דף הבית/הסטודנטית שעושה שינוי: גל פרבמן הקימה את פרויקט ‘מישהי ערה’
הסטודנטית שעושה שינוי: גל פרבמן הקימה את פרויקט ‘מישהי ערה’
המיזם חסר התקדים שנותן מענה וליווי לנשים שהולכות לבדן בלילה התחיל בגבעת שמואל והתפשט לכל הארץ. אחראית לו הסטודנטית בת 23: "האונס באילת הפך לי את הבטן. ענינו פה על צורך שלא היה לו מענה לפני זה"
מיזם מישהי ערה מכה גלים מאז סוף חודש אוגוסט. מדובר בקבוצות וואטסאפ עירוניות אשר נותנות מענה לנשים שהולכות לבדן בשעת לילה מאוחרת וגם לבנות ונערות שחוששות להיות מותקפות.
כיום, ישנן עשרות קבוצות בכל קצות הארץ עם מאות אלפי משתתפות, שיודעות שהן לא לבד שם בחוץ.
גל פרבמן, סטודנטית בת 23 מגבעת שמואל היא זו שהרימה את הכפפה והבינה את הצורך בקבוצה שכזו, מיד לאחר אירועי האונס המזעזע בקיץ האחרון באילת. פרבמן, סטודנטית שנה ב’ בקריה האקדמית אונו, עובדת כרכזת ההדרכה של תנועת הנוער ‘קרית אלון’ בגבעת שמואל, שפועלת תחת מתנ”ס גבעת שמואל.
ב-21.8 התחילה פרבמן לגלגל את הרעיון והשאר היסטוריה: “בתור מישהי שעוסקת בחינוך, אחרי ששמעתי על מקרה האונס באילת הסתובבתי כמה שעות עם תחושה בבטן שלא עזבה אותי.
החלטתי שאני חייבת לדבר על הנושא עם החניכות הבוגרות שלי (כיתות ט’-יב’) ולתת להן לשתף את מה שעובר עליהן. בזמן השיחה היו גם בנות שבדיוק היו בדרך חזרה מאילת, מה שעוד יותר גרם לי לתחושת אי נוחות. ביקשתי מהבנות שיכולות להתחבר לשיחת זום. השיחה ארכה כ-5 שעות, בהן סיפרתי לבנות שלא שמעו על המקרה עד כמה שניתן, ואלו שכבר שמעו עליו הביעו רגשות קשים לגביו”, סיפרה פרבמן.
“הבנות סיפרו על התחושה שלהן להיות נערה במדינה ושהן חיות ופועלות מפחד תמידי בנושא. שאלתי אותן על ההרגשה שלהן בתור בנות באותן הגילאים ואמרתי להן שלצערי אני לא אוכל להבטיח שדבר כזה לא יקרה למישהי מהן.
בתור בנות שפעילות בתנועת נוער ולכל אחת מהן אחריות עצומה והשפעה על חניכים קטנים מהן שאלתי אותן מה הן יכולות לעשות על מנת לעזור אחת לשנייה והן העלו פתרונות.
לאחר מכן ניסיתי לאתגר אותן יותר והעליתי את השאלה מה הן יכולות לעשות בתור בנות שנמצאות בתנועת נוער (אני מאמינה שיש להן את היכולת להשפיע ולשנות ומעודדים אותם להיות כאלו) ודיברנו בעיקר על תחושת חוסר הביטחון שהן מסתובבות איתה בתור נערות כיום.
אחת החניכות, קשת עזרא, הציעה שנפתח קבוצה לנערות, בה הן יוכלו ליצור קשר עם בנות שערות בשעות מאוחרות כמותן, כאשר מישהי הולכת הביתה לבד וצריכה ליווי טלפוני על מנת להרגיש יותר בטוחה.
עיצבנו פלייר וראינו שהשעה כמעט 2 בלילה ולכן החלטנו שבבוקר למחרת נפיץ יחד את הפלייר ברשתות חברתיות.
תוך יום כבר הקבוצות תפסו תאוצה והתמלאו, בכל פעם שקבוצה התמלאה פתחנו קבוצה נוספת, הרבה מפורסמים נרתמו לעזרתנו ושיתפו את המיזם וכך המיזם הועבר מפה לאוזן והגיע להמון אנשים ברחבי הארץ.
קשת יחד עם הילה פרבמן מנהלות חמ”ל של כ-70 בנות שאחראיות על הקבוצות”, הוסיפה גל.
הסטודנטית הצעירה הסבירה מה זה בכלל – ‘מישהי ערה’: “הפרויקט הוא בעצם קבוצות ווטסאפ שמורכבות מבנים ובנות מכל רחבי הארץ בכל הגילאים ומכל הסוגים.
הרעיון הוא שכאשר מישהו מרגיש מפוחד ובסכנה, רוצה לשתף דברים אישיים, או להתייעץ עם אנשים אחרים, יכול לשלוח הודעה בקבוצה וישר מישהו יענה לו ויעזור לו בכל מקום ובכל שעה.
כיום יש מעל 30 קבוצות ומעל 8,000 אנשים ביניהם נערות, נערים (שמכירים מישהי שחוותה משהו כזה ורוצים לעזור), אמהות (מציעות אוזן קשבת בוגרת) ואפילו ישראליות מחו”ל שרוצות לעזור לבנות ולהרגיש תחושת שליחות ושייכות למדינה”.
כאמור, ישנן כעת עשרות קבוצות וואטסאפ של מישהי ערה ברחבי הארץ שנפתחות מידי יום: “אנחנו מנהלות כ-30 קבוצות שבהן יש משתתפים מכל הארץ ממש מהצפון עד הדרום, בנוסף יש הרבה קבוצות שקמו בהשראת המיזם שלנו בערים ספציפיות.
הרבה אמהות ששמעו מהבנות שלהן רצו להיכנס לקבוצות, הפוסט שלי בפייסבוק הגיע לנשים מבוגרות שהחליטו לעזור לנערות, יש להן בנות מתבגרות ורצו לשמש אוזן קשבת, לעזור בעת הצורך. תוך יום הצטרפו 2,500 בנות לקבוצה”, ציינה פרבמן.
המיזם הזה הוא חסר תקדים בארץ, כפי שהדגישה מובילת הפרויקט: “אני חושבת שבאמת זה עובד, כי ענינו על צורך שלא היה לו מענה לפני. הרבה קבוצות קמו כ”העתקה” ואין להן באמת קשר אלינו, הן פשוט לקחו את הרעיון והקימו בתוך הערים שלהן”.
אז היום יש את הוואטסאפ של ‘מישהי ערה’, ובקרוב היישומון :”אנחנו כיום עובדים על אפליקציה שתהיה מבוססת על קרבה ומקום מגורים, אך בקבוצות ווטסאפ הנקודה של האנונימיות לפעמים משחקת חזק. ילדות ונערות שרוצות לשתף בנות שהן לא מכירות ולקבל חיזוקים בלי שישפטו אותן, בלי לקבל “תווית” בגלל הדברים שהן משתפות בקבוצה”, סיפרה גל פרבמן.
“
“אני שמחה שהרעיון שלנו הגיע לאנשים רבים, שעוזרים אחד לשני ופותחים קבוצות קהילתיות כמו שאנחנו עושים”, סיכמה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]