יום שלישי , נובמבר 26 2024
דף הבית / “יום הכיפורים הוא יום נדיר של אחדות וחסד”

“יום הכיפורים הוא יום נדיר של אחדות וחסד”

שני רבנים מבקעת אונו - אחד אורתודוקסי ואחד רפורמי - מספרים לאונו NEWS מהו יום הכיפורים עבורם ומה עובר עליהם היום זה

הרב דוד בנימין (מימין) והרב שמעון וינר

“בימים האלה אני עובד על לנקות את הלב”, הרב שמעון וינר, יו”ר בית חב”ד יהוד ורב בית הכנסת ‘אור אבנר’ בקרית הסביונים. “שהלב יהיה נקי, שאוהב ומכבד כל אחד. אני משתדל כל השנה לעבוד על זה אבל עוד יותר בימים אלה. יום כיפור מאיר בחוזקה רבה מאוד על כל היהודים. זה מרגש ומיוחד מאוד. זה נותן תחושה של ביחד, של כבוד וערבות הדדית גם אם אנחנו שונים ביומיום”.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


איך ההרגשה שלך ביום הזה?

“קשה מאוד לתאר את ההרגשה שלי ביום הזה במילים. אלה רגעים מאוד מיוחדים. רק מהתפילות ומהאנשים הרבים שאתה פוגש אתה כבר לא מרגיש את הצום ואת הדברים האחרים, אתה מרגיש רק התרוממות והתעלות. יכול להיגמר הצום ואתה לא מרגיש רעב בכלל. אתה מרגיש מלא באנרגיה טובה. זה משהו עמוק מאוד. אחד הדברים המיוחדים ביום הזה הוא תקיעת השופר. יש איתך מאות אנשים שאומרים יחד איתך כמה פסוקים של תורה, שמע ישראל ושנה הבאה בירושלים, לפני תקיעת השופר. זאת התרגשות גדולה מאוד. זה אחד מרגעי ההתרוממות”.

 

איזה רגע הכי מרגש אותך ביום הכיפורים?

“בין שלל חוויות יום הכיפורים, תופסות אותי באופן אישי מספר דקות ספציפיות. דווקא לא מדובר על הסוף, בשעת הנעילה, כי אם במתרחש בהתחלה, ‘בשעת הנהירה’. נהירת ההמון לשערי בתי הכנסת, בתמימות טהורה ומתוקה, מרגשת אותי כל פעם מחדש, יהודים גברים נשים וטף מגיעים לבתי הכנסת חגיגיים יפים ומרוגשים.

תאר את סדר היום שלך ביום הכיפורים.

“יום הכיפורים הוא יום עבודה די קשה. אני נמצא בחלק מהתפילות בבית הכנסת ‘אור אבנר’ בקריית הסביונים וחלק מהזמן אני בבית הכנסת הפתוח באולם האירועים של בית הכנסת אור אבנר ובתפילות שמתקיימות במרחב הפתוח הסמוך לבית הכנסת בתחילת היום בתפילת כל נדרי ובסופו בתפילת הנעילה. בנוסף אני מגיע לתפילה בבית הכנסת החדש מזמור לדוד לזכר קדושי השואה שחנכנו לאחרונה. בית הכנסת הפתוח מיועד לאנשים שלא באים באופן קבוע כל השנה לבית הכנסת. כל אחד שמגיע מתקבל בכבוד ובאהבה במטרה שירגיש בבית, אנחנו משלבים מנגינות ספרדים ואשכנזים כדי שכולם ירגישו בנוח ומחובר ואין מקומות קבועים. גם בית הכנסת החדש מזמור לדוד מתנהל כך. בחלק מהתפילות אני גם שליח ציבור ואני מוביל את התפילה ואני גם תוקע בשופר בסוף היום. אין לי הרבה זמן ביום הזה, אני מתרוצץ בין בתי הכנסת ומקבל את כל האנשים באהבה ובכבוד עם הרבה תשומת לב. זה דורש הרבה כוחות נפש ולדבר הרבה ולתת לכל אדם את התחושה שחיכו לו ושהוא חשוב פה”.

מה עם המשפחה שלך?

“הבנים נמצאים בישיבות שלהם בלוד והבנות באות עם הילדים שלהן ועם אשתי לבית הכנסת”.

מגיעים הרבה אנשים ביחס לשנה שעברה?

“מגיעים הרבה פחות אנשים מבשנים קודמות. בראש השנה גם היו פחות אנשים מכל השנים, כ-130 איש. אם בכל שנה היינו מוסיפים כיסאות ומגיעים לכ-200 איש, השנה לא הוספנו כיסאות ובית הכנסת היה מלא. בגלל הקורונה בשנה שעברה היתה ירידה גדולה היה סגר והגבלות גדולות יותר והשנה נראה מה יהיה. אנחנו מאוד שומרים על הכללים והנחיות הקורונה ורק בעלי תו ירוק יוכלו להיכנס לבית הכנסת. במרחב הפתוח יוכלו להשתתף גם כאלה ללא תו ירוק”.

“אנחנו מברכים את כל תושבי יהוד-מונוסון ואת כל תושבי בקעת אונו ואת כל עם ישראל – חתימה טובה ושנה של בריאות, פרנסה בשפע, נחת מהילדים, ברכה בבית ושנזכה כבר לשנה של גאולה שלמה. אמן”.

בית הכנסת מזמור לדוד ביהוד. צילום: באדיבות חב"ד
בית הכנסת מזמור לדוד ביהוד. צילום: באדיבות חב”ד

שעות הפעילות של בית הכנסת של חב”ד “אור אבנר”, ברחוב משה דיין 11 ביהוד:

יום רביעי (15.9) ט’ בתשרי:

18:20 – כניסת החג והצום

18:40 – כל נדרי – ערבית ליל יום כיפור

יום חמישי (16.9) י’ בתשרי:

06:30 – ברכות השחר

7:00 – תפילת שחרית

15:45 – תפילת מנחה

18:00 – נעילה. תתקיים תפילת נעילה נוספת במרחב הפתוח

19:21 – יציאת החג והצום

 

שעות הפעילות של בית הכנסת הפתוח באולם האירועים של בית הכנסת “אור אבנר”:

יום רביעי (15.9) ט’ בתשרי:

18:20 – כניסת החג והצום

18:45 – תפילת כל נדרי

יום חמישי (16.9) י’ בתשרי:

08:30 – תפילת שחרית

10:15 – “יזכור” הזכרת נשמות

17:15 – תפילת מנחה

18:15 – תפילת נעילה

 

שעות הפעילות של בית הכנסת מזמור לדוד, ברחוב צבי ישי 18 ביהוד:

יום רביעי (15.9) ט’ בתשרי:

18:30 – תפילת כל נדרי

יום חמישי (16.9) י’ בתשרי:

08:30 – תפילת שחרית

10:45 – “יזכור” הזכרת נשמות

17:15 – תפילת מנחה

18:15 – תפילת נעילה

19:22 – תקיעת שופר וצאת הצום

 

“השיא של לוח השנה היהודי”

“עבורי יום הכיפורים הוא יום נדיר של אחדות וחסד”, אומר הרב עו״ד דוד בנימין, רב הקהילה הרפורמית “ברית עולם” שמושבה בקריית אונו ומשרתת את תושבי בקעת אונו. “זהו יום שבו ה’יהדות’ של המדינה היהודית באה לידי ביטוי בצורה מובהקת. אצלנו בקהילה, לאחר תקיעת השופר אנו מסיימים בשירת ‘התקווה’ – מעמד קסום שבו אני חש לרגע את אותו חיבור מיוחל”.

הוא מוסיף: “עבורי יום כיפור הוא השיא של לוח השנה היהודי. אין ליום זה אח ורע. התפילות, האווירה, הצום והזיכרונות יוצרים יום גדוש משמעות וטעון רגשות. זו הזדמנות מובנית לכל אחד להביט פנימה לנפשו ולנצל את היום לחשיבה מעמיקה על מעשיו, על יחסיו עם הסובבים אותו ועל כיוון חייו. בישראל ליום כיפור נדבך נוסף ומשמעותי והוא הזיכרון של מלחמת יום הכיפורים – טראומה לאומית הצרובה בתודעה של כל ישראל מדור מסוים ומעלה”.

איזה רגע הכי מרגש אותך ביום הכיפורים?

“אני מתרגש במיוחד כשאני אומר את הקדיש בזמן נעילה כי אבי היה הרב הרפורמי של הקהילה  בקייפטאון בדרום אפריקה ששם גדלתי. הוא היה זמר טוב ואת זה הוא היה תמיד שר בעצמו. זה רגע חזק בשבילי. תקיעת השופר בסוף גם מרגשת אותי, יש הרבה אנשים מסביב ויש תחושה של הקלה קולקטיבית, תחושה של ביחד”.

איך מתנהל בית הכנסת הרפורמי ביום הכיפורים?

“כל באי בית הכנסת יושבים ביחד, אין מחיצות, יש כמה מקומות שמורים, אבל הרוב יכולים לשבת איפה שהם רוצים. התפילות זהות לתפילות בבתי הכנסת האורתודוקסים רק שבתפילה הרפורמית יש פחות חזרתיות ויש קטעים שהם יותר קצרים כי אנחנו פחות מתעסקים עם כל הנושא של קורבנות בבית המקדש. בדרך כלל במשך השנה אנחנו גם מרשים להשתמש בכלים מוזיקליים בבית הכנסת, אבל לא ביום הכיפורים. אנחנו מקיימים את כל התפילות בהתאם להנחיות והתו הירוק ואנחנו גם משדרים בזום ובפייסבוק לייב את התפילות כי חשוב לנו שכמה שיותר אנשים יוכלו להתחבר ולקחת חלק בתפילה”.

כמה אנשים אתה מעריך שיגיעו השנה לתפילות?

“אנחנו הקהילה הרפורמית היחידה באיזור בקעת אונו. בדרך כלל אנשים מגיעים מכל הסביבה ברכב, אבל ביום הכיפורים זה לא מתאפשר. אני מתגורר במודיעין ומתארח אצל חברים עם משפחתי שמתלווה אלי. אני לא יודע כמה אנשים יגיעו השנה. בשנים עברו הגיעו הרבה אנשים, כ-600-500 איש היו בנעילה. בשנה שעברה עשינו החזן ואני הכל בזום מהבית שלי. השנה זה יהיה שונה אבל אני מאמין שלא מעט אנשים יצפו בנו בזום ובפייסבוק”.

הרב בנימין גדל בקייפטאון שבדרום אפריקה. ב-1989, לאחר שסיים את לימודי המשפטים הוא עלה לישראל בעקבות הוריו. הוא שירת כשני עשורים בצה״ל במסגרת הפרקליטות הצבאית ופרש בשנת 2009. הוא פתח בקריירה פרטית בתחום המשפט הבינלאומי במסגרתה הוא עסק ועוסק רבות במאבק נגד הדה-לגיטימציה של ישראל בפורומים משפטיים בינלאומיים. משנת 2016 הוא רב הקהילה הרפורמית ברית עולם, שקיימת יותר מ-40 שנה.

“לאחר שהשתחררתי מצה”ל הבנתי שעליי להיכנס ל’עסק המשפחתי'”, מספר הרב בנימין, “פניתי ללימודי רבנות בהיברו יוניון קולג׳ בירושלים, שם הוסמכתי כרב לאחר חמש שנות לימוד 2014 אינטנסיביות. השליחות שלי כרב היא לצמצם את הניכור שישראלים רבים מרגישים מה’יהדות’ של המדינה היהודית. בעיניי קיימת חשיבות גדולה בחיזוק החיבור בין הישראליות והיהדות. עבורי, היהדות הליברלית היא המפתח לכך”.

הוא מסכם: “יום הכיפורים הוא יום מעניין מאוד בכך שרוב היהודים, גם בארץ וגם בעולם, מקפידים לציין אותו. בקהילה בה גדלתי, בקייפטאון בדרום אפריקה, אנשים שלא דרכו בבית הכנסת במהלך כל השנה היו מגיעים ביום כיפור באלפיהם. בארץ קיימת תופעה דומה: רוב הציבור היהודי צם ביום כיפור ורבים מאוד פוקדים את בתי הכנסת ולו רק כדי לשמוע את תקיעת השופר בסוף הצום. גם אצלנו מגיעים אנשים רבים בעיקר בהתחלה בתפילת כל נדרי ובסיום בנעילה ולכן אנחנו מקיימים אותן בחוץ בסמוך לבית הכנסת”.

“בשם קהילת ברית עולם אני מזמין את הציבור להצטרף אלינו לתפילות יום הכיפורים תשפ״ב ואני מאחל לכל עם ישראל גמר חתימה טובה, שנה טובה ובריאות איתנה”.

תקיעה בשופר של קהילת ברית עולם בסיום יום כיפור לפני שנתיים. צילום: באדיבות ברית עולם
תקיעה בשופר של קהילת ברית עולם בסיום יום כיפור לפני שנתיים. צילום: באדיבות ברית עולם

 שעות הפעילות של בית הכנסת ברית עולם, הקמפוס המרכזי של הקריה האקדמית אונו, מאחורי רחוב צה”ל 104 בקריית אונו:

יום רביעי (15.9) ט’ בתשרי:

18:30 – תפילת כל נדרי

יום חמישי (16.9) י’ בתשרי:

09:30 – תפילת שחרית ומוסף

18:00 – תפילת מנחה, יזכור ונעילה

19:30 – תקיעה בשופר

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

תגובה אחת

  1. רק המסגרת הרפורמית מאפשרות לנשים, נערות וילדות, שהן יותר מחצי מהאוכלוסיה, להרגיש שוות וראויות כפי שהן צריכות להיות ולא מנודות. קהילת ברית עולם נפלאה ומלוכדת. תודה על אירועי החגים המרגשים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות