי לחלל. "הילדים אפילו רוצים לנסוע לארה"ב ללוות את הניסוי שם בנאס"א, וזה תלוי אם נשיג תמיכה כספית," מספרת לוין.

לסיכום, בבית הספר מציינים כי הפרויקט מיישם באופן מושלם את מוטו פסגות – "לחוות, ללמוד, להיטיב" – כאשר באופן חווייתי ומעשיר, התלמידים חקרו, למדו ופיתחו ניסוי חדשני שעשוי בעתיד לשפר ולהיטיב את הבריאות ואיכות החיים של כולנו.

קרה משהו מעניין בשכונה? נתקלתם בסיפור שחייבים לספר? צרו איתנו קשר במייל [email protected] או בוואטסאפ

אולי יעניין אותך גם:

עסקאות נדל"ן חמות ביהוד מונוסון והסביבה: כמה שווה הדירה שלכם?

חממה נאטסטיישן: מבצעי פסח 2025

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

עבודות בכביש. צילום אילוסטרציה canva

בשבוע הבא החל מיום א' עבודות תשתית בכביש 461

תפריט נגישות