“עץ הוא ממקור שורשיו ועד להיכן שהצל נוטה בו” (שאול לוי, אילנות)
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
הידעתם, שעץ הוא היצור החי הגדול ביותר ומאריך השנים על פני כדור הארץ?
אני מאמין שלא פעם קרה ששכרתם או רכשתם בית שכבר גדל בחצרו עץ ונפלה עליכם הזכות והחובה לטפל בו.
ישנן כל מיני סוגי חצרות – מטופחות או מוזנחות, חצר שנשתלו בה עצים מקדמת דנן או חצר חדשה וריקה.
יכול להיות שטיפול בחצר הוא חלק מחוזה השכירות שלכם או שקניתם בית עם עץ קטן מימדים שנתן אופי ויופי, אך בעקבות שנים של הזנחה או טיפול לא נכון אתם מוצאים את עצמכם מול עץ שמזיק לחומה, מרים מרצפות בחצר, או לפי האינסטלטור שהזמנתם: “העץ שלח שורשים לביוב”.
בכל מקרה, עלינו לזכור שלא משנה מה הסיטואציה אליה נקלענו – עלינו לטפל בעצים טיפול מסור, נכון ומקצועי, לא להזניחם או להשחיתם – על מנת שאנו, החיים ב”יער העירוני”, נחיה בביטחון ובהנאה מתחת לעצים אלה.
גם העץ הוא יצור חי
אנו צריכים להתייחס לעץ שבחצר ביתנו כאילו היה חיית מחמד. חיות המחמד שלנו תלויות בנו שנטפח אותן ונדאג לרווחתן הבריאותית, שלא נזניח ולא נפגע ביצור חי.
כפי שלא היינו מסירים את הזנב של הכלב שלנו, כי הוא מפריע, או מסירים את מיתרי הקול כי הוא נובח, ככה אסור לנו לחתוך בשלד העץ, כי הוא מלכלך או מפריע לשכנים.
כפי שהחוק להגנת בעלי החיים בא לוודא טיפול נאות ונכון בחיות המחמד שלנו – כך בא החוק להגנת העצים לוודא שייצור חי זה לא יוזנח או יקבל טיפול שגוי.
כפי שהסברתי בכתבה הקודמת, לחיתוך וגיזום ענפים יש השלכות ובעקבות גיזום שגוי העץ יכול להגיב בצימוח ופיתוח רקבונות.
על ההבדל בין עץ צעיר לעץ בוגר
ענף שנחתך – נחשף למזיקים ופטריות החיות על קליפת העץ והסביבה. העץ ינסה להגליד ולמדר את הפגיעה, אך אם החיתוך לא נעשה כראוי או במקום הלא נכון – העץ לא יוכל לטפל בריקבון המתפשט, מה שייצור נקודת חולשה בשלד העץ ובעת סערה או עומס משקלים הוא יגיע לנקודת השבר שלו ויקרוס.
ככל שהעץ צעיר יותר – ניתן לעצבו, להתאימו לסביבה ויכולת ההחלמה שלו גבוהה. לעומת זאת, עץ בוגר הוא בעל יכולת החלמה נמוכה יותר. קשה עד בלתי אפשרי (או רצוי) לעצב אותו ולכן כל חיתוך או גיזום חייבים להיעשות בכובד ראש.
אם בעל העץ מוצא את בעל המקצוע שיסכים להסרת ענף, אותו אסור בתכלית האיסור לגזום, הוא אמנם יקבל את מה שרצה, אבל הוא לא מעלה בדעתו את גודל הסכנה התלויה מעל לראשו.
צמרת עץ, שנגזם מתחתיה ענף שלד גדול, תהיה בהכרח צמרת כבדה עם נקודת חולשה קריטית שבבוא הסערה עלולה ליפול מגובה רב ולהסב נזק עצום ברכוש ובנפש.
לרוב, לא ניתן יהיה אפילו להבחין בפגיעה, מכיוון שהיא במעלה העץ ורק מומחה עצים ומטפס מוסמך יוכלו לראות זאת.
אין פתרונות קסם
כל עץ, קטן כגדול, חייב תכנית טיפול של 3 שלבים: הטווח הקצר, הבינוני והרחוק. כפי שלא תקחו את חיית המחמד לטיפול אצל וטרינר חדש כל פעם, כך גם העץ צריך מומחה שייתן מענה וייבנה תוכנית טיפול מתאימה שתמנע גיזומי יתר ועץ פגוע ומסוכן.
לא כל ענף ניתן להסיר, לא כל חיתוך מותר לבצע ולא כל בעל מסור הוא מומחה לטיפול בעצים.
כלל מפתח לבחירת מומחה לטיפול בעצים הוא שאין “פתרונות קסם” ומי שמציע פתרון שכזה הוא כנראה לא מומחה לטיפול בעצים.
אז מיהו מומחה?
מומחה עצים או גוזם מומחה שהוכשר במשרד החקלאות או אילנאי בעל תעודת הסמכה המוכרת על ידי משרד העבודה.
כאשר תזמינו הצעת מחיר לביצוע גיזום, בעל המקצוע המוסמך יערוך סקר לעץ וייתן לכם הסבר מפורט על מצב העץ עם המלצות לטווח המיידי ותכנית להמשך טיפול עתידי. כך תדעו שבחרתם נכון ומולכם איש מקצוע אמין.
תזכרו, הכלב הוא אמנם ידידו הטוב ביותר של האדם, אבל העץ מייצר לנו את החמצן. תשמרו על העצים שלנו.
רוצים חוות דעת מקצועית על העץ הפרטי שלכם? שלחו אליי תמונות ומידי שבוע אבחר עץ לבצע עליו סקירה מקצועית, שתפורסם פה במדור.
* שאול לוי, מומחה עצים, יערן עירוני וגוזם מומחה, מוסמך על ידי משרד החקלאות. עוסק בגיזום וטיפול בכל סוגי העצים, מטפס שלב ג’ מוסמך.
צור קשר: שאול לוי – אילנות
לוגו מקצוענים לחצו כאן
ליצירת קשר טלפוני לחצו כאן
לשליחת דוא”ל
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]
תודה על הכתבה המעניינת. ניכר שאתה מקצועי ואוהב את העבודה שלך.
שאלה קטנה, יש לי מגוון עצים בחצר שמוציאים נוזל דמוי דבש שמטפטף על הקרקע/ריהוט גינה ואחרים. האם יש מה לעשות עם הדבר?
תודה
ואו כתבה מאוד מעניינת ומקצועית
מאמר מדהים עם הרבה אינפורמציה חשובה ממש!
תודה לכתוב, נשמע שאתה בעל מקצוע שמאד מבין במה שהוא עושה, תודה על המידע החשוב הזה!
כתבה מעשירה ומעניינת , יש לי עץ שממש גורם ללכלוך האם רצוי או אפשר לדלל את הענפים ?
כתבה מעניינת מאד! רואים שאתה מקצוען ואשמח לקרוא עוד כתבות