מיזם הארון הקהילתי של עמית אוזן, תושב אור יהודה, מכה גלים.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
כעת, עם ההצלחה של הפרויקט, אוזן יקיים מפגש זום בהשתתפות נציגים מערים נוספות בארץ, שהתרשמו ורוצים להפעיל ארון קהילתי גם בעיר שלהם.
מדובר בנציגים מ-15 ערים דוגמת תל אביב, אילת, באר שבע, עפולה, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ועוד. המפגש ייערך ביום ד' 29.10 בשעה 19:00. להצטרפות לחצו כאן
למיטב ידיעתו של אוזן, הארון הקהילתי באור יהודה הוא חסר תקדים: "ממה שאני מכיר אין עדיין, יש את מה שהיה קודם לכן וזה המכולות הייעודיות, או מעין ספסל לנתינה או מקומות אחרים שמוסכמים . אבל ארון בגדים שממוקם ברחוב בקונספט הזה, אין עדיין".
אוזן, בן ה-26, נרגש לקראת המפגש ומכוון להצטרפות של ערים נוספות לרעיון שלו. חלק מהתגובות שקיבל בעקבות החשיפה לתקשורת היו מרגשות: "התוכנית היא להקים את הארון שלך בשכונות תל אביב השונות", וגם- "לקח לי זמן למצוא אותך בפייסבוק, לכן פניתי לעיתון המקומי". וגם – "הבוקר ביליתי לקרוא בפייסבוק שלך ונהניתי מכל רגע".
מה עבר עליך מאז תחילת המיזם, עבור בפרסום הכתבה ועד עכשיו?
"הארון הקהילתי בפעילות כבר למעלה מחודש והצליח בזמן קצר לעשות המון. לפי הערכתי, על בסיס תחלופת התכולה בארון, המיזם כבר הצליח לעזור לעשרות ואולי מאות אנשים באיסוף בגדים בצורה מכובדת ונעימה יותר.
כחלק מהעשייה, אני הלכתי מידי ערב לסדר את הארון ומכורח הנסיבות נתקלתי בסיטואציות שבאמת אנשים נעזרים בזה. בחלק מן המקרים הם היו עוד לפני שהגעתי והחלטתי להמתין עד שיסיימו, כדי שירגישו בנוח. והיו גם מקרים שבזמן שסידרתי עברו ולקחו. פעם זו הייתה אמא עם ילדה, פעם ילד שהגיע לבדו.
לחוות את הרגע הזה פשוט העצים וחיזק, בעיקר ריגש לראות את התרומה בעיניים, גם אם זה לכמה רגעים וללכת".
בנוסף, אוזן מגלה, כי נחשף לנתינה הרבה של התושבים: "ברמה האישית, זה גם פגש אותי בזווית נוספת, דווקא מהצד שבוחר לתת, ראיתי איך עשרות תושבים בוחרים לגלות ערבות הדדית, להיות ערים לסביבה שאנחנו חיים ולהיות אקטיביים כדי לסייע. מבחינתי זו תרומה נוספת שהארון הקהילתי מצליח לעשות".
הופתעת מההיענות?
"ההיענות הייתה מרשימה, שקיות בגדים לא הפסיקו להגיע לארון הקהילתי, אנשים התחברו למיזם ופשוט רצו לקחת חלק. להיות שותפים, וזהו הרעיון, לייצר את החיבור בין אוכלוסיות העיר".
יש עוד אנשים שלוקחים חלק ועוזרים לך?
"כן, מלבד התמיכה של העירייה והחיבור עם בית הספר ברנקו וייס שיסייעו בהמשך בתחזוקת הארון הקהילתי. היו תושבים ואנשים שהצליחו בעזרת טוב לבם להפוך את המיזם למשותף יותר.
היו שתי תושבות שהגיעו לסדר על דעת עצמם, ועוד פעילים אחרים שמכוונים ומסייעים למציאת הארון ואיסוף הבגדים".
זיהוי צרכים – "המדף המתחלף"
תוך כדי תנועה, זיהה עמית צורך נוסף בולט שעלה אצל התושבים שהגיעו לארון. מדובר בצעצועים לילדים שהוריהם מתקשים לספק עבורם. עם הזמן, מבטיח אוזן שידאג לענות על הביקוש לפי דרישה.
נחפשת למצבים שלא היית מודע להם קודם לארון?
"בעיקר הופתעתי והתרגשתי מהתמיכה במיזם הזה, מההירתמות של תושבי העיר וגם מחוץ לה, שחשוב להם גם, שאכפת להם. במיוחד בתקופה שאנחנו נמצאים בה כעת, זה היה מחמם לראות".
גיליתי גם שהצורך חזק יותר משחשבתי, ואפילו ישנם צרכים נוספים, עם הזמן התגלה הצורך שגם צעצועים לילדים זה משהו שחסר, בעיקר בעקבות הסגר שהיה. המשפחות לא היו ערוכות לסיטואציה הזו.
בדומה לזיהוי הצורך שראיתי אדם במצוקה ומרים חולצה מהרצפה, גם כאן חשבתי על פתרון, קראתי לזה "המדף המתחלף". מדף אחד בארון שיוקדש לצרכים משתנים בחברה הישראלית. כעת מונחים שם צעצועים, בהמשך אקשיב עוד לצרכים ואשתדל לתת פתרון דרך הארון הקהילתי".
ספר איך התגלגל הרעיון לקיים את מפגש הזום ביום רביעי הקרוב?
"מסתבר שאני לא לבד, הרבה אנשים שנחשפו למיזם החליטו כמוני שלא מספיק שזה יהיה ביישוב אחד, והחליטו לקדם את הארון הקהילתי ביישוב שלהם. הארון הקהילתי יכול לעזור לכמות גדולה יותר של אנשים.
זה מרגש בצורה שקשה לי להסביר, זה היה החזון הרחב שתיכננתי את המיזם, בדגש על מציאת פתרון פשוט שיהיה קל להעתיק ולשכפל אותו ולהגיע לפריסה ארצית.
מה שהתחיל בעיר אחת, באור יהודה, יכול להדהד מכאן לכל רחבי הארץ, ולעשות פשוט טוב.
לשמחתי כבר יצרו איתי קשר מספר אנשים מכמה יישובים ברחבי הארץ, תל אביב, אילת, באר שבע, עפולה, רחובות ועוד המון ערים שרוצים לקדם וסקרנים לשמוע על התהליך.
החלטתי לעזור להם בתהליך ולשתף בכל הידע שרכשתי עד עכשיו ולשתף את הכל במפגש זום מרוכז ומסודר. אפרט על כל השלבים להקמת הארון, מה חשוב לדעת ואפילו איפה הייתי עושה יותר טוב".
בנוסף, כחלק מאוזן קשבת לצרכי התושבים, אוזן מקפיד ליצור חוויית משתמש נעימה ככל הניתן, כפי שהוא מספר: "אני כל הזמן בוחר איך לשדרג יותר את המיזם, כדי להקל כמה שיותר למי שזקוק, לייצר חוויה נעימה יותר בעת ביקוש הנדבה.
זה יכול להיות דברים קטנים כמו בחירה שלי לרסס עם ריחן טוב על הבגדים שמגיעים כדי שיהיה ריח נעים יותר ועד דברים גדולים כמו גגון חדש שייצר צל בעת האיסוף, וימנע מהגשם להפריע, ארון נוסף שהוספתי למתחם שיהיה יותר מרווח ונוח.
אני מעריך שיהיו עוד דברים בהמשך. המהות של הארון הקהילתי גדולה יותר ממה שדמיינתי, הצורך באיסוף בסתר, התועלת שלה גדולה יותר, רוצה לומר בזהירות, היא מאפשרת תקווה למי שזקוק, יש כאן מישהו שחושב עליך, ואני לא מדבר עליי, אלא על אנשים שבאים לתת, אחרים שעוזרים בסידור הארון, ועוד.
אני מאמין שעוד אגלה ואלמד על המיזם הזה דברים נוספים, ואני שמח ומאושר מכל רגע שהוא בפעילות והצליח לעשות כל כך טוב עד עכשיו".
לתושב העיר חשוב לציין את העזרה של העירייה למיזם שלו. "חשוב לי להודות לעיריית אור יהודה על התמיכה והאמונה בי ובמיזם בהתחלה.
היא גרמה לרעיון לקבל תוקף ממשי, לראות שזה אפשרי ולהראות כמה זה עוזר והכרחי. מכאן תגיע הבשורה לעוד ערים ויישובים בארץ, וזה הרבה בזכות התמיכה הזו והסיוע בהוצאה לפועל והתחזוקה.
רק למה שזה עשה בעיר – זה היה שווה כל רגע ורגע של השקעה. כעת, ניתן לדמיין כמה טוב זה יעשה כשזה יתרחב, אני גם מאמין שזה יקרה בקרוב ועוד מעט נראה ארון קהילתי נוסף בעיר אחרת.
מדהים לראות איך כמה חתיכות עץ שמחברים אותן יחד מצליחות להשפיע בצורה כזו רחבה על החברה הישראלית, הן למי שזקוק באיסוף בגדים בצורה מכובדת ונעימה יותר והן כלפי מי שתורם, שגורם לו להיות ער לסביבה ולפעול למען האחר".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]