יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / דיני עבודה – תובענות ייצוגיות בדיני עבודה

דיני עבודה – תובענות ייצוגיות בדיני עבודה

בעולם העבודה הספיקו התובענות הייצוגיות כבר לעשות מהפכה לרבות באכיפת זכויות עובדים בענפים עם אוכלוסייה מוחלשת (כגון שמירה וניקיון) ועידוד ארגוני עובדים לפעול למען אכיפת זכויות עובדים

דע את זכויותיך בדיני עבודה. צילום אילוסטרצה canva
דע/י את זכויותיך בדיני עבודה. צילום אילוסטרצה canva

תובענה ייצוגית הינה מכשיר משפטי רב עוצמה בעל חשיבות חברתית מן המעלה הראשונה, שכן מדובר בהליך שנועד לפתור בעיות מערכתיות שבדרך כלל לא שווה לאדם בודד ללא משאבים להתמודד איתן לבדו.

בעולם העבודה הספיקו התובענות הייצוגיות כבר לעשות מהפכה לרבות באכיפת זכויות עובדים בענפים עם אוכלוסייה מוחלשת (כגון שמירה וניקיון) ועידוד ארגוני עובדים לפעול למען אכיפת זכויות עובדים.

מטרת חוק תובענות ייצוגיות היא, בין היתר : לאפשר  את מימוש זכות הגישה לבית המשפט, לרבות לסוגי אוכלוסייה המתקשים לפנות לבית המשפט כיחידים, לעודד את אכיפת הדין והרתעה מפני הפרתו, לאפשר מתן סעד הולם לנפגעים מהפרת הדין ולהביא לניהול יעיל, הוגן וממצה של תביעות.

כך לדוגמא סביר שעובדים לא יתבעו מעסיק שלא מקיים את חובתו לספק מקום ישיבה בעבודה או בהפסקה בהתאם לכללי הדין. כך לדוגמא, סביר שעובד לא יתבע מעסיק שמבצע לו הפקדות חסרות לפנסיה (כגון אי הכללה של רכיב עמלות בשכר לפנסיה) או מעסיק המנכה 10 שקלים שלא כדין משכרו (כגון ניכוי בגין קופת מתנות).

בפועל, במצב דברים זה הפרת זכויות עובדים עשויה להשתלם למעסיק שמבין שהסיכוי כי הוא יתבע בגין ההפרות שהוא מבצע הוא קלוש בעוד שהוא משלשל לכיסו סכומים שיכולים להגיע למיליוני שקלים (ככל שמדובר במעסיק עם מספר עובדים גדול יותר כך גדל הסכום).

הדבר נכון במיוחד בכל הנוגע לעולם העבודה שכן עובדים רבים חוששים לתבוע את המעסיק מחשש למקור פרנסתם ועל כן פעמים רבות מעסיקים אינם נתבעים גם במקומות בהם קיימת הפרה מובהקת של זכויות עובדים.

חוק תובענות ייצוגיות נועד למנוע את האפשרות שהפרת זכויות העובדים תהיה משתלמת למעסיק בכך שהוא מאפשר לעובד בודד, במקרים המתאימים ובתנאי שבית הדין יאשר לו זאת,  לייצג את כל העובדים אצל אותו מעסיק בהליך התביעה הייצוגית ואף להביא לחלוקת פיצוי לכל העובדים על הפרת זכויותיהם.

במקרים בהם יצליחו העובד ובא כוחו להיטיב את מצבם של העובדים האחרים ואף להביא לחלוקת פיצוי לעובדים קובע חוק תובענות ייצוגיות שיש לתגמל את התובע ובא כוחו על פועלם באמצעות פסיקת גמול תובע מייצג ושכר טרחה לבא כוחו.

*התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין*

עו"ד אבי מור יוסף- דיני עבודה. צילום פרטי
עו”ד אבי מור יוסף- דיני עבודה. צילום פרטי

הכותב עו”ד אבי מור יוסף.

עו”ד אבי מור יוסף סיים בהצטיינות לימודי תואר למשפטים (L.L.B.) וממשל (.B.A) במרכז הבינתחומי הרצליה והוסמך כעורך דין בשנת 2010. לאחר סיום לימודיו התמחה עו”ד מור יוסף באחד מהמשרדים המובילים בתחום דיני עבודה ובהמשך ניהל באותו משרד את תחום התובענות הייצוגיות עד להקמת משרד בהובלתו בשנת 2015. לאורך שנות עיסוקו במקצוע, עו”ד מור יוסף היה שותף לניהול הליכים פורצי דרך בתחום התובענות הייצוגיות ויחסי העבודה הקיבוציים בתחום דיני עבודה. כמו כן, עו”ד מור יוסף מרצה בעניין זכויות עובדים ברחבי הארץ למגוון קהלי יעד וטוריו תחת הכותרת “דע את זכויותיך” בדיני עבודה מפורסמים בעיתונות ובמדיות השונות.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעו”ד אבי מור יוסף בטלפון: 073-3751155

לאתר: https://www.amylaw.co.il/.

פייסבוק: https://www.facebook.com/amylaw.co.il/

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות