יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / חדשות חמות / פרסום ראשון -נחשף הסכם הגג של יהוד מונוסון

פרסום ראשון -נחשף הסכם הגג של יהוד מונוסון

פרטי הסכם הגג שמובילה עיריית יהוד-מונוסון מול המדינה נחשפים; שני מתחמי מגורים חדשים שיסופחו לעיר ויכילו 6,700 יח"ד חדשות במגשימים ובגני יהודה וכ-800,000,000 ₪ שתעניק המדינה לפיתוח העיר

הריסה סעדיה חתוכה יהוד
צילום ארכיון

אמש (ד’) התקיימה בעיריית יהוד-מונוסון ישיבה בראשותה של מנכ”לית העירייה, שירה דקל-כץ ובהשתתפות חברי מועצת העיר, במהלכה חשפה המנכ”לית בפני המועצה את הפרטים הסופיים של הסכם הגג, עליו עתידה העירייה לחתום מול המדינה.

על פי ההסכם שנחשף, הרשות תקבל מהמדינה תקציבי עתק חסרי תקדים בגובה של 800,000,000 ₪ לפיתוח תשתיות בעיר הוותיקה ובשכונות המגורים החדשות ולהקמת מוסדות חינוך, תרבות וחברה, תמורת התחייבותה למתן היתרי בניה ליחידות דיור בשני השטחים החדשים: מתחם גני יהודה שסופח לעיר ומתחם מגשימים שנמצא בתהליכי אישור טרום סיפוח.

המהלך אותו מובילה עיריית יהוד-מונוסון להסכם הגג מול הממשלה יביא לשדרוג העיר הוותיקה באמצעות תקציבים ממשלתיים מוגדלים למימון פיתוח תשתיות הכרחיות לעיר, כגון כבישים, מדרכות, גנים ציבוריים, תאורה, ניקוז, היכל תרבות, פארקים, שבילי הליכה ועוד. הסכם הגג מבטיח למעשה את עתיד המגורים בעיר עבור הדור החדש והזוגות הצעירים בני המקום, ומתווה את מדיניות העירייה לאפשר הוצאתן לפועל של בניית יחידות דיור חדשות. המהלך יגדיל באופן משמעותי את מספר יחידות הדיור בעיר, תוך הקצאת דירות לדיור בר השגה במחירים אטרקטיביים במסגרת תכנית “מחיר למשתכן” של משרד האוצר, תוך מתן עדיפות לתושבי העיר.

ההתחדשות העירונית ביהוד-מונוסון.
ההתחדשות העירונית ביהוד-מונוסון

ממה מורכב הסכם הגג? גני יהודה ומגשימים

כידוע, יהוד-מונוסון היא אחת הערים המובילות בארץ בכל הקשור להתחדשות עירונית. במסגרת ההתחדשות העירונית בעיר המרכזית, עתידות לקום כ-4,500 יח”ד חדשות בלב העיר שיחליפו את הדירות הישנות והמוזנחות בעיר. מימון חלק מהפרויקטים של ההתחדשות העירונית בשכונות הוותיקות יכול להתאפשר רק באמצעות הקצאה של “קרקע משלימה”, שתהפוך את הפרויקטים לכדאיים מבחינה כלכלית. קרקעות אלו מהוות חלק מההסכם של העירייה ורשות מקרקעי ישראל לטובת בנייה של יחידות חדשות במסגרת השכונות של מגשימים וגני יהודה.

המהפך של יהוד-מונוסון מתחלק לשלושה חלקים עיקריים שיתרחשו במקביל. הראשון הוא כאמור ההתחדשות העירונית במרכז העיר. הפרויקט הגדול הראשון שיעבור את התהליך הוא מתחם מוהליבר בעיר שהוכרז ע”י המדינה כמרכז פינוי-בינוי, שבו יהפכו 336 יחידות הדיור הקיימות כיום ל-1,332 יח”ד בבניינים חדישים, שבהם גם יוקצו דיור עבור דיור בר השגה וזוגות צעירים. לצד 12 הפרויקטים הנוספים של ההתחדשות העירונית במרכז יהוד, גם מתחם גני יהודה יצטרף למהפכה ויהווה את החלק השני במהפך.

לפי הסכם הגג, בגני יהודה ייבנו כ-4,100 יח”ד על שטח שמשתרע על כ-800 דונם, אשר סופח לשטח השיפוט של יהוד-מונוסון. בשטח זה ייבנו, בין השאר, מאות דירות קטנות לזוגות צעירים תושבי העיר וכן דירות המיועדות לשכירות ארוכת טווח. המתחם ייבנה במערב העיר ויכלול כ-90 דונם שיופנו לטובת תעסוקה ומסחר וכן ייהנה מנגישות לכבישים 4622 ו-461, וכן לקו הסגול של הרכבת הקלה שייבנה בסמוך.

פרויקטים רבים נוספים במרכז העיר יוכלו לצאת אל הפועל רק בזכות יציאה לדרך של מתחם מגשימים, שהוא החלק השלישי במהפך של העיר ובמסגרתו צפויות להיבנות לפי הסכם הגג עוד כ-3,500 יח”ד על שטח של כ-900 דונם.

מתחמי פינוי-בינוי המתוכננים בלב העיר כמו ביקובסקי-קדושי מצרים, הרצל 2,4,6 ואחרים, לא יוכלו לצאת אל הפועל ללא הקרקע המשלימה, אותה תקבל העירייה בהיקף גדול יותר אך ורק עם חתימה על הסכם הגג. במסגרת הסכם הגג, תתקיים הקצאת קרקע משלימה של עד 15% מסך השיווקים לטובת יצירת אטרקטיביות כלכלית עבור מתחמי ההתחדשות העירונית בלב העיר. כלומר עוד ערך נדל”ני בשווי של כ-מיליארד ₪  – נתון שהנו חסר תקדים בהסכמי גג עד כה.

ההתחדשות העירונית ביהוד-מונוסון.
ההתחדשות העירונית ביהוד-מונוסון.

תחבורה ותעסוקה:

העירייה מובילה תכנית אב לתחבורה הכוללת תקציבי עתק לפיתוח שלושה חיבורים חדשים מרחוב העצמאות המרכזי לכביש 461. עוד פתרונות אותם מובילה העירייה בכדי להתמודד עם הגדלת כמות התושבים הם פתיחת הקו הסגול של הרכבת הקלה שיעבור בעיר ויחל את פעילותו בשנת 2024, שנה לפני תחילת האכלוס של מתחם מגשימים וכן סלילת כביש 46 שיהווה מעקף לעומסי התנועה בכביש 461, דברים שיקלו משמעותית על הגודש בעיר.

במסגרת הסכם הגג יתווספו למעלה מ-680 אלף מ“ר של שטחי מסחר ותעסוקה, שיאפשרו הגדלת הכנסות לעיר, מקומות עבודה וכושר תחרות למול הערים השכנות בבקעת אונו. ואכן, למעסיקים ולארגונים עסקיים גדולים, יהוד-מונוסון מגלמת צבר יתרונות מהותי: מיקום מושלם על צירי התנועה, ממוקמת במרכז הארץ, גידול של מספר הדיירים בעיר, אוכלוסייה חזקה בעלת כוח קניה, הדורשת מרכזי תעסוקה, קניה, פנאי ובילוי שיהווה מרכז עירוני דינמי ותוסס בעיר יהוד-מונוסון בפרט וכל אזור בקעת אונו בכלל. אותם 680 אלף מ”ר נוספים של שטחי תעסוקה חדשים יביאו לעלייה של יחס מ”ר ארנונה לתושב מעל ל-14 מ”ר לנפש. כיום עומד היחס על 11.25 ובלי הסכם הגג יירד היחס ל-10.83. המשמעות של עליית היחס לתושב היא חוזק כלכלי חסר תקדים לעיר, מה שיביא ליותר חינוך, יותר תרבות, יותר ספורט, יותר ביטחון, יותר מכל השירותים הקיימים לתושב, והרבה.

מטרות הכסף:

נזכיר כי כשהמדינה חותמת עם רשות מקומית על הסכם גג, זה מתוך אינטרס של בנייה מואצת בשטחים הפתוחים והרשות המקומית מקבלת בתמורה סכומי עתק לפיתוחה של העיר הוותיקה כדי לא ליצור פערים חברתיים וכלכליים גדולים בין השכונות החדשות לשכונות הוותיקות. הסכום אותו תקבל יהוד-מונוסון נעמד על כ-800 מיליון ₪, יהפוך את מרכז יהוד לפנינה מבוקשת בלב גוש דן. נוסיף לכך את ההתחדשות העירונית המתוכננת בלב העיר תוך שימוש בקרקע המשלימה בגני יהודה ובמגשימים, אותה תקבל העירייה מהמדינה וכן את השכונות החדשות שיקומו בגני יהודה ובמגשימים ונקבל עיר חדשה, יהוד-מונוסון שתוך עשור תהפוך לעיר חזקה, משפיעה, יציבה וגדולה באזור גוש-דן.

הנהלת העיר יהוד-מונוסון נערכת לקראת המהפך שתעבור ופועלת ע”פ תכנית המתאר של העיר על פיה פועלת העירייה. כלל השינויים שהעיר תעבור במידה והסכם הגג יאושר במועצת העיר, יבוצעו תוך התחשבות במכלול הגורמים המקיפים את תחומי החיים בעיר ומתוך חשיבה רוחבית מסודרת. התכנית לתשתיות שבנתה העירייה כוללת הגדלת כמות יחידות הדיור, בדגש על דיור בר השגה, וגם כוללת: תוספת מקומות חנייה, שיפור התחבורה ציבורית, פיתוח כבישים עירוניים חדשים ובטוחים וחיבורים לכבישים בין עירוניים קיימים, תוספת ושדרוג מוסדות החינוך והתרבות והקמת פארקים וגינות ברחבי העיר.

“ההסכם הוא  הדרך היחידה לבנות היכל תרבות, לשפץ את התיכון ולבנות עשרות מבני ציבור וחינוך חדשים הנדרשים לעיר”, מסבירים בעירייה. “בזכות הסכם הגג יוקצו תקציבי עתק להתחדשות ושיפור העיר הוותיקה לפיתוח שלושה חיבורים חדשים מרחוב העצמאות לכביש 461 בהיקף של כ-25 מיליון ₪, גינות ציבוריות במרכז העיר ופיתוחם של שבילי הליכה מקצועיים בהיקף של כ-26 מיליון ₪, הקמת שני פארקים בלב יהוד-מונוסון בהיקף של כ-28 מיליון ₪, הקמת חניונים חדשים כולל חניון תת קרקעי במרכז העיר, בהיקף של כ-16 מיליון ₪, שדרוג כבישים וסלילת שבילי אופניים בעיר הוותיקה בהיקף של כ-56 מיליון ₪, הקמת היכל תרבות חדשני בהיקף של כ-35 מיליון ₪, שדרוג תיכון מקיף יהוד בהיקף של כ-20 מיליון ₪ ועוד פרויקטים רבים להם זקוקים התושבים כאוויר לנשימה, אסור לקחת את כל זה מהם”.

עוד מסבירים בעירייה כי הסכם הגג הוא “הזדמנות חד פעמית למהפך אמיתי ביהוד-מונוסון. אנחנו לא יכולים לדעת מה יקרה בממשלה בעוד מספר חודשים ואנחנו חייבים לנצל את ההזדמנות – אין לנו ברירה. אי חתימה עכשיו על הסכם הגג תהיה בכיה לדורות, אסור לנו לאפשר את זה. על כל הגורמים להניח את השיקולים הזרים בצד ולתמוך בתושבי העיר הוותיקה שצמאים לשינוי, שינוי שהוא הכרח קיומי עבור רבים מהם. הסכם הגג יאפשר לנו לספק לתושבים שלנו את רמת החיים המגיעה להם”.

תמצית ההסכם במספרים:

85 מיליון – גנים ציבוריים, פארקים אתגריים, שיקום תל יהוד, שבילי הליכה ויצירת טבעת ירוקה סביב מרכז העיר כולו.

180מיליון ₪ – שדרוג ופיתוח הכבישים העירוניים, כולל: חידוש כבישים, הוספת כניסות ויציאות חדשות לעיר, הקמת חניונים ציבוריים ועוד פרויקטים לשיקום תשתיות התחבורה בכל רחבי העיר.

40 מיליון ₪ – חידוש מערכות הניקוז בעיר הוותיקה תוך שימוש בפתרונות ניקוז מתקדמים.

75 מיליון ₪ – שיפוץ מרכז העיר יהוד כולו וחידוש בית הספר העל-תיכוני בעיר.

95 מיליון ₪ – בניית מוסדות ציבור בעיר הוותיקה: היכל תרבות גדול ומרהיב, אולמות ספורט, מבנים לתנועות הנוער, מוסדות רווחה וחברה ועוד שלל מבנים למען גיבוש הקהילה העירונית.

290 מיליון ₪ – בניית עשרות מוסדות חינוך בשכונות החדשות ובאזורי ההתחדשות העירונית בעיר הוותיקה, מעבר לתקציב החינוך הקיים.

20 מיליון ₪ – תוספות כלליות לכל הפרויקטים לפי הצורך.

סך הכל – 785 מיליון ₪ לפיתוח עירוני! לצורך השוואה – תקציב הפיתוח העירוני ב-2017 עמד על 31 מיליון ₪. כלומר, כל מה שהשקיעו בפיתוח העיר ב-25 השנים האחרונות יושקעו בעיר עם חתימה על הסכם הגג!!!

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

4 תגובות

  1. מנכ”ל משרד הפנים תוקף: “באים אליי ראשי רשויות שמחים שחתמו על הסכמי-גג, כי פתאום יקימו להם אולמות ספורט, טיילת, פארקים, אבל מהר מאוד הם תופסים את הראש ומבינים שהם חייבים תקציב דחוף ממשרד הפנים אחרת הם יפשטו רגל”

    “לא צריך להיות כלכלן כדי לדעת שארנונה ממגורים היא גירעונית, ומעסקים היא רווחית”, כך אמר היום (ה’) מנכ”ל משרד הפנים, מרדכי כהן, בכנס בנושא הסכמי-הגג שערכו משרד פז כלכלה והנדסה ומשרד שרקון בו עמי אשר ושות’ & נאמן קינן ושות’ במכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל-אביב.

  2. אסון!!! התנועה בעיר פשוט זוועה ורוצים להוסיף עוד 8000 יחידות?!
    זה אומר עוד כ12000 כלי רכב, העיר כבר חנוקה והולכים לאטום אותה מכל כיוון אפשרי.
    תושבי יהוד – עושים עליכם סיבוב!!!

  3. גודעים פרדסים ושטחים ירוקים כשוחד בחירות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות