השבוע נצא לטיול באזור הנגב המערבי שבטה, חאן בארותיים ואנדרטה לזכר חללי הקומנדו הצרפתי. את הטיול נתחיל בתצפית מהאנדרטה לזכר חללי הקומנדו הצרפתי. קומנדו? צרפתים? ממתי.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
נוסעים לכיוון שבטה אחרי צומת טללים פונים ימינה מול החווה הסולארית. כאשר קמה המדינה בשנת 48′ הגיעו לכאן יהודים ולא יהודים מתנדבי חוץ לארץ וביחד הקימו יחידה בפיקודו של טדי איתן הנוצרי, חיילים מנוסים כולם דוברי צרפתית שנלחמו במלחמת העולם השנייה הגיעו לעזור לנו כאן בארץ הקודש, במקום מוצבים שלטים זכר החללים שנלחמו גם על הגבעה הזאת.
ממול התצפית והאנדרטה ומאחוריה ניתן לראות איך מהשמש מייצרים אנרגיה, בערך שני אחוז מהחשמל בישראל מיוצר כאן. יש שלושה מתקנים סולארים שונים העובדים בשיטות שונות, ממזרח עמוד ענק ואלפי מראות מכוונות אליו שם נמצא מיכל מים סגור בלחץ הגורם למים להתחמם ל-600 מעלות דבר שיוצר אנרגיה עצומה המשמשת לייצור חשמל, ממערב לגבעה ישנם עוד שני מתחמים ענקיים האחד פוטוולטאי והשני מראות קעורות.
משאב האנרגיה הסולארית בנגב כמעט ולא מנוצל ואפשר לנצל עוד.
מהאנדרטה נוסעים לשבטה, אתר של רשות העתיקות שפתוח כל היום, שבטה התחילה ככפר נבטי והפכה לעיר תוססת יצרנית בתקופה הרומית והביזנטית, עיר בעלת רחובות רחבים, מערכת אגירת מים משוכללת, כל העיר בנויה תעלות שמתנקזות לבורות מים, בעיר ניתן למצוא כנסיות מרשימות שהשתמרו לא רע בכלל, נוצרים מכל העולם מגיעים לכאן לראות איך נראו כנסיות בראשית דרכן, לצד אחת הכנסיות יש גם מסגד, ממנו ניתן להבין שבתחילת הכיבוש המוסלמי גרו הנוצרים ומוסלמים יחד.
שבטה מרשימה וניתן לטייל בה שעות, אבל איך גרו האנשים האלה במדבר ממה חיו?
באנגליה ובצרפת נמצאו כדי יין משיבטה, בשבטה יצרו יין שמן, גידלו גפנים, תאנים, זיתים,ועוד הרבה גידולים, איך עושים את זה במדבר עם בקושי 100 עד 200 מ”מ גשם בשנה?
במדבר יש ערוצים ונחלים, כאשר יורד גשם המים זורמים, הנבטים והביזנטים למדו לפני יותר מ 1900 שנה לאגור את המים בטרסות ובבורות כך שאם נניח ירדו 100 מ”מ העץ הרגיש 500 מ”מ ויותר מים, את התוצרת הם שלחו לכל הארץ ולייצוא, וכל זה בנגב השומם.
שבטה ננטשה כשהפסיקו להגיע עולי רגל מהעולם לירושלים ולא היה לאן להעביר את התוצרת החקלאית מהמדבר. ליד שבטה יש בוסתן שגדל ע”י חוקרים בשיטות הללו.
הנגב הוא רגוע, הקצב בו שונה,שאנטי, ולכן כשמחפשים מקום לינה כדאי ללכת למקום שמתאים לאווירה חאן בארותיים מיועד בדיוק למטרה הזאת, מקום שאין בו קליטה סלולארית וטלוויזיה. במקום ניתן לעשות סיורי גמלים ולחפש ציורים על קירות נחל בארותיים שצוירו לפני אלפי שנים.
תיהנו וחג חנוכה שמח.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]