אחד מהתחומים החשובים ביותר לתושב כשהוא בוחר עיר לגור בה ולגדל בה את ילדיו, היא רמת החינוך בה, שהיא נגזרת של ההשקעה של העיר בתקציב, שהעיר מקדישה לחינוך.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
המומחים של לוח מדלן בדקו והגיעו למסקנות, בשאלה כמה ערים משקיעות מתקציבן בנושא החינוך, ואיזו עיר בארץ משקיעה הכי הרבה כסף בתקציב החינוך פר תלמיד.
כדי למצוא כמה כל רשות מקומית משקיעה בחינוך מהתקציב שלה, השתמשו המומחים של מדלן בקובץ הרשויות המקומיות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שבו מצוינות ההכנסות של כל רשות בפרק החינוך (הקובץ האחרון שפורסם מתייחס לשנת 2021).
מסכום זה הוחסרו ההכנסות העצמיות, ואת התוצאה שהתקבלה החסירו מומחי מדלן מהוצאות הרשות בפרק החינוך, וכך התקבלה השקעת הרשות בחינוך ממקורותיה.
מהתוצאה שהתקבלה חולק מספר התלמידים ביישוב (על פי הלמ”ס), וכך התקבל נתון של ההשקעה של הרשות בחינוך פר תלמיד.
אז איזו עיר משקיעה הכי הרבה בחינוך מתקציבה פר תלמיד על פי מדלן?
במקום הראשון הארצי נמצאת המועצה האזורית תמר, עם סכום של לא פחות מ-42,107 שקלים פר תלמיד.
במקום השני והמכובד נמצאת המושבה מגדל הקרובה לכינרת, עם השקעה של 26,707 שקלים מהתקציב שלה בחינוך לכל תלמיד.
את המקום השלישי תופסת המועצה המקומית ראש פינה, המשקיעה בכל תלמיד 16,874 שקלים מתקציבה.
את החמישייה הפותחת סוגרות המועצה המקומית אליכין (16,586 שקלים פר תלמיד) והמועצה המקומית מבואות החרמון, שכרגע תושביה פונו מבתיהם, המשקיעה 12,522 שקלים מתקציבה לחינוך פר תלמיד.
והיכן נמצאות ערי בקעת אונו על פי מדלן?
ובכן, במקום ה-1 בבקעת אונו, ובמקום ה-14 הכללי, נמצאת המועצה המקומית סביון. לפי הנתונים של מדלן השקיעה סביון בשנת 2021 כ-8,960 שקלים מתקציבה בחינוך פר תלמיד. מבחינת אחוזים ב-36% השקעה בתלמיד ממקורות הרשות.
במקום ה-2 נמצאת עיריית אור יהודה (ובמקום ה-27 הכללי). העירייה, בעלת המעמד הסוציו-אקונומי הנמוך ביותר בבקעה, השקיעה לפי הנתונים של מדלן 6,770 שקלים בחינוך פר תלמיד. מדובר בהשקעה של 23% מסך התקציב לשנה זו.
במקום ה-3, ובפער ניכר, נמצאת עיריית יהוד-מונוסון, עם השקעה של 3,682 שקלים פר תלמיד מתקציבה, שהם 15% מכלל התקציב. עיריית יהוד-מונוסון נמצאת במקום ה-96 הכללי בארץ.
במקום ה-4 נמצאת עיריית גבעת שמואל. בעירייה השקיעו מתקציב הרשות 3,552 שקלים לכל תלמיד. באחוזים – 14%. מבחינה ארצית נמצאת גבעת שמואל במקום ה-101.
בתחתית הטבלה לפי מדד מדלן, במקום ה-5 נמצאת העיר החדשה גני תקווה, שבשנת 2021 השקיעה רק 3,161 שקלים לחינוך פר תלמיד מתקציבה, שהם 15% מסך ההשקעה שהגיעה ממקורות הרשות. העירייה נמצאת במקום ה-120 בארץ.
במקום האחרון בבקעת אונו (ובמקום ה-129 הכללי) נמצאת העיר הגדולה ביותר – קריית אונו. בעיר השקיעו בסך הכל 2,975 שקלים בכל תלמיד בתקציב החינוך בשנת 2021. גם מבחינת ההשקעה באחוזים מדובר בהשקעה הנמוכה ביותר בבקעה בחינוך – 13% בלבד לפי מדד מדלן.
טל קופל, מנכ”ל מדלן מסר: “בין המקומות הראשונים בהשקעה בתלמיד נמצאות לא מעט ערי פריפריה, ואין מתאם ישיר בין הרמה הסוציו אקונומית של העיר להשקעה בתלמידים. עם זאת, הערים שמשקיעות בתלמידים הכי הרבה ממקורותיהן העצמיים הן בעיקר ערי מרכז חזקות, ומעניין לגלות שהתוצאה דומה גם כאשר בוחנים את ההשקעה העצמית כאחוז מכלל ההשקעה בתלמיד.
המשמעות היא שלמעשה, ללא התמיכה של משרד החינוך ערי הפריפריה לא היו משקיעות בתלמידיהן כמו ערי המרכז, ושהן מסתמכות בעיקר על המדינה בכל הנוגע להשקעה בתלמידים. בפועל, יוצא שההשקעה בתלמידים בפריפריה אינה שוויונית, ותלויה בהעדפותיה השונות של כל רשות, וחבל שכך – השקעה בחינוך היא אחת הדרכים הכי אפקטיביות לקדם את הפריפריה בישראל”.
פנינו לכלל הרשויות בבקעת אונו כדי לקבל את תגובתן לנתונים בכתבה.
מהמועצה המקומית סביון נמסר: ״החינוך בסביון היה ויוסיף להיות בראש סדר העדיפויות, והתוצאות מדברות בעד עצמן. המועצה גאה בצוותי החינוך המצוינים שלנו, ובראשי המוסדות על ההישגים הגבוהים בכל המדדים, ועל החינוך לערכים, ההובלה והמנהיגות. הכל מתחיל בחינוך וההשקעה היא בהתאם, כשהנתונים מראים את פירות ההשקעה.
אנו גם מעודדים מצוינות בחינוך. ביה”ס שלנו מוביל את תוכנית אוני׳ בר אילן, את תוכנית המסלולים וכיתת מחוננים. תלמידינו נמצאים בעשירון העליון של הזכאות והציונים לבגרויות, ונמצאים בעיקר ב-5 יחידות למתמטיקה ולאנגלית ואף יותר. נמשיך לשים את החינוך בראש סדר העדיפויות ולהשקיע בו בכל הרבדים״.
מעיריית אור יהודה נמסר: “בשנים האחרונות אנו מובילים מהפכה חינוכית שמוכיחה שכשמשקיעים, רואים גם תוצאות. אני גאה בהשקעה הרבה, אבל לא פחות מכך אני שבעת רצון מהפירות עם עלייה דרמטית בכל מדדי החינוך – ובראשם אחוזי הזכאות לבגרות, שזינקו עד ל-85 אחוזים בקרב תושבי העיר.
ההשקעה שלנו באה לידי ביטוי בהטמעת תוכניות שמובילות לצמצום פערים מצד אחד, ומנגד בתוכניות שמקדמות מצוינות, יזמות וחדשנות. כ-40 אחוז מהתקציב העירוני מוקצה לתחום החינוך, ואת ההשקעה הזו אנחנו הרחבנו, ונמשיך להרחיב ולהעמיק גם בשנים הבאות”.
מעיריית יהוד-מונוסון נמסר: “תחום החינוך מונח בראש סדר היום הציבורי ביהוד-מונוסון, ובמסגרת זאת העירייה גאה בנתונים המלמדים על צמיחה אקספוננציאלית בהשקעה ״פר תלמיד״.
הרשות מתקצבת תוספת עקבית בכלל תלמידות ותלמידי העיר עבור התפתחותם האישית, לצד הקניית ידע וערכים.
בתוך כך, אנו מדגישים בפני הקוראים כי בשנת 2021 עמדה ההשקעה העירונית פר תלמיד על סך של 17,200 ₪, ולא כפי שפורסם על ידכם.
העירייה ממשיכה להגדיל באופן עקבי את ההשקעה פר תלמיד בחינוך, וכראיה – בתקציב 2024 שאושר לפני כשבועיים, כבר עמדה ההשקעה על סך של 22,400 שקלים פר תלמיד”.
בעקבות הפער המשמעותי בין נתוני מדלן לטענת העירייה, ביקשנו מעיריית יהוד-מונוסון לענות על השאלה האם הנתונים שנמסרו על ידם כוללים גם את השקעת משרד החינוך פר תלמיד, וביקשנו מהם לפרט מה הדרך שבה הגיעו לנתון זה. טרם נתקבלה תשובה בשתי שאלות אלה.
מעיריית גני תקווה נמסר: “אנו גאים בעובדה שקרוב ל-50% מתקציב העירייה מופנה להשקעה בחינוך ובדור העתיד של העיר. זו אחת הסיבות שבגינה זכינו בפרס החינוך הארצי בשנת 2022 , וזו גם הסיבה שתשאיר אותנו בפסגת דירוג הערים המובילות בחינוך.
ההשקעה הממוצעת בכל ילד בגני תקווה עומדת על כ-19.1 אלף שקלים, והיא כוללת תקציבי תב”ר ושיתופי פעולה נרחבים שהחלו בעיר. השקעה זו באה לידי ביטוי בפיתוח תוכניות לימוד מתקדמות, פיתוח מבני מוסדות החינוך, חוגי העשרה , תנועות הנוער, ורכיבים נוספים. השנה תקצבנו גם את מערכי ההכשרה למורים ולהורים, והענקנו להם כלים להתמודדות עם המצוקות הנפשיות של הילדים שנגרמו בזמן מלחמת ‘חרבות ברזל’. נמשיך לשים את חינוך ילדי גני תקווה בראש סדר העדיפויות”.
בעיריית גני תקווה הדגישו כי התקציב הנו לשנת 2024 והוא כולל תקציבי תב”ר – דהיינו הוצאה ממוצעת של משרד החינוך בתלמיד ברשות.
מעיריית קריית אונו נמסר: “בשנת 2021 הסתכמו סך הוצאות החינוך לכ-137 מיליון ₪ מתקציב העירייה, המהווים כ-45% מסך התקציב. השקעת העירייה בהוצאות החינוך הסתכמה בסך של כ-33 מיליון ₪ נטו, וכשנחלק במספר התלמידים נגיע לכ-3,300 ₪ לתלמיד.
בנוסף, נציין כי בספר התקציב קיימים תקציבים נוספים המופנים לטובת פעילות מערכת החינוך בעיר, ומקורם באגפי שפ”ע, ספורט, שירות לתושב ואגפים אחרים. יאמר כי בתקציבי הפיתוח העירוניים מושקעים עשרות מיליוני ₪ על מנת לייצר סביבת חינוך מיטבית לתלמידי העיר.
נתוני ההצטיינות בבחינות הבגרות, ההצטיינות בחמש יחידות מתמטיקה ואנגלית, שיעור הגיוס הגבוה לצה”ל ומיצוי הקצונה הגבוה, מעידים על ההשקעה הרבה של מערכת החינוך העירונית, על עובדיה ועובדותיה, בפעילות החינוך על פני שנים”.
מעיריית גבעת שמואל טרם התקבלה תשובה והיא תובא כשתתקבל.
אולי יעניין אותך גם:
מופע קלאסי: שמחה חלד וילדי הפלא- יום שבת 15.6 בשעה 17:00 במרכז התרבות סביון
קבלו את מצטייני מ׳ מופת, לרגל יום העצמאות ה-76 למדינת ישראל
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]