צוואה הדדית הינה צוואה שעורכים בני זוג יחדיו ( אפשרי שהצוואה תהיה באותו מסמך או במסמך נפרד לכל אחד, ובלבד שיתקיימו התנאים לקיומה של צוואה הדדית ובהתאם לעקרון ההסתמכות). זאת כדי להוריש את רכושם ועזבונם האחד לשני, ולאחר פטירת שניהם להוריש את כל עזבונם לילדיהם או כל אחד אחר בהם יבחרו, (למשל נכדיהם וכיוצ”ב).
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז
צוואה הדדית אם כן בהתאם לחוק הירושה הינה צוואה לכל דבר ועניין ולעיתים אף עדיפה. אז מה הינם יתרונותיה? ומתי כדאי להשתמש ולערוך צוואה הדדית דווקא, ולא צוואה רגילה?
בדרך כלל צוואה ניתנת לשינוי בכל עת בו המצווה חפץ בכך, ותמיד הצוואה האחרונה בזמן, היא הגוברת על כל הצוואות שנערכו אי פעם ולצוואה האחרונה ניתן התוקף המשפטי לקיומה – אלא אם הוכח באופן משכנע, כי המצווה לא היה כשיר קוגנטיבית לעשותה במועד עריכתה.
צוואה הדדית זו הינה כלי יעיל מאין כמוהו לעבור על פני מכשול זה, כאשר המטרה של צוואה הדדית, הינה “לנעול” את בני הזוג בקיום אותה צוואה עליה חתמו, ולמנוע חשש לשינויה בעתיד על ידי אחד מבני הזוג. כך כל צד מסתמך על הצד השני ואין כל חשש כי יערוך צוואה חדשה, ללא ידיעת בן/בת הזוג בהתאם להוראות החוק.
בייחוד עניין זה עולה, כאשר צד מבני הזוג הולך לבית עולמו, ואז ישנו החשש כי הנותר מבין בני הזוג אשר ירש את מלוא העיזבון – יערוך צוואה חדשה ויוריש כעת לבן / בת הזוג החדשה, ובכך יסוכל הגעת יתר העיזבון לילדים או למי שציוו בצוואתם. עריכת צוואה הדדית אם כן פותרת בעיה קשה זו, שכן עם פטירת אחד מבני הזוג הצד הנותר בחיים כבר לא יוכל לערוך צוואה אחרת, אלא יקויימו הוראות הצוואה ההדדית של בני הזוג.
כמובן שמאחר וצוואה הדדית הינה החלטה משותפת של בני הזוג לעניין הוראות הצוואה, אזי דרושה הסכמה משותפת ומלאה, של שני בני הזוג לאופן עריכת הצוואה והוראותיה. זו צוואה שיכולה להיות צוואה אחת במסמך אחד, אך לשני אנשים.
כמו כן הוראות החוק, בנוגע לעריכת צוואה הדדית קובעות, כי כל שינוי בצוואה הדדית כשבני הזוג עדיין בחיים, יוכל להתבצע אך ורק לאחר מסירת הודעה כתובה לבן הזוג. מן הראוי לציין, כי שינוי שנעשה על ידי אחד מבני הזוג, ללא הודעה כתובה לפני ביצוע השינוי הוא שינוי ללא תוקף משפטי. דבר זה מאפשר גם לצד השני, לשקול צעדיו ולערוך צוואה שונה בהתאם לשיקוליו במצב החדש שנוצר. בדרך כלל כל סטיה מצוואה הדדית הינה של שני בני הזוג והדדית אף היא, שכן ביטול של צד אחד הלכה למעשה, מבטל את עקרון ההסתמכות המהווה את יסוד הצוואה ההדדית, ובכך מביא לביטולה.
אגב יוזכר כי למרות שרוב הצוואות ההדדיות, מורישות האחד לבן הזוג השני, אין כל מניעה כי היורש יהיה צד שלישי אחר המוסכם על בני הזוג, והוא יהיה היורש של הצוואה ההדדית מיד עם פטירת אחד מבני הזוג.
ישנם בני זוג אשר הרחיקו לכת והוסיפו סעיף בצוואה ההדדית, לפיו לא ניתן לשנות או לבטל צוואה הדדית גם בעת ששני בני הזוג מצויים בחיים- הוראות החוק פוסלות סעיף זה ואינה מאפשרת לו תוקף משפטי מתוך העיקרון של חופש הציווי כל עוד הינו בחיים ובמצב קוגנטיבי תקין.
אם כן, לעריכת צוואה הדדית ישנן יתרונות רבים על פני צוואה רגילה ואולם גולת הכותרת הינה הגנה מפני הילדים / יתר היורשים בעת פטירת צד מבני הזוג- שכן במצב זה אחד היורשים יוכל לדרוש כדין את חלקו בדירה המגורים ולבצע פירוק שיתוף על מנת לממש את חלקו בעיזבון. דבר זה מצריך למצער פינוי ההורה מבית המגורים והמציאות האכזרית טופחת על פניהם. זריקת ההורה הנותר מביתו לעת זקנה אכן קורה וגם במשפחות טובות, והכלי של עריכת צוואה הדדית מונע זאת ! יודגש כי לעיתים הדרישה עצמה מגיעה מבן/בת זוג של הילד היורש ולא ממנו ישירות, והילד מוצא את עצמו באמצע, נקרע בין נאמנותו להורה האהוב שלו לבין משפחתו החדשה הזקוקה לכספי העיזבון, במקרה הטוב או נתון לאיום מצד בן/בת הזוג –מצב בלתי נעים בעליל שניתן ורצוי למנוע מראש!!!
אם כן מצינו לעיל כי בטרם עריכת צוואה, יש לשקול עריכת צוואה הדדית דווקא, אשר תתן מענה לפרמטרים שונים אשר צוואה רגילה אינה מכסה, ויש לתייעץ עם עורך דין בכל מקרה לגופו על מנת לקחת החלטה מושכלת לאותו מקרה.
מחבר המאמר הינו עו”ד לענייני צוואות וירושות ודיני משפחה.
משה מלכה עו”ד ונוטריון.
טלפון – 052-8594966
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]