חתימה על הסכם שותפות, הוא אחד מהצעדים הראשונים בהקמת עסק משותף. מדובר בחוזה המסדיר את יחסיהם המשפטיים של השותפים, זכויותיהם וחובותיהם. מאחר שהוא מסייע בתיאום ציפיות, מניעת סכסוכים והבטחת זכויות משפטיות, החוזה חיוני להצלחת השותפות לאורך זמן.
מהו הסכם שותפות?
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
חוזה שותפות הוא מסמך משפטי כתוב, החתום על ידי שני אנשים או יותר המבקשים להקים עסק משותף ומגדיר את תנאי ההתקשרות.
החוזה קובע את זהות השותפים, מטרת השותפות ותחום פעילות העסק, חלוקת המימון הראשוני, הרווחים וההפסדים, אופן קבלת ההחלטות, תחומי האחריות של כל שותף, דרכי היציאה מהשותפות ועוד.
ההתקשרות העסקית הנפוצה בישראל היא שותפות כללית, בה כל השותפים מתחלקים באחריות ובסיכונים באופן שווה ורשאים להחליט ולהתחייב בשם העסק. סוג נוסף הוא שותפות מוגבלת, בה חלק משותפים מנהלים את העסק והאחרים השקיעו בהקמתו, אך אינם מעורבים בניהול.
היתרונות של חוזה שותפות
חתימה על חוזה שותפות, אינה מחויבת על פי חוק, אך יש לה יתרונות רבים. היא מבהירה את חלוקת התפקידים, מבטיחה שוויון ומנסחת את האסטרטגיה של העסק, אופיו, רמת הסיכונים הפיננסיים האפשרית, גיוס העובדים, אופן הטיפול בלקוחות ועוד.
חוזה שותפות נדרש, גם כדי למנוע פעולות לא אתיות בקרב השותפים, סכסוכים ואי הבנות ויכול לכלול מנגנון ליישוב סכסוכים, כדי להימנע מהליכים משפטיים.
ניסוח הסכם שותפות , מחייב את השותפים להגדיר מטרות ולבחון את היבטי ניהול העסק מבעוד מועד, כדי להבטיח שיתוף פעולה אופטימלי, תחושת מחויבות ואמון הדדי. בנוסף, הוא מקנה הגנה משפטית לכל אחד מהשותפים.
נקודות לניסוח הסכם שותפות
לצד הגדרת החובות, הזכויות והיעדים של השותפים בעסק, חשוב לכלול בהסכם, אלמנטים נוספים:
- שקיפות – סעיף המחייב שקיפות מלאה ודיווח שוטף בין השותפים בכל סוגיה המשפיעה על העסק, כמפתח ליחסי אמון.
- גמישות – אפשרות להכנסת שינויים בתנאי החוזה עם הזמן, בהתאם לרצון והצורך.
- מנגנון לפתרון סכסוכים – קביעת מנגנון לפתרון סכסוכים בין השותפים, אם בבוררות פנימית או חיצונית, כדי להימנע מפנייה לערכאות משפטיות.
- תקופת צינון – סעיף המונע משותפים פורשים להקים עסק מתחרה בתחום, למשך תקופה מסוימת לאחר פרישתם.
- יציאה מהשותפות או פירוק – הגדרת התנאים לפרישה מהשותפות, או תנאים לפירוקה, כמו הודעה מוקדמת, חישוב החלק של הפורש בנכסי העסק ועוד.
סיוע משפטי בכתיבת הסכם שותפות
ניסוח נכון של חוזה שותפות מצריך ידע מקצועי, להבטחת תוקפו המשפטי והימנעות מפרצות או ניסוחים שאינם חד משמעיים ולכן מומלץ להסתייע בעורך דין מהתחום המסחרי, בעל ידע וניסיון בניסוח הסכמי שותפות.
לצד ניסוח מדויק, מקיף והוגן של המסמך, עורך הדין, כגורם ניטרלי, יסייע במגעים בין השותפים בהסכם על תנאי השותפות ויציע פשרות ופתרונות למחלוקות. מומחיות בתחום המסחרי והיכרות מעמיקה עם דרישות החוק, יבטיחו חוזה שותפות בעל תוקף, המגן על זכויותיהם של כל השותפים.
יש לוודא שיש לעורך הדין ניסיון ספציפי ומוכח בנושא ויש ברשותו ידע בכל ההיבטים הייחודיים לחוזים כאלה, לצד מוניטין, אמינות ורמת השירות והזמינות ללקוחות. על עורך הדין לייצג את כל השותפים בצורה שווה, הוגנת ואובייקטיבית, ללא ניגוד עניינים כלפי מי מהשותפים.
דרעי רייפר ושות’ עורכי דין
כתובת: הארבעה 28, תל אביב קומה 34
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]