בישראל 150,000 איש אנשים עם דמנציה. עמותת עמדא למען אנשים עם דמנציה ובני משפחותיהם ציינה את היום הבינלאומי בין השאר, באמצעות הכנס השנתי שנערך בשבוע שעבר ועסק בירידה קוגניטיבית ודמנציה.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
לקראת החודש הבינלאומי טור על הקשר שבין השמנה לדמנציה:
מאבק כפול: להפחית השמנה כדי להילחם בדמנציה
בעוד דמנציה נחשבת לאחת המחלות המאיימות של המאה ה-21, השיח סביבה רווי בבושה וסטיגמות, ולכן לא פעם נותר מאחור. עם זאת, אנחנו יכולים לנקוט בצעדים משמעותיים כבר היום כדי להילחם בה, דרך אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר — השמנת יתר.
תרבות העולם המערבי הנשענת על מזון מעובד, ג’אנק פוד ושתייה ממותקת, יצרה מציאות שבה מחצית מהאוכלוסייה בישראל מתמודדת עם עודף משקל והשמנת יתר. השמנה, שהוגדרה כבר בשנת 2013 על ידי איגוד הרפואה האמריקאי כמחלה, היא לא רק עניין של מראה חיצוני או בריאות גופנית, אלא גורם סיכון מהותי לירידה קוגניטיבית ודמנציה.
מנתוני הלמ”ס שהתפרסמו השנה עולה תמונה עגומה: 55% מהגברים ו-43% מהנשים בישראל נמצאים במצב של עודף משקל או השמנה, כאשר בקרב בני 64-45 אחוזים אלו גבוהים אף יותר. בנוסף, לא חלה ירידה משמעותית בנתוני ההשמנה בעשור האחרון, מה שמעיד על כך שלא הצלחנו להתמודד עם הבעיה בצורה אפקטיבית.
מדוע זה חשוב כל כך? משום שמחקרים רבים מצביעים על כך שעד 60% ממקרי הדמנציה ניתנים למניעה באמצעות שמירה על אורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית והימנעות מהשמנת יתר. ככל שאדם נחשף להשמנה לאורך חייו, כך עולה הסיכון לירידה קוגניטיבית בלתי הפיכה, וכאן נכנס הקשר הישיר בין השמנת יתר לדמנציה.
בחודשים האחרונים שמענו על תרופות חדשות להרזייה, כמו אוזמפיק, שהפכו פופולריות גם בישראל. עם זאת, בעוד שהן זמינות לחולי סוכרת במסגרת סל התרופות, מי שמעוניין להשתמש בהן לטיפול בהשמנה ייאלץ לשלם סכומים גבוהים מאוד, משום שהשמנה עדיין אינה מוגדרת כמחלה באופן רשמי בישראל.
כשמדברים על הגיל השלישי, הנתונים קשים עוד יותר. בני 65 ומעלה שנמצאים בעודף משקל נמצאים בסיכון גבוה יותר לדמנציה, ועדיין רק מעטים מודעים לכך. רבים מבני הגיל הזה מתחילים לדאוג לבריאות המוח שלהם רק לאחר פרישתם לגמלאות, אך אז עשויים להיווצר נזקים שכבר אינם הפיכים.
בבית שלי, הבנות שלי לקחו על עצמן לשפר את הרגלי התזונה שלנו. הן הוסיפו למטבח תפריט מגוון יותר עם ירקות טריים ומזון לא מעובד. בנוסף, בתי, שהיא מדריכת פילאטיס, מזכירה לי באופן קבוע להקפיד על פעילות גופנית מותאמת לגילי. השינויים הללו אולי לא קלים ליישום, אבל הם חיוניים.
עלינו להילחם בהשמנה לא רק כדי לשפר את הבריאות הכללית, אלא כדי למנוע את הדמנציה של הדורות הבאים. המאבק הזה דורש שינוי הרגלים, אך הוא יכול להציל מיליוני אנשים ממחלות קשות, ולהקל על כולנו את החיים. ייתכן שהפתרון לסטיגמה סביב דמנציה טמון דווקא בהפחתת אחד מגורמי הסיכון הגדולים ביותר שלה — השמנת יתר..
למידע נוסף על דמנציה ניתן להעזר בקו החם שמפעילה עמותת עמדא במספר: 8889*
המאמר נכתב ע”י לאה גולדברגר – סמנכ”לית עמותת עמדא למען אנשים עם אלצהיימר ודמנציות אחרות.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]