שבת , נובמבר 16 2024
דף הבית / דיני עבודה – ניכויים מהשכר

דיני עבודה – ניכויים מהשכר

ככלל, חוק הגנת השכר קובע רשימה סגורה של עניינים שבגינם המעסיק יכול לבצע ניכויים משכר העובדים. כלומר, כל מה שאינו מופיע באותה רשימה אסור לבצע לגביו ניכוי מהשכר

דע את זכויותיך בדיני עבודה. צילום אילוסטרצה canva
דע/י את זכויותיך בדיני עבודה. צילום אילוסטרצה canva

כולם יודעים שבסוף כל חודש יש פער בין סכום הברוטו המופיע בתלוש השכר לסכום הנטו המועבר לחשבון הבנק שלנו. ככלל, פער זה נובע כתוצאה מניכויים שמבצע המעסיק מהשכר, חלקם בהתאם לחובתו בהתאם לדין כגון ניכוי לטובת מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

לעומת זאת, קיימים ניכויים אחרים כגון “קרן מתנות”, ו”קרן רווחה” שלרוב אינם מותרים על פי חוק. בפועל, חשוב לזכור שתלוש השכר שלנו אינו ארנק זמין ממנו יכול המעסיק לנכות כל סכום.

ככלל, חוק הגנת השכר קובע רשימה סגורה של עניינים שבגינם המעסיק יכול לבצע ניכויים משכר העובדים. כלומר, כל מה שאינו מופיע באותה רשימה אסור לבצע לגביו ניכוי מהשכר.

בהתאם, לכאורה, גם במקרה בו העובד הסכים לביצוע הניכוי בכתב (כמו בחוזה עבודה) קיימת אפשרות שבית הדין לעבודה יקבע כי מדובר בניכוי שלא כדין בנסיבות בהן הניכוי המוסכם אינו מופיע ברשימה המותרת על פי חוק.

ניכויים מהשכר המבוצעים לכלל העובדים יכולים להוות עילה מתאימה לאישור תובענה ייצוגית כנגד המעסיק ובעבר אישרו בתי הדין לעבודה תובענות ייצוגיות כנגד מעסיקים בגין ביצוע ניכויים שלא כדין בעילות שונות.

חוק הגנת השכר מתיר למעסיק לנכות משכר העובד החזר חוב על פי התחייבות בכתב מהעובד למעסיק, בתנאי שלא ינוכה על חשבון חוב כאמור יותר מרבע שכר העבודה.

מעסיק אינו יכול לנכות קנס משכר העובד ללא קבלת הסכמתו לכך מראש ובכתב. הדבר נכון גם לגבי קנסות של חוסרים מהקופה או נזק שהעובד גרם במקום העבודה. יחד עם זאת, אם יוכל המעסיק להוכיח שהעובד גרם לו נזק הוא יוכל לתבוע אותו מהעובד (להבדיל מניכוי הסכום משכרו).

ככלל, מעסיק שמספק לעובד רכב חברה יוכל לנכות את סכום ההשתתפות העצמית משכרו של העובד בגין נזק שגרם העובד לרכב החברה רק במקרה שהעובד חתם על מסמך לפיו הוא מתיר למעסיק לנכות לו משכרו את סך ההשתתפות העצמית שהמעסיק שילם לחברת הביטוח.

בהנחה שקיים הסכם לפיו המעסיק רשאי לקזז את עלויות ההכשרה במקרה שהעובד מפסיק עבודתו לפני תקופה מינימלית שהוסכמה, המעסיק לכאורה זכאי לקזז סכום זה. אולם, על המעסיק להראות שהוא הוציא בפועל את ההוצאות שהוא דורש לקזזן ושהתקופה עליה נדרש העובד להתחייב הגיונית וסבירה בנסיבות העניין.

*התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין*

עו"ד אבי מור יוסף- דיני עבודה. צילום פרטי
עו”ד אבי מור יוסף- דיני עבודה. צילום פרטי

הכותב עו”ד אבי מור יוסף.

עו”ד אבי מור יוסף סיים בהצטיינות לימודי תואר למשפטים (L.L.B.) וממשל (.B.A) במרכז הבינתחומי הרצליה והוסמך כעורך דין בשנת 2010. לאחר סיום לימודיו התמחה עו”ד מור יוסף באחד מהמשרדים המובילים בתחום דיני עבודה ובהמשך ניהל באותו משרד את תחום התובענות הייצוגיות עד להקמת משרד בהובלתו בשנת 2015. לאורך שנות עיסוקו במקצוע, עו”ד מור יוסף היה שותף לניהול הליכים פורצי דרך בתחום התובענות הייצוגיות ויחסי העבודה הקיבוציים בתחום דיני עבודה. כמו כן, עו”ד מור יוסף מרצה בעניין זכויות עובדים ברחבי הארץ למגוון קהלי יעד וטוריו תחת הכותרת “דע את זכויותיך” בדיני עבודה מפורסמים בעיתונות ובמדיות השונות.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעו”ד אבי מור יוסף בטלפון: 073-3751155

לאתר: https://www.amylaw.co.il/.

פייסבוק: https://www.facebook.com/amylaw.co.il/

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

מבזק-משטרה-אונו-ניוז (1)

הכנופייה המסוכנת- נעצר נתין זר קטין המתגורר באור יהודה בחשד לשוד אלים בת”א

תפריט נגישות