יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / מדורים / המומחים / מרכז יום לקשיש: עוד דרך לקבל שירותים לזכאי גמלת סיעוד

מרכז יום לקשיש: עוד דרך לקבל שירותים לזכאי גמלת סיעוד

במדינת ישראל חיים למעלה מ-900,000 קשישים (מעל גיל 65), רבים מהם מתגוררים בביתם והשאר שוהים במסגרות כמו בתי אבות ובתי דיור מוגנים – כך לפי נתוני קבוצת עמל ומעבר

ביי פוסט צילום pixabay
צילום: pixabay

קשישים רבים סובלים מבדידות ומירידה בכושר התפקוד שלהם, לכן עמותת אשל שנוסדה על ידי ג’וינט מלבן בשנת 1969 יזמה והקימה את התוכנית “קהילה תומכת” עבור האוכלוסייה המבוגרת בישראל.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


התוכנית כוללת סל שירותים רחב לאוכלוסייה זו, ובכך התוכנית מאפשרת לקשישים להמשיך לחיות בבתיהם ובקהילה העוטפת אותם, והם אינם חייבים לעבור למוסדות דיור כמו בית אבות עקב ההזדקנות והמגבלות מבחינה פיזית, קוגניטיבית, נפשית וחברתית.

חשוב להדגיש כי מרכז יום נבדל ממועדון המיועד לקשישים מאחר והוא מספק שירותי טיפול לקשישים, מעבר לפעילויות פנאי. נכון להיום, יש בישראל כ-170 מרכזי יום לקשישים, הם משרתים אוכלוסייה של כ-13,000 קשישים, ועל פי חוק הם מספקים הסעות מבית הקשיש ובחזרה.

למי מיועדת התוכנית במרכז יום לקשישי?

התוכנית הייעודית של מרכזי יום לקשישים מיועדת לקהל היעד הבא:

  • בני גיל הזהב שהגיעו לגיל הפרישה מהעבודה, גם אם בן/בת הזוג של האזרח הוותיק טרם הגיע לגיל הפנסיה.
  • זכאים לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי.
  • ניצולי שואה (יש קהילות ייעודיות).

מה זה נותן?

על פי דרישת משרד הרווחה, מרכז יום לקשיש חייב לפעול לפחות 5 ימים בשבוע, במשך 6 שעות רצופות. המרכז נדרש לספק סל שירותים רחב לקשישים המשתתפים בתוכנית, כגון:

  • ארוחות בוקר וצהריים.
  • הסעות מבית הקשיש למרכז וחזרה לביתו, ההסעה חייבת להתבצע ברכב המותאם לתפקודו של הקשיש, לרבות סיוע בעלייה ובירידה מהרכב.
  • טיפול אישי על ידי צוות מיומן הכולל רחצה, גילוח וכו’.
  • ריפוי בעיסוק.
  • בדיקות על ידי אחות מוסמכת.
  • טיפול סוציאלי בקשיש.
  • פעילות גופנית בהשגחה.
  • פיזיותרפיה.
  • פעילות חברתית ותעסוקתית כמו חוגים, סרטים, הרצאות, טיולים ועוד.
  • ייעוץ גריאטרי.

היקף הפעילויות החברתיות והתעסוקתיות תלוי בכמות המשתתפים וביכולת של הקשישים, המרכז חייב להציע לפחות שתי פעילויות ביום. בנוסף, יש מרכזי יום לקשישים המשתתפים בפרויקטים מקוריים כמו “מחשב לכל גיל” להקניית מיומנויות מחשב בסיסיות ובמטרה לשפר את איכות החיים של המשתתפים, ופרויקט “קשישים עושים קולנוע” המאפשר למשתתפים לכתוב תסריט המבוסס על סיפור חייהם ולשחק בסרט המופק ע”פ התסריט.

זכאות לפי חוק הסיעוד

רבים מהקשישים אינם מודעים לכך שהם זכאים להשתתף בתוכנית של מרכזי היום לפי חוק הסיעוד. גם בני משפחתם של הקשישים לרוב אינם מודעים לכך, לכן כדאי לבדוק את הנושא מול המוסד לביטוח לאומי.

ההשתתפות בפעילויות השונות המתקיימות במרכזי היום לקשישים כרוכה בתשלום בסך 15 ₪ לכל ביקור. עם זאת, עלות הביקור משתנה בהתאם לרמת הזכאות לקצבת סעד לקשיש:

  • רמות 3-1 מקנות זכאות לביקור אחד במרכז יום, השווה ל-2 שעות טיפול בבית (בשבוע).
  • רמות 6-4 מקנות זכאות לביקור אחד במרכז יום, השווה ל-2.45 שעות טיפול בבית.

אם הקשיש מקבל קצב סיעוד מביטוח לאומי לפי רמה 2, הוא יכול לבקר פעם בשבוע במרכז יום לקשיש, ובנוסף הוא יקבל 8 שעות טיפול בביתו (8 שעות בשבוע) במקום 10 שעות.

מדוע כדאי לקשישים לבקר במרכזי היום?

קשישים רבים מעדיפים לחיות בביתם ובתוך קהילתם, במקום לעבור אל בית אבות או למוסד מתאים אחר. מרכזי היום לקשישים מציעים תוכנית שמטרתה לשפר את איכות חייו של האזרח הוותיק במסגרת המשפחה והקהילה הקרובה.

 

התוכנית מספקת לקשישים עניין רב, פעילויות חברתיות עם בני גילם, תעסוקה בשעות היום, תחושת שייכות חברתית, מעורבות של הקשישים בקהילה, שימור ושיפור תפקודים פיזיים, נפשיים, קוגניטיביים וחברתיים.

בנוסף, התוכנית במרכז יום לקשיש מקלה את העומס של המשפחה המטפלת בקשיש מאחר והוא נמצא במקום בטוח ובמסגרת הכוללת השגחה צמודה וטיפול רפואי חליפי.

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

בסט לינקס pexels-photo-413885_1732355040364

שיער רך למגע: הסודות שלא ידעתם על טיפוח יומיומי

תפריט נגישות