הגיל השלישי מאופיין בחוכמה, שקט יחסי וגם צרכים תזונתיים קצת אחרים. כשהגוף פועל בקצב אחר, המערכות משתנות, תחושת הרעב נחלשת מדי פעם ולעיתים גם ההרגלים צריכים עדכון.
דווקא עכשיו, כשנראה שהכול כבר ידוע וברור, יש מקום לעצור לרגע ולבחון מחדש את מה שנכנס לצלחת – ואיך הוא יכול לתרום לאיכות החיים, לבריאות ולתחושת החיוניות.
ויטמינים חיוניים שאסור לשכוח
ככל שהגיל עולה, כך יכולת הספיגה של רכיבים תזונתיים מסוימים יורדת, גם אם התפריט נשאר מגוון יחסית. ויטמין D, למשל, הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר בגיל הזה בזכות תרומתו לבריאות העצמות, השרירים והמערכת החיסונית.
אצל אנשים רבים בגיל השלישי ניכרת ירידה טבעית ברמות הוויטמין D, גם בגלל מיעוט חשיפה לשמש וגם כתוצאה מתפריט שאיננו כולל מזונות שעשירים בו. לכן מאכלים כמו ביצים, דגים שומניים ומוצרי חלב מועשרים יכולים לתרום להעלאת רמות הסידן בגוף. במידת הצורך, ניתן ליטול תוספים ייעודיים שיעזרו להשלים חוסרים שונים.
בנוסף, גם סידן, ברזל, ויטמין B12 וחלבון הם רכיבים שמומלץ לשים לב אליהם בגיל השלישי, במיוחד אם יש ירידה בתיאבון או שינויים בריאותיים שמקשים על תזונה מספקת.
תיאבון מופחת? כך תתמודדו עם התופעה
לא מעט אנשים בגיל השלישי חשים ירידה בתחושת הרעב, מה שמוביל לאכילה מועטה ולעיתים גם לחוסרים תזונתיים. הפתרון איננו להכריח את עצמכם לאכול יותר – אלא לבחור במאכלים עם ערך תזונתי משולב שדורשים פחות נפח כדי לספק את הצרכים.
טחינה גולמית, אבוקדו, דג סלמון, ביצים, ירקות מאודים ושמן זית איכותי יכולים להעשיר כל ארוחה קטנה, מבלי להכביד על הקיבה. כדאי להעדיף מנות קטנות אך עשירות ולשלב נשנושים מועילים לאורך היום, כמו חופן אגוזים או פרוסת לחם מלא עם ממרח שמכיל חלבון.
חלבון זה לא רק לספורטאים
בניגוד למה שנהוג לחשוב, הצורך בחלבון לא יורד עם הגיל אלא דווקא עולה. בגיל השלישי הוא חשוב במיוחד לשמירה על מסת השריר, למניעת נפילות, לתחושת חיוניות ולשיפור ההתאוששות ממחלות או פציעות.
מקורות מומלצים לחלבון נמצאים בביצים, יוגורט, קטניות, בשר טחון, עוף ודגים. רצוי לפזר את צריכת החלבון על פני היום ולא להתרכז רק בארוחה אחת עיקרית, כדי לאפשר ספיגה מיטבית ולשמור על רמות אנרגיה יציבות.
כשהאכילה הופכת לאתגר רגשי או חברתי
אצל אנשים רבים האכילה בגיל השלישי מושפעת גם מהמצב הנפשי או מהשגרה החברתית. מי שגר לבד, איבד בן זוג, מתקשה לבשל לעצמו או פשוט לא מרגיש חשק – עשוי להזניח את התזונה, גם אם לא במודע.
הפתרונות לכך הם רבים ומגוונים, כך למשל ניתן להיעזר בקופסאות אוכל שמוכנות מראש, לתכנן בישול עם קרוב משפחה, להשתתף בארוחות קהילתיות או להזמין חברים ל"ארוחת בריאות" משותפת.
גם דברים קטנים כמו הכנסת פירות שטופים למגירה נגישה, או הכנת מרק כתום שניתן לחלק למנות אישיות יוצרים הרגלי אכילה נוחים ונעימים.
מים, סיבים ובליעה קלה
בגיל הזה חשוב לשים לב גם לדברים שנראים מובנים מאליהם. תחושת הצמא פוחתת, מה שמוביל לעיתים להתייבשות קלה ויחד איתה גם עייפות, כאבי ראש או עצירות. גם יכולת הלעיסה משתנה, במיוחד אם יש בעיות בשיניים או שיניים תותבות.
הפתרון הוא שתייה מספקת לאורך היום, הוספת ירקות מבושלים ומרקים לתפריט, העדפת לחמים רכים ודייסות, וכן גם צריכת סיבים תזונתיים שיעזרו לעיכול כמו קוואקר, פירות טריים או שזיפים מיובשים.
לסיכום, תזונה נכונה בגיל השלישי איננה חייבת לכלול שינוי דרמטי בתפריט היומי – אלא רק התאמה מחושבת, פשוטה ואישית. כשנותנים תשומת לב למה שהגוף באמת צריך, לא מקבלים רק תפריט נכון, אלא גם תחושת שליטה, ערך עצמי ואנרגיה מחודשת.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]