יותר מ-100 בתי אב בעשרה בניינים במתחם אשכנזי-ויצמן ביהוד-מונוסון מחכים כבר תקופה ארוכה לאישור תוכנית הפינוי-בינוי שתחול על הבניינים הישנים והמתפוררים. רק לפני כחודש הוגדר המבנה ברחוב ויצמן 1, 3 ו-5 במכתב שנשלח לדיירים על ידי עיריית יהוד-מונוסון כ”מהווה סכנה לשוהים בו ולסביבה” וצוין כי הוא “במצב קונסטרוקטיבי ירוד” לאחר שמהנדס מבנים בדק אותו.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של אונו ניוז
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
עוד כתבה העירייה במכתב: “לאור הסכנה המיידית הנובעת מהליקויים שהתגלו במבנה, הריני להודיעכם, כי בכוונת העירייה לבצע פעולות חירום לצורך חיזוק זמני של שלד המבנה, ולחייב את בעלי הדירות בבניין בעלות ביצוע הפעולות“. בסוף המכתב נכתב: “הינכם נדרשים לבצע את העבודות הנדרשות לחיזוק קבוע של שלד המבנה, בליווי קונסטרוקטור מוסמך מטעמכם, באופן מיידי וללא דיחוי”.
בתגובה למכתב פנה עורך הדין של הדיירים מנשה וחניש לעירייה וביקש כי תביא את התוכנית לדיון בוועדת המשנה של הוועדה המקומית לתכנון ובניה יהוד-מונוסון וזאת תעביר את התוכנית לוועדה המחוזית. בנוסף הוא ביקש שהעירייה תאפשר ליזם לבצע את העבודות על חשבונו. על אף בקשת עורך הדין של הדיירים ביצעה העירייה עבודות חיזוק במבנה, שבעלותן ייאלצו לשאת הדיירים.
דיירי 114 דירות בעשרה בניינים במתחם אשכנזי-ויצמן יצאו לדרך של תהליך הפינוי-בינוי לפני חמש שנים, ב-2016. לפני כארבע שנים הם חתמו על הסכם פינוי-בינוי עם היזם, חברת אאורה. לפי עו”ד וחניש, ההסכם נחתם על ידי כ-90% מבעלי הזכויות במתחם. מאז התוכנית היתה כבר פעמיים בוועדה המחוזית להסתכלות מקדימה (פרי רולניג), עברה תיקונים לפי דרישת העירייה וביוני האחרון לאחר שהיזם והדיירים נואשו מההתנהלות מול העירייה התוכנית הוגשה לוועדה המחוזית. ביום חמישי הבא (18.11) אמורה להתקיים פגישה בין ראש העירייה יעלה מקליס, נציגי העירייה, היזם ונציגי הדיירים בעניין.
לפי תוכנית הפינוי-בינוי של היזם, במקום 10 בניינים ו-114 יחידות דיור, ייבנו בשטח של כ-12.8 דונם שישה מגדלים המכילים 444 יחידות דיור. שלושה מתוך ששת המגדלים יהיו בני 14 קומות שייבנו מעל קומת קרקע ציבורית כשהם פונים לרחוב אשכנזי. שלושה מגדלים נוספים יהיו בני 13 קומות מעל קומת קרקע מסחרית הפונים לדרך העצמאות. בנוסף מתוכננים שתי כיתות של גן ילדים וכיתה של מעון יום. משך הבניה הצפוי לאחר קבלת האישורים הדרושים הוא כשלוש שנים.
“הדיירים בתחושה קשה שהעירייה מעכבת את קידום התוכנית מסיבות לא ענייניות”, אומר לאונו NEWS עו”ד וחניש, “כבר יותר משלוש שנים שמשרד האדריכלים קיקה ברא”ז ושות’ מציג בפני העירייה תוכנית, לאחר שתוקנה פעמים רבות בהתאם לדרישות העירייה ואף הנוסח הסופי קיבל את אישורם של גורמי המקצוע בעירייה. אך עדיין העירייה והעומדת בראשה יעלה מקליס נמנעת מלהביא את התוכנית לדיון במליאה ובוועדת המשנה של הוועדה המקומית. לכן היזם נאלץ ביוני האחרון להעביר את התוכנית ישירות לוועדה המחוזית לתכנון ובניה.
“כעת נראה שהסיבה לעיכוב התוכנית היא אי הסכמה של העירייה לאשר להגדיל את יחידות הדיור ב-30 מ”ר והיא מסכימה רק ל-12 מ”ר. היזם התחייב שייקח על עצמו את העלויות, אך מהעירייה עדיין מסרבים לעניין. קידום התוכנית הוא אינטרס מובהק של כולם. עבודות החיזוק שנעשו לפתע על ידי העירייה בטענה כי המצב גרוע ומסכן חיי אדם לא יפתרו את הבעיה והבניינים ימשיכו בתהליך המואץ של התפוררות והסיכון לחיי אדם יהיה עדיין מוחשי. המצב המתואר על ידי העירייה קיים כבר שנים וידוע היטב לכל גורמי העירייה ולכן לא מובנת הבהלה הפתאומית והלחץ לתקן את הליקויים במיידי. רק אחרי שאחד הדיירים פרסם פוסט בפייסבוק על מצב הבניין התעוררו בעירייה והחליטו לפעול בעניין.
“העירייה ביצעה תיקונים במבנה על אף שביקשתי ממנה שלא תבצע את התיקונים כדי לא להכביד כלכלית על הדיירים שהם מחתך סוציואקונומי נמוך מאוד. מקומם ובלתי נתפס כי הדיירים יצטרכו עכשיו לשאת בהוצאות העבודות לחיזוק הבניין כאשר נאמר מפורשות כי היזם הביע את הסכמתו לבצע על חשבונו את עבודות התיקון וחיזוק המבנה.
“מספר בעלי דירות כבר נפטרו בחלוף השנים כאשר הם חולמים על דירה ראויה למגורים בבניין יציב ולא מתפורר שהם אינם צריכים לחשוש שיקרוס. מדוע עיריית יהוד-מונוסון לא יכולה לפעול כמו עיריית קריית אונו שדאגה לקדם את תוכנית הפינוי-בינוי לבניין בסכנת קריסה ואילו דיירי המתחם ביהוד צריכים לחכות לאסון?“.
“אנחנו מרגישים מרומים“, אומרת לאונו NEWS גלית מזעקי, חברת ועד אשכנזי-ויצמן. “אנחנו בתהליך של שלוש שנים שכל פעם מחדש ראש העירייה נוטעת בנו את ההבנה שהיא סיימה לשנות את התוכנית, שהגענו לתוכנית מוסכמת ושהיא מביאה את זה לוועדה המקומית, אבל במקום זה היא מחליפה חדשות לבקרים אדריכלים, שכל אחד מהם בא עם תוכנית חדשה. כך היא ממסמסת את התוכנית ולא מקדמת אותה. אם היה רצון טוב מצדה לקדם את הנושא היינו היום בשלב של אמצע הבניה ולא היינו מגיעים למצב של סכנת קריסה של הבניינים.
“אי אפשר לדעת אם לא נחזה כאן אצלנו במקרה של קריסת בניין חלילה כמו שהיה בחולון. אנחנו לא רוצים להיות מקרה חולון 2. מבחינתנו, אנחנו תלויים באוויר, אנחנו חסרי אונים וממש בני ערובה ביד של ראש העירייה. אין גושפנקה למילה שלה. היא מבטיחה דברים ובפועל לא קורה כלום. היא לא שיתפה אף אחד מחברי המועצה על מה שנעשה פה במתחם ועד שאנחנו הצפנו את זה הם לא ידעו בכלל.
“ראש העירייה גרה בקריית הסביונים בבית גדול, מרווח ובטוח ואינה חוששת כשהיא הולכת לישון אם היא תקום בריאה ושלמה בבוקר. בשונה ממנה תושבי מתחם אשכנזי-ויצמן, משפחות עם ילדים, אנשים מבוגרים ונכים, לא יכולים ללכת לישון בלילה בשקט וברוגע ולהם אין ביטחון שהם יקומו בבוקר בריאים ושלמים ולא קבורים מתחת להריסות הבניין. אנשים תלויים בחסדיה של ראש העירייה ואין ידם משגת לעבור לדירה בטוחה באיזור אחר בעיר ובטח שלא בקריית הסביונים. השבע אינו רואה את הרעב. הלב שלה אטום למצוקות של הדיירים.
“אנחנו חלק ממשחק פוליטי. אין שום סיבה ממשית לא לאשר את הפרויקט הזה. אנחנו ואף אחד אחר לא מבינים מדוע היא לא מאשרת את הפרויקט שלנו ואת כל שאר הפרויקטים הרבים של פינוי-בינוי בעיר. מאז שהיא ראש העירייה היא לא אישרה אפילו פרויקט אחד של פינוי-בינוי. תושבי מרכז יהוד לא יבחרו בה פעם שנייה ורק מחכים שהיא תסיים את הקדנציה שלה“.
מעיריית יהוד-מונוסון נמסר בתגובה: “חיזוק המבנים על ידי העירייה בוצע לאחר ביקור של מהנדס מבנים מסוכנים במתחם ודרישתו לבצע חיזוקים במבנה באופן מידי כתנאי להישארות הדיירים במבנה. ב”כ (בא כוח – מ.ל.ג) הדיירים פנה לעירייה לאחר שהחלו עבודות חיזוק המבנה, בדרישה כי היזם יבצע את החיזוקים על חשבונו, בתנאי שתאושר התוכנית, ורק ברור הוא, כי דרישה זו סורבה מאחר והעירייה רואה את בטיחות הדירים במקום הראשון.
“העירייה בחרה לבצע חיזוק של הבניינים, כחלופה לפינוי הדיירים על כל משפחתם לדיור זמני שאינו ידוע, בעלות של למעלה מ-200 אלף שקל, זאת כאמור בכדי להבטיח את שלומם של דיירי המבנה ועל אף שתחזוקת המבנה הפרטי היא באחריות בעלי הדירות. עיריית יהוד-מונוסון שמה לה ליעד לקדם את נושא ההתחדשות העירונית בעיר למען בטיחות ורווחת תושבי המתחמים הוותיקים בעיר כמו גם כלל תושבי העיר. כחלק מכך, פועלת בעיר מנהלת התחדשות עירונית אשר חלק מתפקידיה לעמוד בקשר רציף מול נציגויות ודיריי המתחמים, יזמים ולקדם תוכניות בהתאם לעקרונות שנקבעו בתוכנית האב להתחדשות עירונית שערכה העירייה.
“גם עם מתחם אשכנזי-ויצמן עמדה העירייה באמצעות מנהלת התחדשות עירונית ואדריכל העיר, בקשר רצוף עם דיירי המתחם והיזם והועברו להם הערות תכנוניות על מנת לקדם את התוכנית, מאחר והיו חילוקי דעות תכנוניים באשר לתוכנית הראשונית שהוצגה על ידי היזם.
“יודגש כי בכל מקרה, כל אישור תוכנית פינוי-בינוי מובאת תחילה להתייחסות ראשונית של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בטרם היא נדונה בוועדה המקומית וכך גם נעשה כלפי מתחם זה. אין שחר לאמירה כי העירייה מעכבת את התוכניות ולראייה כי ביום 17.11.2021 המתחם ומצבו יעלה לדיון בוועדה המחוזית לקבלת התייחסותם. בעניין תוספת התמורה לדיריי פינוי-בינוי, יצוין כי עיריית יהוד-מונסון פועלת על פי מדיניות הרשות להתחדשות עירונית והנחיות הוועדה המחוזית“.
מהוועדה המחוזית לתכנון ובניה מרכז נמסר: “התוכנית טרם עמדה בתנאי הסף לקליטתה לדיון בוועדה המחוזית. עם השלמת התנאים לקליטה תשובץ לדיון”.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]