דיכאון נחשב לתופעה שכיחה והוא הרבה יותר ממצב רוח רע החולף מאליו. דיכאון משפיע מבחינת גופנית ונפשית, יש לתופעה תסמינים מוכרים, ונשים וגברים כאחד סובלים מדיכאון קליני, אך ידוע כי נשים סובלות מדיכאון בשיעור גבוה יותר בהשוואה לגברים הסובלים מהתופעה. שני המינים חווים רגשות באופן שונה מהותית, ובתוך זאת גם תופעה קלינית כמו דיכאון מתבטאת באופן שונה בין גברים לנשים. היכן מתבטא השוני בקרב נשים, מהן רמות הדיכאון השונות שמהן סובלות נשים, איך ניתן לטפל בזה ואיך הריון מתקשר לתופעה? פרופסור לאון גרינהאוס מסביר לנו על דיכאון קליני אצל נשים.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
איך דיכאון מתבטא אצל נשים?
"דיכאון הוא מחלה נפוצה שיכולה גם להיות חמורה. נשים סובלות מדיכאון לעיתים קרובות יותר מאשר גברים, תקופות רגישות במיוחד הן תקופת ההיריון ולאחר הלידה. מחקרים הראו שבממוצע אחת מתוך עשר נשים סובלת מדיכאון לאחר לידה. נשים חוות את הדיכאון באופן שונה מגברים. נשים נוטות יותר לעצב ולבכי כאשר גברים נוטים יותר לעובדן עניין והנאה. יחד עם זאת יש תסמינים נפוצים למחלה כגון: תחושת עצבות וריקנות מתמשכת, דכדוך, תחושת פסימיות וחוסר תקווה מתמשכת, אשמה, הפרעות שינה, היעדר מוטיבציה או מוטיבציה נמוכה וחוסר עניין במשימות יומיומיות. בנוסף, הדיכאון הקליני יכול להגיע להיקפים חמורים יותר ולהתבטא בחוסר רצון ועניין כלפי החיים עצמם, שהות ממושכת של שעות ארוכות במיטה, שיתוק תפקודי של ממש והסתגרות עצמית מצד הסובלת מהתופעה, לצד מחשבות אובדניות".
במה הדיכאון שונה אצל נשים בהשוואה לגברים?
"דיכאון הוא למעשה מחלה לכל דבר. כפי שכפר נאמר, בהשוואה לגברים, בערך פי שתיים נשים יכולות להיכנס לאפיזודות דיכאוניות במהלך חייהן. לעיתים קרובות הדיכאון מופיע בעקבות אירועים-טריגרים- מהותיים בחייהן האישיים, כמו למשל ההיריון והלידה. כידוע, רגע הלידה הוא אירוע מכונן בחייה של כל אישה, אירוע שמשפיע עמוקות על המשך חייה. כפי שנאמר אחוז לא מבוטל של נשים סובלות מדיכאון בתקופה זאת. בשנים האחרונות מבינים שגם גברים יכולים להגיב עם דיכאון אחרי לידת בת הזוג".
פרופסור לאון גרינהאוס אומר שהמבנה ההורמונלי של נשים שונה מזה של גברים. הבדל זה יכול להסביר את השונות הקלינית הנצפית בין גברים ונשים.
"טריגר נוסף שקיים אצל נשים הוא המחזור החודשי, אומר פרופ' לאון גרינהאוס. לא מעט נשים מדווחות על שינויים רגשיים ופיזיים בזמן המחזור. תופעות טרום ווסתיות נפוצות כוללות כאבים בגוף, לחץ ועצבנות ורגישות יתר, וגם שינויים במצב הרוח. בתוך זאת, חלק קטן מהנשים חוות את התסמינים האלו באופן חמור יותר משאר הנשים, והדיכאון הקליני יכול להשפיע על לימודיהן, תפקודן במקומות העבודה, מערכות היחסים שלהן ותחומים אחרים. למעשה, תסמונת טרום ווסתית יכולה להופיע במקביל לתופעה אחרת הנקראת "הפרעה דיספורית טרום ווסתית" (PMDD) – סוג של דיכאון שמצריך טיפול".
"הסיכון לדיכאון גובר אף במקביל לכניסת הגוף לגיל השלישי בקרב נשים רבות, בשלב שנקרא קדם הפסקת הווסת, כאשר מפלס ההורמונים בגוף האישה חווה תנודות רבות, כך למשל הורמון האסטרוגן שהגוף צונח בייצורו משמעותית עם זאת, פרופסור לאון גרינהאוס מרגיע ומציין שרוב הנשים שסובלות מתופעה זאת אינן סובלות בנוסף לכך מדיכאון, אבל תסמינים כדוגמת הפרעת שינה או שינה קטועה, חרדה או היסטוריה של דיכאונות, אירועי חיים מלחיצים ועלייה במשקל כן יכולים להוות זרז להופעת דיכאון בקרב נשים".
בנוסף, פרופסור לאון גרינהאוס מעיד מניסיונו כי שיעור הדיכאון הגבוה בקרב נשים אינו משויך בלעדית להרכבן הביולוגי לעומת גברים. נסיבות חיים ופערים מגדריים, כך לדוגמה, יכולים לשחק תפקיד מהותי. נשים נחשפות יותר מהגברים לתופעות כמו עוני, הטרדות מיניות ועומס במקום העבודה. עומס החיים וסדרי העדיפויות בעולם המודרני שונים מהותית עבור נשים לעומת גברים, וזה יכול לגרום להן לחוות תופעות כמו דיכאון.
מהן הרמות השונות של דיכאון בקרב נשים?
"כל אישה חווה דיכאון באופן אחר, אך בכל זאת ישנן רמות שונות של דיכאון שכל אישה עוברת, בין אם מדובר בדיכאון מינורי שמתבטא במעין תחושת דכדוך קלה וחוסר עניין מסוים בחיים ובשגרת היומיום שעלולה להיות שוחקת, או דיכאון מז'ורי שמתבטא בתסמינים חמורים יותר כדוגמת ירידה דרסטית בתפקוד היומיומי, מחשבות אובדניות, חוסר רצון לאכול, הפרעות שינה ועוד".
פרופסור לאון גרינהאוס ממליץ על טיפול משולב המבוסס על תרופות וטיפול פסיכותרפיה באמצעות שיחות. יש טיפולי פסיכותרפיה שונים המתאימים לתופעת הדיכאון אצל נשים. בנוסף, כיום ניתן לטפל בנשים החוות דיכאון באמצעות גרייה מגנטית, ECT, קטמין ואסקטמין. ניתן לשלב בהתאם למקרה ולתסמינים גם פעילות ספורטיבית, שינוי תזונתי, הרפיה, הפסקת עישון ועוד.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]