יום שני , נובמבר 25 2024
דף הבית / התחדשות עירונית תחת טילים – צעד שני

התחדשות עירונית תחת טילים – צעד שני

בסדרה של מאמרים בנושא התחדשות עירונית נדון בדרכים הנכונות להניע פרויקט התחדשות עירונית ולחמוק מהמוקשים הרבים שבדרך, השבוע נדבר על מינוי עורך דין דיירים

בניין ישן באור יהודה המיועד להריסה במסגרת פינוי בינוי. צילום עצמי.
בניין ישן באור יהודה המיועד להריסה במסגרת פינוי בינוי. צילום עצמי.

שבוע שעבר דיברנו על הצעד הראשון בהליך התחדשות עירונית, השבוע נדבר על השלב החשוב של מינוי עורך דין דיירים בפרויקט פינוי בינוי או תמ”א38, כזה שעיקר עיסוקו הוא ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית וזאת על מנת להגן על האינטרסים שלכם הדיירים מול כל הגורמים המעורבים בפרויקט.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

  הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אונו ניוז


התמודדות משפטית בכלל דורשת את שירותיו של עורך דין מנוסה, זמין וקשוב שמתמצא בתחום בו אתם זקוקים לשירותיו ולרוב עו”ד כאלו גובים שכר טרחה גבוה שמקשה על חלק מהזקוקים לעו”ד כזה לשכור את שירותיו. כך יוצא שלעיתים רבות אנשים מתפשרים ושוכרים את שירותיו של עו”ד שאינו מנוסה או שאינו זמין או שאינו מתמצא כלל בתחום בו הם זקוקים לליווי. 

בהתחדשות עירונית באשר היא, אתם הדיירים יכולים לבחור עו”ד מנוסה, זמין וקשוב המתמחה בתחום מבלי לחשוש מכך שהוא יקר, כיוון שאת שכר הטרחה של עורך הדין של הדיירים בהתחדשות עירונית משלם בסופו של יום היזם עבור הדיירים כחלק מהתחייבויותיו בהסכם הסופי. 

ממה צריכים הדיירים לחשוש?

אחת הסכנות לדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית נובעת מהעובדה שדיירים לעיתים רבות מניחים ליזם שמגיע עם הצעה לפרויקט להיות זה שבוחר עבורם את העורך דין או נכנעים לשכן שמתעקש להביא את האחיין שלו שרק אתמול קיבל רישיון עריכת דין למרות שהוא מתמחה בתאונות דרכים. התנהלות שכזו בסופו של יום תעלה לדיירים בבריאות ובכסף רב בהמשך הפרויקט כשהם יתקלו בבעיה אמיתית או במקרה והפרוייקט יתקע והם ימצאו את עצמם מול שוקת שבורה.

במהלך עבודתי נתקלתי לא אחת אפילו בפרויקטים בהם עורך הדין של היזם ברוב חוצפתו הודיע לדיירים שהוא גם העו”ד שלהם וגם של היזם וכך אף רשם בהסכם בין הצדדים וזאת בניגוד לכל דין, כמו שאומרים: מהמקפצה ישר לבריכה בה הדיירים שוחים.

כאשר עורך הדין של הדיירים הוא כזה שהגיע עם היזם, הוא נמצא בניגוד עניינים מובנה שהרי היזם “סידר לו” את העבודה בפרויקט וכשעוה”ד נמצא בניגוד עניינים הוא לא יכול להפעיל סנקציות מול היזם ולעיתים הוא בכלל לא כולל את הסנקציות בהסכם. לא רק זאת, אלא כשעו”ד נמצא בניגוד עניינים הוא עלול לנסות להקל על היזם מלכתחילה עד כדי הקטנת ערבויות והסרת חסמים ומגבלות שחלות על יזמים בפרויקטים של התחדשות עירונית ובכך לסכן את הדיירים.

אז מה כן עושים:

אחרי שבחרתם נציגות עליכם לאפשר לה לקבל המלצות משכנים וחברים על מספר עורכי דין שמייצגים רק דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית, לבקש מהם ממליצים, לבקש שישלחו אליכם הסכם שכר טרחה ואז תבחרו את המתאים לכם ביותר, תעברו על ההסכם מולו, תוודאו חלוקה ראויה של שכר הטרחה לאורך חיי הפרויקט ותחתמו מולו על הסכם שכר הטרחה.

 

זיכרו שגם אם אתם עומדים בפני יזם שמגיע אליכם ומבקש לקדם פרויקט התחדשות עירונית, אם באמצעות עצמו ואם באמצעות מאכרים או מארגנים ואחרים, לעולם אל תחתמו על דבר וחצי דבר לפני שבחרתם בעצמכם עורך דין מקצועי מתחום ההתחדשות העירונית ולאחר ששוחחתם לפחות עם ממליץ אחד או שניים שלו שיכולים להעיד על כך שהוא ילחם עבורם, עם סכין בין השיניים. 

 

מה גובה שכר הטרחה הראוי של עורך דין המייצג דיירים?
שכ”ט של עורך דין בפרויקטים של התחדשות עירונית צריך לעמוד על כ1.5% משווי דירות התמורה שמקבלים הדיירים לקוחותיו. עמדו מאחורי העורך דין שלכם ותדאגו שידאג לכם. סכמו עם העו”ד שכר טרחה ראוי חתמו איתו על הסכם מחייב ורק אז תעשו צעד כלשהו מול הגורמים שפנו אליכם. למעוניינים מצורף קישור להסכם לדוגמא של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.

 

שבוע הבא נדבר על איך בוחרים יזם לפרויקט.

כותב המאמר דורון תמיר עו”ד ונוטריון , עוסק בייצוג דיירים בפינוי בינוי ותמ”א 38.
ניתן לשלוח שאלות למייל: [email protected]

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תיכון מקיף יהוד. צילום אונו ניוז

עקב חוסר המיגון בבית הספר: הורי מקיף יהוד השביתו את הלימודים הבוקר לשעה

תפריט נגישות