בישראל התחילו לחסן את האוכלוסייה נגד קורונה לפני כשנה, בדצמבר 2020, בשתי מנות חיסון. בחודשים האחרונים חוסנה האוכלוסייה במנה שלישית – “בוסטר” ולאחרונה החלו לחסן את האוכלוסייה המבוגרת במנה רביעית. לפני כחודשיים גיל המתחסנים ירד ל-5 וגם בני 11-5 החלו להתחסן נגד קורונה. יעילות החיסון עולה לא פעם לדיון ורבים תוהים האם החיסון מגן על המחוסנים מפני תסמיני המחלה בטווח הארוך.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
ממחקר חדש שהוביל האפידמיולוג הבכיר פרופ’ מייקל אדלשטיין מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן עולה כי שתי מנות של חיסון נגד קורונה מפחיתות באופן משמעותי את תסמיני המחלה גם בטווח הארוך. המחקר נעשה בשיתוף שלושה מבתי החולים המסונפים לפקולטה – המרכז הרפואי זיו, המרכז הרפואי ע”ש ברוך פדה פוריה והמרכז הרפואי לגליל. הממצאים דווחו באתר medRxiv. הדוקטורנט פול אוטיקו הוביל את ניתוח הנתונים המורכב של המחקר.
ממצאים אלה מצביעים על כך ששתי מנות של חיסון COVID-19 מגנות מפני הקורונה בטווח הארוך. המחקר הראה ירידה של 50%-80% בשבעה מתוך עשרת התסמינים המדווחים ביותר כמשפיעים בטווח הארוך – כגון עייפות, כאבי ראש, חולשה וכאבי שרירים, ארבעה עד 11 חודשים לאחר ההדבקה בקרב משתתפים מחוסנים בהשוואה ללא מחוסנים. המשתתפים המחוסנים דיווחו פחות על התסמינים האלה מאשר חולים שדיווחו שמעולם לא אובחנו בנגיף.
פרופ’ אדלשטיין אמר: “ביצוע השוואה כפולה של מקרי קורונה אצל מחוסנים לעומת לא מחוסנים ולאחר מכן השוואה בין חולי קורונה מחוסנים לאנשים שדיווחו שלא נדבקו בנגיף אפשרה לנו להראות לא רק שאנשים מחוסנים חווים הרבה פחות מתסמיני הנגיף בטווח הארוך מאשר אנשים לא מחוסנים, אלא שהם לא דיווחו על תסמינים נוספים אחרים לעומת אנשים שמעולם לא נדבקו”.
מקרה בוחן זה הוא הראשון במחקר מקיף על קבוצה גדולה של חולים – נגועים ולא נגועים בקורונה כאחד – שאת בריאותם אדלשטיין ועמיתיו ימשיכו לנתח במהלך השנים הקרובות כדי להבין את ההשפעה ארוכת הטווח של הנגיף. קבוצת המחקר מורכבת מ-4,000 משתתפים ומספר המגויסים עולה. החוקרים מקווים כי הממצא שחיסון עשוי להגן מפני נגיף הקורונה בטווח הארוך עשוי לעודד מדינות להרחיב את פעולות החיסונים שלהן ולשכנע אנשים שטרם חוסנו לממש את זכותם להתחסן.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]