חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אפוטרופוס יכול שיהיה אדם או עמותה ובאחריותו לדאוג לענייניו של החסוי (האדם שנזקק לאפוטרופוס) ולהגן על גופו ועל רכושו. האפוטרופוס מייצג את אותו אדם בכל פעולה משפטית ובכל עניין, לפי הסמכויות שבית המשפט העניק לו, תוך שמירה מתמדת על טובת אותו אדם. עורך הדין זוהר כורש, מסביר על מינוי אפוטרופוס בישראל.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
הורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים. בית המשפט רשאי למנות לחסוי יותר מאפוטרופוס אחד ולקבוע אם ניהול האפוטרופסות יהיה במשותף, או יחולק ביניהם לפי נושאים (כגון אפוטרופוס לגוף, אפוטרופוס לרכוש ואפוטרופוס לדין). האפוטרופוסים מחויבים לפעול תוך תיאום והסכמה ביניהם.
מי יכול להתמנות כאפוטרופוס על פי החוק?
- אדם יחיד – כל אדם, בין אם בן זוגו של החסוי, קרוב משפחה, עו”ד או אדם אחר.
- תאגיד – מוסד, קרן, עמותה וכדומה.
- האפוטרופוס הכללי – האפוטרופוס הכללי הוא בעל תפקיד במשרד המשפטים הממונה על נושא האפוטרופסות על כל היבטיו. החוק מאפשר לאפוטרופוס הכללי להתמנות בעצמו כאפוטרופוס של חסוי מסוים.
- ועדה לענייני אפוטרופסות לנפגעי שואה.
מתי נדרש מינוי אפוטרופוס?
המקרים הנפוצים בהם נדרש מינוי אפוטרופוס נוגע לאנשים מבוגרים אשר מפאת מצבם הבריאותי והתפקודי, אינם יכולים לדאוג לענייניהם. בקשות נוספות מוגשות עבור אנשים בעלי לקות נפשית או שכלית.
אפוטרופסות יכולה להיות לגוף או לרכוש או לשניהם גם יחד. אפוטרופסות לגוף נדרשת במצבים בהם אדם אינו במצב נפשי שמאפשר לו לקבל החלטות בעניין פעולות רפואיות שיעשו בו ולכן נדרש אפוטרופוס שייתן את הסכמתו ודעתו לפעולה.
אפוטרופסות לרכוש מתייחסת לניהול רכושו של החסוי שאינו מסוגל לנהל את רכושו בעצמו.
זיקנה כשלעצמה אינה עילה למינוי אפוטרופוס ובתי המשפט מכבדים את זכותו של כל אדם להיות עצמאי וחופשי לנהל את ענייניו בעצמו , מינוי אפוטרופוס ייעשה רק במצב בו שוכנע בית המשפט כי אין באפשרות האדם לנהל את ענייניו וטובתו מחייבת מינוי אפוטרופוס עליו.
איך מגישים בקשה למינוי אפוטרופוס?
הבקשה למינוי אפוטרופוס תוגש בכתב לבית המשפט לענייני משפחה שבאזור מגוריו של החסוי, ותכלול את העובדות והנימוקים לצורך במינוי אפוטרופוס, זהות האפוטרופוס המוצע והסכמתו למינוי. לבקשה למינוי אפוטרופוס יש לצרף את מכלול המסמכים אשר יש בהם כדי לבסס את הצורך במינוי אפוטרופוס. כך לדוגמא, כאשר מדובר באדם אשר אינו מסוגל לדאוג לענייניו מחמת מחלת נפש או ליקוי שכלי, יש לצרף לבקשה אסמכתאות רפואיות מטעם הרופא המטפל המעידות על מצבו הנפשי.
כאשר עסקינן באדם מבוגר, אשר מצבו הבריאותי והקוגניטיבי אינו מאפשר לו לטפל בענייניו, יש לצרף תעודות רפואיות מתאימות המעידות על כך. הבקשה תוגש בצירוף תצהיר חתום על ידי עורך-דין לאימות העובדות המצוינות בבקשה.
בבואו לבחון את הצורך במינוי אפוטרופוס לחסוי, בית המשפט יקבע תחילה האם אכן קיים צורך במינוי אפוטרופוס, ומהו התחום שלשמו נדרש המינוי, לפי העובדות המובאות בפניו. במסגרת תפקידו נדרש אפוטרופוס שמונה על פי צו שיפוטי להגן על ענייניו של החסוי, לדאוג לצרכיו כפי שהוגדרו במסגרת צו המינוי, לנהוג כלפי החסוי במסירות ובנאמנות ולפעול לטובתו.
משרד עורכי דין זוהר כורש מיהוד
054-5992399
האמור להלן אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]