יום שלישי , אפריל 1 2025
דף הבית / מדורים / המומחים / אבחון פסיכודיאגנוסטי – כל מה שצריך לדעת

אבחון פסיכודיאגנוסטי – כל מה שצריך לדעת

אבחון פסיכודיאגנוסטי, או אבחון פסיכולוגי, הוא תהליך מעמיק ומקיף שמטרתו לספק תמונה מפורטת של עולמו הפנימי של הנבדק. במהלך האבחון נבדקים מגוון היבטים אישיותיים ורגשיים של האדם, דוגמת כוחותיו, דפוסי היחסים הבין-אישיים המופנמים שלו, סגנון החשיבה והתפיסה, מנגנוני ההגנה בהם הוא עושה שימוש, דימויו העצמי, שאיפותיו ועוד. המידע שנאסף במהלך האבחון מספק תמונה יחסית מדויקת של הנבדק, אשר מסייעת בקביעת אבחנות פסיכולוגיות, מתן חוות דעת אישיותית, והכוונה למתן טיפול מתאים

בסט לינקס קרדיט התמונה: freepikddaaww_1742229921560
קרדיט התמונה: freepik

ההליך של אבחון פסיכודיאגנוסטי נערך בדרך כלל על ידי פסיכולוגים קליניים, ומתאים הן לילדים והן למבוגרים. קיימות גרסאות שונות של האבחון, המתאימות לקבוצות גיל שונות: ילדים בגילאי 8-16  ומבוגרים מגיל 16 ומעלה.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


מהן מטרותיו העיקריות של אבחון זה וממה הוא מורכב?

מטרות מרכזיות של אבחון פסיכודיאגנוסטי

אבחון פסיכודיאגנוסטי משמש למספר מטרות מרכזיות. אחת מהן היא קביעת אבחנה, במקרים בהם לא ניתן להשיג תמונה ברורה על הנבדק באמצעות ריאיון אבחוני בלבד. זהו כלי חשוב במיוחד במצבים בהם הנבדק מתקשה לשתף פעולה, או כאשר יש קושי בהבנת מצבו הרגשי או הנפשי. האבחון מספק מידע נוסף ומעמיק שמסייע לפסיכולוג להגיע לאבחנה מדויקת.

מטרה נוספת היא מתן חוות דעת אישיותית, שהיא בעלת ערך חשוב במקרים של סוגיות משפטיות. אבחון פסיכודיאגנוסטי יכול לסייע בזיהוי של דפוסים בעייתיים בהתנהגות דוגמת אגרסיביות גבוהה או התנהגות מינית בלתי תקינה, ולספק הסבר למניעים האפשריים של התנהגויות אלה תוך התמקדות במנגנוני ההגנה הפנימיים של הנבדק או בליקויים אינטליגנטיים ורגשיים.

בנוסף, האבחון מציע המלצות טיפוליות מדויקות. הוא מספק למטפל תמונה מקיפה של הנבדק, המאפשרת לו להמליץ על סוג הטיפול המתאים ביותר. לדוגמה, כאשר הנבדק זקוק לטיפול המכוון לחיזוק יכולות תפקודיות בסיסיות, או לטיפול מעמיק שיבחן את הגורמים הלא מודעים לקשיים הרגשיים שלו. האבחון יכול גם לחשוף נושאים רגישים או תכנים פנימיים שיכולים להוות אתגר בטיפול.

רכיבי האבחון הפסיכודיאגנוסטי

אבחון פסיכודיאגנוסטי כולל מספר סוגים של מבחנים המהווים את בסיס ההערכה. הראשון הוא מבחנים קוגניטיביים אשר מסייעים לבחון את היכולת הקוגניטיבית של הנבדק, כמו תהליכי תפיסה, חשיבה, זיכרון וריכוז. מבחנים אלו יכולים לזהות אם קיימים פערים תפקודיים בין התחומים השונים, ולהעריך אם תפקוד זה נפגע כתוצאה מבעיות רגשיות.

הסוג השני של המבחנים הוא מבחנים השלכתיים. מטרתם של מבחנים אלו, אשר מבוססים על הצגת גירויים עמומים, היא לחשוף את עולמו הפנימי של הנבדק. תהליך זה מאפשר לנבדק "להשליך" את רגשותיו, דאגותיו ותחושותיו על הגירויים המוצגים. מבחנים השלכתיים כוללים מבחני ציורים, מבחן סיפורים ומבחן רורשך, ומספקים מידע עשיר על עולמו הרגשי של הנבדק.

אחת ההתרחשויות החדשות בשדה האבחון הפסיכודיאגנוסטי היא השימוש במבחן ה – ,MMPI המהווה אוסף של שאלות בהן נדרש הנבדק לענות בצורה אישית. המבחן מספק סוללות של שאלות המודדות היבטים שונים של האישיות, כמו דיכאון, אגרסיביות, ונטיות להסתגרות או מוחצנות. כל סוללה נותנת אינדיקציה למצבו הרגשי והנפשי של הנבדק ומספקת תובנות לגבי דפוסי ההתנהגות של האדם.

למידע נוסף הכנסו לפורטל בטיפולנט כאן

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

REDHEAD Digital Age כתבת SEO מחול צילום אילוסטרציה canva (95)

כיצד לתפוס בגידה: כך תגלו את האמת במהירות

תפריט נגישות