המועצה המקומית סביון היא צרכנית החשמל הגדולה ביותר לתושב בישראל – כך לפי מדד צריכת החשמל השנתית של הרשויות המקומיות לתושב לשנת 2020 שפרסם משרד האנרגיה. המועצה המקומית סביון צרכה בממוצע 524 קילוואט-שעה (קוט”ש) לתושב בשנת 2020, המוגדרת לפי המדד צריכה גבוהה מאוד, כאשר הממוצע הארצי היה 178 קוט”ש – פי שלושה כמעט מהממוצע הארצי. דווקא צריכת החשמל לתאורת חוץ לשטח השיפוט של סביון היא ממוצעת – 259 אלפי קוט”ש לקמ”ר.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
זו השנה השלישית שבה משרד האנרגיה מפרסם את מדד צריכת החשמל השנתית של הרשויות המקומיות לתושב. לגבי סביון לא ניתן להגיד האם זו ירידה או עליה בצריכת החשמל הרשותית לתושב מכיוון שלא מופיעים נתונים לגבי השנים 2018 ו-2019. ממשרד האנרגיה הסבירו כי בשנת 2018 לא פורסמו נתונים לגבי סביון מסיבה של אי דיווח המועצה המקומית סביון ובשנת 2019 המועצה דיווחה באופן שגוי את הצריכה וגם לאחר פניית המשרד למועצה היא לא עדכנה את נתון הצריכה ולכן היא לא נכנסה למדד.
בעולם ובישראל בפרט פועלים במטרה לצמצם את צריכת האנרגיה והפחתת פליטות גזי החממה. במשרד האנרגיה מנהלים מעקב ובקרה אחר דיווחי צריכת החשמל ברשויות לאורך השנים ומפרסמים את מדד צריכת החשמל השנתית של הרשויות המקומיות לתושב לשם הגברת השקיפות והשוואה בין הרשויות השונות. המדד מתבסס על נתונים שמילאו הרשויות באמצעות דיווח צריכה שנתי מקוון ומוצגים בו שני פרמטרים מרכזיים – סך צריכת החשמל הרשותית לתושב וסך צריכת החשמל של תאורת החוץ לקמ”ר.
צריכת החשמל השנתית של שאר הרשויות המקומיות בבקעת אונו לתושב בשנת 2020 היתה נמוכה משמעותית מהצריכה של סביון. בגני תקווה צריכת החשמל הרשותית לתושב בשנת 2020 היתה ממוצעת – 200 קוט”ש, לעומת 240 קוט”ש ב-2019 ו-226 קוט”ש ב-2018. גם באור יהודה הצריכה היתה ממוצעת בשנת 2020 – 161 קוט”ש, לעומת 166 קוט”ש ב-2019 ו-180 קוט”ש ב-2018. בגבעת שמואל הצריכה ב-2020 היתה נמוכה – 132 קוט”ש, לעומת 140 קוט”ש ב-2019 ו-145 קוט”ש ב-2018.
לעומת זאת צריכת החשמל לתאורת חוץ בשטח השיפוט של שאר יישובי בקעת אונו דווקא היתה גבוהה יותר מהממוצע הארצי שהוא 178 אלפי קוט”ש לקמ”ר. צריכת החשמל לתאורת חוץ של גני תקווה היא גבוהה מאוד – 600 אלפי קוט”ש לקמ”ר וגם של גבעת שמואל – 461 אלפי קוט”ש לקמ”ר. צריכת החשמל לתאורת חוץ של אור יהודה היא גבוהה – 360 אלפי קוט”ש לקמ”ר.
עם פרסום מדד צריכת החשמל של הרשויות המקומיות לתושב לשנת 2020 בתחילת השבוע לא פורסמו נתונים המתייחסים לצריכה של יהוד-מונוסון וקריית אונו, אך אלה של קריית אונו פורסמו היום (13.10) בעקבות פניית אונו NEWS לעיריית קריית אונו בעניין. צריכת החשמל הרשותית בקריית אונו לתושב בשנת 2020 היא 204 קוט”ש, לעומת 203 קוט”ש ב-2019 ולפי משרד האנרגיה בשנת 2018 לא דיווחה העירייה על צריכת החשמל למשרד. לעומת זאת צריכת החשמל לתאורת חוץ בשטח השיפוט של קריית אונו היא גבוהה מאוד – 417 אלפי קוט”ש לקמ”ר. נציין כי בקריית אונו עוברים בימים אלה לאנרגיה ירוקה.
צריכת החשמל הרשותית ביהוד-מונוסון לתושב בשנת 2019 היתה 68 קוט”ש וכך גם ב-2018, אך הדיווח של צריכת חשמל חוץ בשטחה השיפוט היה שונה בשתי השנים. בקריית אונו צריכת החשמל הרשותית לתושב ב-2019 היתה 203 ולפי משרד האנרגיה בשנת 2018 לא דיווחה העירייה על צריכת החשמל למשרד.
ממשרד האנרגיה הסבירו את הסיבה לאי פרסום הנתונים לשנת 2020 ליהוד-מנוסון: “נתוני צריכת החשמל ברשות יהוד אינם מפורסמים השנה, מכיוון שהנתונים שדווחו חרגו מעבר לסביר. ביהוד הייתה בעיה שכן צריכת התאורה שם רק 10% מכלל הצריכה למרות שעל פי רוב צריכת התאורה היא כ-50% מצריכת הרשות, למרות שנערכה פנייה מטעם המשרד לרשות לצורך בירור הנתונים, כפי שנעשה מול רשויות נוספות, לצערנו, מאחר שלא התקבלה תשובה מספקת למשרד הנתונים לא פורסמו והנושא בטיפול יחידת האכיפה במשרד”.
בנוגע לקריית אונו נמסר מהמשרד לאנרגיה: “בקריית אונו הדיווח השנה היה זהה במספרים מבחינת צריכת חשמל לתאורת חוץ בשטח שיפוט וצריכת חשמל רשותית לתושב לזה של שנה קודמת מה שאינו בגדר ההיגיון. לפי המתועד באגף אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה, פנייה שהתבצעה לעיריית קריית אונו בחודש אפריל בנוגע לחריגה של הנתונים, לא טופלה על ידי הרשות ולכן הנתונים לא פורסמו במדד עם פרסומו. היום (13.10), כמה ימים לאחר פרסום המדד, התבצעה פנייה מטעם העירייה לאגף בבקשה לעדכן את הנתונים ואכן לאחר שליחת הנתונים לאגף פורסמו הנתונים במדד.
לפי הנתונים שפורסמו לשנת 2020, ניתן לראות כי ישנה מגמת ירידה בצריכת החשמל הממוצעת השנתית לתושב ברשויות בכל הארץ ובבקעת אונו בפרט. ממוצע הצריכה ברשות לתושב ירד ל-178 קוט”ש בשנת 2020, לעומת ממוצע צריכה של 195.9 קוט”ש ברשות לתושב בשנת 2019. ממשרד האנרגיה משערים כי הסיבה לירידה היא בעיקר בעקבות מגפת הקורונה, שהשפיעה על מאפייני צריכת החשמל והביאה להסטה של הצריכה מכלל המגזרים אל הצריכה במגזר הביתי. כמו כן, בחלק מהרשויות חלה ירידה משמעותית בצריכת האנרגיה בזכות צעדים שננקטו להתייעלות באנרגיה בתמיכת משרד האנרגיה, כגון החלפת תאורת חוץ לתאורה חסכונית והחלפת מערכות מיזוג אוויר למערכות יעילות יותר.
מעיריית יהוד-מונוסון נמסר בתגובה: “עיריית יהוד מונוסון דיווחה למשרד האנרגיה בהתאם לנדרש! נתוני הצריכה העירוניים מעידים על כך שאנו נמצאים ברף הנמוך, החסכוני, בצריכת חשמל ואנו גאים על כך. הצריכה העירונית הופחתה באמצעות החלפת תאורת הרחוב לתאורת לד חסכונית ובאמצעות הפעלת מערכות שליטה חדשות. העירייה נמצאת בתהליך בדיקה מול משרד האנרגיה מדוע לא הוצגו הנתונים שדווחו”. בנוסף שלחה העירייה מסמך שבו מצוין כי צריכת חשמל הכוללת של הרשות לתושב בשנת 2020 היא 68.9 קוט”ש.
מעיריית קריית אונו נמסר בתגובה: “בשל תקלה לא התקבלו הנתונים במשרד האנרגיה. הנושא מטופל כעת אל מול נציגי משרד האנרגיה כדי שיעלה לאתר המשרד מוקדם ככל שניתן. יצוין כי מלבד תאורת הרחוב מפעילה העירייה, לבקשת תושבים רבים, את התאורה באולמות הספורט ובמגרשי הספורט בעיר, עד לשעה מאוחרת, וזאת על מנת לאפשר לתושבי העיר לקיים פעילות ספורטיבית בכל המגרשים והאולמות גם בשעות הערב”.
מעיריית סביון נמסר בתגובה: “צפיפות האוכלוסייה בסביון היא 1,093 תושבים לקמ”ר, לשם השוואה – צפיפות האוכלוסייה בקריית אונו היא 9,152 תושבים לקמ”ר וצפיפות האוכלוסייה בגני תקווה היא 10,712 תושבים לקמ”ר. מכאן, שכדי להאיר רחובות בצורה שווה לתושב הצריכה בסביון צריכה להיות גבוהה פי 10-9 בהשוואה לרשויות שכנות בבקעת אונו, כאשר בפועל צריכה החשמל הממוצעת לתושב בסביון – נמוכה בהרבה.
“סביון מובילה במדדי איכות החיים בישראל ומתאפיינת במרחבים פתוחים רבים. רוב המבנים ביישוב הינם צמודי קרקע ויחס השטח לתושב הינו מהגבוהים בארץ – פרמטר מרכזי במדידת איכות החיים. לפני יותר משנתיים, מועצת סביון בהובלת ראש המועצה מוטי לנדאו, הסבה את תאורת הרחוב בסביון לתאורת לד חסכונית בחשמל, שהפחיתה באופן משמעותי את אחוזי הצריכה. בנוסף, מועצת סביון גאה להוביל פרויקט סביבתי ירוק ונמצאת בסיומו של תהליך התקנת פאנלים סולריים (אנרגיה ירוקה) על גגות מבני הציבור במועצה. מועצת סביון תמשיך להוביל מיזמים ירוקים ולשמור על איכות החיים של התושבים ושל הסביבה”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]