יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / מדורים / המומחים / מהו תהליך גישור בהליך גירושין?

מהו תהליך גישור בהליך גירושין?

אם התקבלה ההחלטה לסיים את קשר הנישואין ולהתגרש, ישנה אפשרות מקובלת ואף מומלצת של גישור אשר לה יתרונות מהותיים בהשוואה לקיום הדיונים בבית המשפט או בבית הדין הרבני. בשורות הבאות נבין מהו תהליך הגישור, מהם יתרונותיו ועם מי ניתן וכדאי לעשות אותו.

עורכת-דין לוסי מאיר, מומחית בגירוש בהליך גירושין
התמונה באדיבות עורכת-דין לוסי מאיר, מומחית בגירוש בהליך גירושין

בפני אנשים הבוחרים להתגרש עומדות בעיקרון שתי אפשרויות. הראשונה היא לקיים את הדיונים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, כאשר בערכאות אלו ילובנו כלל הנושאים כגון האחריות ההורית וזמני השהות, דמי המזונות לילדים ולאישה, חלוקת הרכוש וכדומה (בכל מקרה על מתן הגט עצמו אמון רק בית הדין הרבני). האפשרות השנייה היא לקיים תהליך גישור באמצעות עורך דין או מגשר מוסמך אחר. גישור הוא תהליך המבוצע מחוץ לכותלי הערכאות המשפטיות, כאשר ההסכם שאליו מגיעים בסופו של דבר מובא לאישורן על מנת לקבל תוקף משפטי מחייב.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


כיצד נראה תהליך גישור

תהליך הגישור בהליך גירושין עוסק בנושאים המרכזיים כפי שתוארו לעיל, וכן בכל נושא בו בני הזוג מעוניינים לדון, ללבן ולהגיע להסכמות לגביו. מדובר בפגישות הנערכות עם מגשר מוסמך, שאמנם אינו חייב להיות עורך דין אך ההמלצה היא לעבוד עם עורך דין לענייני משפחה. זאת מאחר שעורך דין לענייני משפחה מביא עימו ניסיון רב והבנה מעמיקה לגבי החוקים, הפסיקות, התקדימים והמגמות העדכניות בעולם המשפט, ומביא אל הפגישות ידע משמעותי המאפשר להגיע להבנות והסכמות יותר מדויקות והולמות. בכל מקרה חשוב לוודא שאיש המקצוע שעימו עובדים הוא בעל וותק של מספר שנים, שמאחוריו הצלחות מוכחות בגישורי גירושין ושיש לו אינטליגנציה רגשית גבוהה.

לאחר שנבחר המגשר מתחילים לקיים עימו פגישות על מנת ללבן את הנושאים שעל הפרק. בהתאם להבנתו של המגשר יהיו נוכחים שני בני הזוג בפגישות ולעיתים רק אחד מהם על מנת שיוכל לפרט את טענותיו ורצונותיו ביתר חופשיות ונינוחות. חשוב להדגיש כי אין מגבלה על מספר הפגישות והן יימשכו ככל שהדבר יידרש, אך תהליך גישור טוב הוא תהליך קצר ביחס לתהליך משפטי האורך זמן רב למדי וזהו עוד אחד מהיתרונות הבולטים של גישור גירושין.אחרי שהגענו להסכמות אודות ענייני הגירושין, התהליך מסתיים בהסכם שעליו חותמים בני הזוג שלאחר מכן מובא לאישורו של בית המשפט או בית הדין.

למה דווקא גישור?

הליכי גירושין בבתי המשפט או בבתי הדין לעולם אינם נעימים וגם בהליך הגישור עשויות להתעורר מחלוקות ואמוציות. יחד עם זאת, יש לזכור כי המטרה היא בסופו של דבר לאפשר לכל אחד מבני הזוג לפתוח פרק חדש בחיים. אותו “פרק חדש” יכלול גם את בן הזוג השני שעימו יהיה צורך לשתף פעולה בכל הקשור לגידול הילדים. לפיכך, ברור שישנה עדיפות לבצע את תהליך הגירושין באופן שיאפשר לשמר שיתוף פעולה סביר ואף טוב בהמשך הדרך.

תהליך הגישור מעניק יתרון עצום מבחינה זו, שכן בניגוד לדיונים בערכאות המשפטיות הוא מבוסס על הקשבה לצרכי הזולת, על ביטוי מלא של הרצונות והצרכים האישיים, ועל קיום תקשורת אפקטיבית בין בני הזוג. בנוסף, חשוב להבין שכאשר מקיימים את ההליכים בערכאות השיפוטיות הכוח והשליטה יוצאים במידה רבה מידיהם של בני הזוג, ועוברים לידיהם של השופט/ת או הדיינים. מדובר באנשים שאינם יכולים להכיר באמת את כל אחד בני הזוג, מבחינת אישיותם, אופיים ורצונותיהם, הם גם אינם יכולים להכיר את הילדים וצרכיהם – בוודאי שלא טוב כמו הוריהם, ואין זה נדיר שהפסיקות אינן משביעות רצון מבחינת שני הצדדים. לעומת זאת, בגישור בני הזוג הם השולטים במספר הפגישות ובתזמון שלהן, וכמובן מחליטים על סמך היכרות קרובה מאוד עם הנפשות המעורבות.

לא פחות חשוב מכך, תהליך הגישור חוסך לבני הזוג הרבה זמן וכסף. אמנם תהליך הגישור כרוך בתשלום אולם העלות של תהליך כזה זול יותר מאשר קיום דיונים בבית המשפט, המתפרשים לרוב על פני כמה הליכים משפטיים. הליכים אלו כפופים לאילוצים של מערכת המשפט ושל שופט המטפל באלפי תיקים, מה שאומר שהדיונים עלולים להתפרש על פני תקופה ארוכה מאוד, עם הפסקות לא קצרות בין פגישות, וכאמור ללא שליטה של בני הזוג על התזמון שלהן. למעשה, הדיונים המשפטיים עשויים לארוך חודשים ארוכים ולעיתים אף שנים, לעומת תהליך גישור שיכול להסתיים תוך כמה שבועות בודדים, ובו מושם הדגש על יעילות ותכיפות של הפגישות בהתאם לרצונות והיכולות של בני הזוג.

למי מתאים תהליך גישור?
היתרונות המתוארים לעיל של תהליך הגישור בגירושין ידועים מזה שנים לכל העוסקים בתחום. לפיכך גם קיים כיום “חוק גישור חובה” האומר שלפני הגשת תביעת גירושין חייבים להגיש בקשה ליישוב סכסוך. בעקבות הגשת הבקשה תיערך לפחות פגישת גישור אחת ביחידת הסיוע של בתי המשפט יחד עם זאת פגישות אלו מתקיימות עם עובדת סוציאלית שיכולה אמנם לתת הסבר על החשיבות להגיע להסכמות להבדיל מהליכים משפטים, לעומת עורך דין שהוא מגשר גירושין שיכול להוסיף ולתת הסבר על הזכויות, החובות, לנסח הסכם גירושין עד לטיוטה הסופית המוסכמת והנחתמת על ידי הצדדים. לאחר שהוגשה בקשה ליישוב סכסוך מתחילה תקופה של כחודשיים שבמהלכה מוקפאים ההליכים וזה הזמן הטוב ביותר לנהל  גישור, לבחור עורך דין לענייני משפחה כראות עיניכם שהוא גם מגשר ואליו התחברתם ולהתחיל אצלו הליך גישור.

יחד עם כל האמור, אין בכך לומר שתהליך הגישור מתאים לכולם. הזוגות המתאימים הם אלו שלמרות הקושי הכרוך בדבר בכל זאת מסוגלים לשבת ולהידבר, מוכנים לכל הפחות לנסות להגיע להסכמות, ומסוגלים לתאר את מצבם וצרכיהם באופן כנה. במידה ואין כל נכונות לכך ואם לאחד הצדדים אצה הדרך אל בית המשפט או בית הדין הרבני, ויתרונות הגישור המובהקים אינם משכנעים אותו, הרי שלא ניתן יהיה לקיים את תהליך הגישור.

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

בסט לינקס צילום: Kindel Media PEXELSpexels-photo-9875678_1732183527495

איך תשתיות עירוניות משפיעות על חוויית המגורים שלכם?

תפריט נגישות