יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / מדורים / המומחים / חשיבות הנגשת מקומות ציבוריים לנכים

חשיבות הנגשת מקומות ציבוריים לנכים

העולם שלנו מלא בבני אדם, כולם שונים זה מזה ולכל אחד צורך משלו. בין האוכלוסיות השונות, ישנם אלו שזקוקים לנגישות כזו או אחרת בביתם הפרטי ועל אחת כמה וכמה במקומות ציבוריים. על כן, החוק בישראל קובע כי לכל אדם מגיעה באופן טבעי הזכות לחיות בנוחות, כבוד, שוויון ועצמאות. בכדי להצליח להגשים את המטרה הזו עבור אנשים עם מוגבלויות, קיימים סדרי נגישות המסדירים את הנושא

כסא גלגלים. צילום אילוסטרציה pixabay
צילום אילוסטרציה pixabay

כיצד מגדירים נגישות?


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


הרי בכל שלב בחיי היום יום שלנו, אנו נתקלים במכשולים רבים שמונעים – מאיתנו ועל אחת כמה וכמה מאנשים עם מוגבלויות, לקחת חלק בפעילויות שונות. מטרתה של הנגישות היא להתגבר על אותם מכשולים ולאפשר לכל אדם להגיע לכל נקודה שהיא ולקחת חלק בכל פעילות ללא יוצא מהכלל. לדוגמה, מדרגות עלולות להוות מכשול של ממש עבור אדם המתנייד באמצעות כיסא גלגלים. כיצד נפתור את העניין? בעזרת רמפה למדרגות שתאפשר לו לעלות ולרדת בקלות מבלי לסכן את עצמו. במצב אחר, אדם לקוי ראייה יזדקק לסימוני תוואי לדרך, ועוד.

אפשר לומר שבאופן כללי בבסיסה של הנגישות, קיימים שני עקרונות:

  • עקרון הרצף – על פיו אדם על מוגבלות יוכל להגיע לכל מקום שירצה ולקבל שירות באותה רמה כמו כל אדם אחר. משמעות הרצף הינה מבחינה לוגית. למשל, חניית נכים, ממנה עליה נוחה למדרכה ודרך נגישה, דלת נגישה לעסק, מסדרונות ועוד. מספיק שאחד מאלו לא יהיה קיים וכל נושא הרצף ורד לטמיון.
  • עקרון ההכלה – על פי עקרון זה, אדם עם מוגבלות הינו חלק בלתי נפרד מהציבור והחברה, והוא שווה זכויות ככל אדם אחר – להתנהל ולהשתלב בחברה באופן שווה ללא כל הפרדה. ישנם אנשים עם מוגבלויות שאף יסרבו לקבל עזרה, שכן הרצון להתנהל באופן עצמאי הוא כה חזק.

בישראל, גם אם בעל עסק או אזור ציבורי יחליט שלא להנגיש את המרחב, הרי שהוא עובר על החוק. בשנת 2005, במסגרת החוק לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התשנ”ח 1998), חווק פרק חדש בשם ‘פרק הנגישות’. משמעות החקיקה הייתה לחייב כל מגזר ממשלתי, מלכ”רי, עסק פרטי והמגזר המוניציפאלי, לעסוק בנגישות באופן שוטף. כלומר, חובה עליהם להנגיש את המבנים, התשתיות, הטכנולוגיה, הבריאות, התחבורה, פארקים ועוד, כאשר במקביל הינה מגדירה גם את מסגרת הזמן שיש לבעל עסק לבצע את ההנגשה, להגיש בקשות לפטורים ועוד.

חובה בסיסית לזכות בסיסית

על כן, ניתן לומר שמדובר בחובה בסיסית למתן זכות בסיסית לאנשים סביבנו. עסק נגיש הוא עסק שמראה שהוא מעוניין לתת את הטוב ביותר לסביבה, ללא כל קשר בצורך לעמוד בחובות החוק. מדובר בצעד שכאמור אינו רק חוקי, אלא ערכי וקריטי לכך שכל אדם באשר הוא, יזכה להתנייד ולנוע במרחב באופן עצמאי.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

בסט לינקס צילום: Kindel Media PEXELSpexels-photo-9875678_1732183527495

איך תשתיות עירוניות משפיעות על חוויית המגורים שלכם?

תפריט נגישות