בני אדם השתמשו בבשמים במשך אלפי שנים, ויש לכך תיעוד בתרבויות עתיקות כגון מצריים ואחרות. מכיוון שבתקופות עתיקות לא היו מוצרים נוגדי ריח וזיעה, הבושם שימש בין היתר גם סוג של כיסוי לריחות רעים שנבעו מהגוף.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
הדיאודורנטים הראשונים הומצאו ככל הנראה בשלהי המאה ה-19; אבל רק בתחילת המאה ה-20 הפרסומאים באמריקה הצפונית הצליחו לשכנע את הציבור שהוא מריח רע, ושהפתרון טמון ברכישת דיאודורנטים ואנטיפרספירנטים. בהערת אגב נציין שדאודורנט מיועד למנוע ריח רע, בעוד שאנטי-פרספירנט מונע את תהליך ההזעה באופן כללי, באמצעות אלומיניום החוסם את בלוטות הזיעה.
עד אותם ימים, לא הייתה בעיה עם גברים שהדיפו ריחות “גבריים”. בסופו של דבר הפרסום המסיבי שינה לאט לאט את דעת הקהל, עד שכיום הנושא של שימוש בדיאודורנטים הפך לטאבו של ממש. אף אחד לא רוצה להריח רע, מן הסתם; בטח שלא בקרב אנשים אחרים (בעבודה, ברחוב, עם חברים ובני משפחה).
ההורים שלנו מרגילים אותנו להשתמש בדיאודורנט כבר מתחילת גיל ההתבגרות; הגיל בו הגוף מתחיל להשתנות ולעבור מילד לבוגר. אבל מה אם נגלה שלא כולנו מדיפים ריח רע? מה אם יסתבר שאנו מתוכנתים להשתמש במוצר לא הכי בריא לגוף, בלי סיבה מוצדקת?
במחקרים שונים מהשנים האחרונות, נמצא קיומו של גן מסוים הנקרא ABCC11. גן זה אחראי (בין היתר) על היכולת להפיק ריח רע מהגוף, בעיקר בתהליך ההזעה. מי שיש לו גרסה מסוימת של הגן הזה (גרסה A), אינו מפיק ריחות רעים מהגוף. מדובר בעיקר באנשים ממוצא מזרח אסייתי, אבל גם באוכלוסיות מסוימות באירופה.
זה אומר שיש מיליוני (ואולי אף מאות מיליוני) אנשים, שאינם מריחים רע אבל מתוכנתים להשתמש בדיאודורנט. ככל הנראה הם אינם מודעים לנושא, ומשתמשים במוצרים הללו מתוך פחד של דחייה חברתית. מעבר לעובדה שהמוצרים האלה מכילים חומרים שאינם בדיוק בריאים, מסתבר שחלק ניכר מאוכלוסיית העולם פשוט מותנה להשתמש בהם ללא כל אבחנה.
יועץ הסטיילינג האמריקאי, אנטוניו סנטנו, עשה ניסוי שבמסגרתו הפסיק להשתמש בדיאודורנטים ובאנטי-פרספירנטים למשך שנה. מכיוון שהוא נוטה באופן טבעי להתקלח פעמיים ביום, ובתוקף כך גם להחליף בגדים, הוא גילה להפתעתו שגופו לא מדיף שום סוג של ריח רע. רצוי לזכור שזה גם תלוי באוכל שאנו צורכים, בסוג הפעילות שאנו עושים במהלך היום (עובד משרד או פועל בניין) וכן הלאה.
אז אפשר להפסיק להשתמש בדיאודורנט?
אחוז נשאי הגן ABCC11 מסוג A בישראל, כנראה נמוך מאוד או כמעט לא קיים. אלא אם עשיתם בדיקה גנטית כדי לוודא את נוכחות הגן, רוב הסיכויים שאתם שייכים לסוג השני – ותיאלצו להשתמש במוצר כלשהו למניעת ריח ו/או הזעה.
החוכמה היא להשתמש במוצרים כמה שיותר טבעיים, עם כמה שפחות חומרים מסוכנים כגון אלומיניום, פרבנים וכיוצא באלו. למרות זאת, לא תמיד המוצר הטבעי מצליח לעשות את העבודה.
בנוסף להיותנו הישראלים נטולי הגרסה הגנטית המתאימה – קחו בחשבון שישראל היא מדינה חמה מאוד ברוב ימות השנה, ולכן כנראה לא תהיה לכם ברירה אלא להמשיך להשתמש בדאודורנטים ובאנטי-פרספירנטים בהם אתם מורגלים.
המאמר באדיבות אופנת יוסי בן נון לגבר https://halifot.co.il
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]