הבעיה המרכזית בחתימה על הסכם קיבוצי היא שלמעסיק שמעוניין להיטיב את תנאי עובדיו תהיה בעיה להיות תחרותי בשוק עם מתחרים כיוון שהמשמעות של שיפור תנאי העובדים באה לידי ביטוי גם בתמחור השירותים והמוצרים של אותו מעסיק.
כך לדוגמא אם רוצים להעלות את שכר עובדי הניקיון בחברה מסוימת בהסכם קיבוצי, לאותה חברת ניקיון תהיה בעיה להתמודד במכרזים בהם מחיר העבודה הוא פקטור מרכזי.
לכן, שר הממונה רשאי, ביוזמתו הוא או לפי בקשת בעל הסכם קיבוצי כללי (ארגון מעסיקים או ארגון עובדים בדרך כלל), להרחיב באמצעות צו את היקף תחולתה של כל הוראה שבהסכם קיבוצי כללי.
בכך, יגרום השר לכך שהוראות ההסכם הקיבוצי יחולו על כל המעסיקים במשק או באותו ענף על אף שאותם מעסיקים לא חתמו על הסכם קיבוצי (ואז ממילא כל העובדים שחל עליהם הצו יהיו זכאים לקבל את אותן זכויות מינימום).
זהו למעשה צו הרחבה והוא נועד להחיל הסכמים קיבוציים על ענפים מסויימים או על כל המשק במקום בו קיימות זכויות שהשר סבור כי לדעתו נכון לעשות כן.
הוראות ההסכם הקיבוצי שהורחבו בצו חלות על כל העובדים ועל כל המעסיקים, שעליהם חל הצו, ויראו אותן כחלק מחוזה עבודה שבין אותם עובדים לבין אותם מעסיקים.
עובדים רבים (ואף מעסיקים רבים) אינם מודעים לכך שחל עליהם צו הרחבה והם זכאים לזכויות נוספות מעבר לאלו הקבועות בחוק כגון קבלת פיצוי פיטורים גם במקרה של התפטרות ו/או פיצויי מוגדלים, ביצוע הפקדות לקרן השתלמות, תשלום תוספת ותק, הגדלת מספר ימי החופשה הקבועים בחוק, תשלום מלא של דמי מחלה החל מיום המחלה הראשון ועוד.
לכן, ככל שמדובר בעובד עם ותק העסקה גדול יותר כך יותר חשוב לעשות בדיקה משפטית בעניין תחולת צווי הרחבה והזכויות הנובעים מהם לגבי אותו עובד.
צו הרחבה אינו גורע מזכותו של עובד על פי הוראה בחוזה עבודה או בהסכם קיבוצי המעניקה תנאים טובים יותר. דוגמאות בולטות לזכויות מכוח צווי הרחבה שחלים על כל המשק (שבדרך כלל אנשים נוטים לייחס לחוק בטעות) הן החובה לשלם דמי הבראה ונסיעות בדרך לעבודה.
כמו כן, קיימים ענפים רבים בהן קיימת זכויות מיטיבות מעבר לקבוע בחוק מתוקף צווי הרחבה כגון : ענף השמירה, ענף הניקיון, ענף הריהוט, ענף ההובלה, ענף רשתות המזון, ענף החקלאות, ענף הבניין, ענף כוח האדם, ענף היהלומים, ענף המוסכים, ענף התעשייה, ענף האלקטרוניקה, ענף המלאכה, ענף תחנות הדלק ועוד.
*התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין*
הכותב עו”ד אבי מור יוסף.
עו”ד אבי מור יוסף סיים בהצטיינות לימודי תואר למשפטים (L.L.B.) וממשל (.B.A) במרכז הבינתחומי הרצליה והוסמך כעורך דין בשנת 2010. לאחר סיום לימודיו התמחה עו”ד מור יוסף באחד מהמשרדים המובילים בתחום דיני עבודה ובהמשך ניהל באותו משרד את תחום התובענות הייצוגיות עד להקמת משרד בהובלתו בשנת 2015. לאורך שנות עיסוקו במקצוע, עו”ד מור יוסף היה שותף לניהול הליכים פורצי דרך בתחום התובענות הייצוגיות ויחסי העבודה הקיבוציים בתחום דיני עבודה. כמו כן, עו”ד מור יוסף מרצה בעניין זכויות עובדים ברחבי הארץ למגוון קהלי יעד וטוריו תחת הכותרת “דע את זכויותיך” בדיני עבודה מפורסמים בעיתונות ובמדיות השונות.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לעו”ד אבי מור יוסף בטלפון: 073-3751155
לאתר: https://www.amylaw.co.il/.
פייסבוק: https://www.facebook.com/amylaw.co.il/