כשבוע וחצי חלף מאז ההכרזה על הפסקת האש עם סיום מבצע "עם כלביא". בעוד הרשויות מתחילות ללקק את הפצעים ולאמוד את הנזקים שנגרמו בתחומן, נדמה כי סוגיית ההתחדשות העירונית, וסוגיית המיגון, צפויות להמשיך לעמוד במרכז העניינים למשך תקופה ארוכה.
במכתב שהגיע למערכת "אונו ניוז" מחברי נציגות מתחם איריס-צה"ל בקריית אונו, הכולל בנייני רכבת מיושנים משנות ה-60 הכוללים למעלה מ-260 יחידות דיור, עולה ביקורת כנגד מהנדס העירייה, צביקה לוין וראש העירייה, מיכל רוזנשיין וסגנה, עו"ד גיל מיכלס, נוכח מה שמוגדר על ידי התושבים כ״היעדר מענה להתחדשות״. התושבים טוענים כי המתחם הוגדר כמיועד לשימור, והדבר מותיר אותם בין הפטיש לסדן.
גורם בכיר בוועד המתחם מבהיר: "המשמעות של שימור היא היעדר כדאיות כלכלית לכל יזם. לפני כשנתיים מהנדס העיר בנה תיק שימור, שהרחיק כל יזם שהתעניין מלהתקרב לפרוייקט במתחם, מלבד חברת 'תדהר'. בעוד שמתחמים שלמים בעיר זוכים להתחדשות, בין אם דרך פינוי בינוי או תמ"א 38, עלינו נגזר להישאר עם מתחם מיושן, עם תשתיות רקובות, כולל מקלטים שאינם תקניים ומסכנים את ציבור הדיירים המתגוררים בו".
במכתב ששיגרו התושבים בבהילות לראש העיר נכתב: "מאז פרצה מלחמת שבעה באוקטובר, וביתר שאת מאז החלה המלחמה עם איראן, אנו חשופים לסכנה אדירה הנשקפת לבני משפחותינו ולנו, בהיעדר ממ"דים, מקלטים, ממ"קים או כל אמצעי מיגון אלמנטריים. לאורך תקופת המלחמה מצאנו את עצמנו מדי לילה, לעיתים מספר פעמים, נאלצים לנוס בבהלה למקלטים עירוניים בלתי תקניים, מה שהוביל בפועל שכנים רבים לעזוב את המתחם לטובת דירות בני משפחה עם ממ"דים, בעוד שדיירים מבוגרים רבים כלל לא ירדו למקלטים ונשארו בדירתם, תוך סיכון חיים ממשי.
מובן מאליו כי פתרון תמ"א, מכל סוג,אשר ייושם במתחם, יכלול מרחבים מוגנים ותקניים, אשר יאפשרו לנו חיים בטוחים ונורמטיביים יותר, בהתאם למציאות העכשווית של מדינת ישראל. די בתמונות שניבטו אלינו ממקומות נפילה, במהלכן חזינו במתחמים מיושנים בארץ את חומרת ההרס הנרחב ואת חשיבותם של המרחבים המוגנים".
עוד נכתב במכתב התושבים: "אנו מצפים מראש העיר, כפי שהבטיחה ערב הבחירות המוניציפליות, כי תעמוד במילתה ותסייע בהתאמת הביטחון האישי של דיירי השכונה למאה ה-21 ולמציאות העכשווית והעתידית של מדינת ישראל".
"ראש העיר מתנערת מאיתנו"
בשיחה עם "אונו ניוז" בחר אותו גורם להביע את מורת רוחו מהתנערות לכאורה לדבריו של ראשת העיר, ממתן פתרון הולם אל מול הסיטואציה שנותרה.
"ביקשנו ממנה למצוא פתרון, אבל התגובה שקיבלנו ממנה הייתה מנפנפת, בטענה שהיא מעבירה את הנושא לטיפול הוועדה לתכנון ובניה, ולמעשה מתנערת מאיתנו. בפועל, המצב הוא שהדיירים זועמים ובצדק. אנחנו תקועים עם נושא השימור הזה, בהיעדר כל אפשרות להתחדשות. שלא לדבר על ערך הדירות שלנו שיורד דרסטית נוכח המצב התחזוקתי הקיים. זה פשוט מקומם".
אותו גורם מוסיף: "למרבה הצער, ללא מענה אמיתי, אנו שוקלים להתאחד יחד עם מתחמים נוספים שתקועים כיום כמו ברחוב הדרור, רימון או חבצלת, כדי לפתור את הנושא הזה אחת ולתמיד. לא יתכן שתיעשה איפה ואיפה בין תושבי קריית-אונו שזכו להתחדשות ומיגון, לבין מתחמים שנגזר עליהם להישאר במודל שנות ה-60 עם בטון מתפרק, חלודה, יחד עם צנרת רקובה ומתיישנת".
מעיריית קריית אונו נמסר: על פי תוכנית המתאר הקיימת, שנכתבה לפני שנים, מתחם זה הוגדר כמיועד לשימור.
מתחם זה, בעל מאפיינים אדריכליים יחודיים, נבנה לפני עשרות שנים בצורה אדריכלית שונה (חצרות פנימיים בין הבניינים, גשרים עילאיים ושטחים מוצלים ירוקים ומוצלים רבים) וההחלטה על שימור המתחם נועדה לשמר את האלמנטים הייחודיים, שאין דומה להם.
אולי יעניין אותך גם:
פרויקטים מובילים ודירות חדשות בבקעת אונו והסביבה
הצצה לדירה בגני תקווה שמשלבת דרמה ושלווה
מהפכת הכושר הגיעה לצומת סביון: הצצה למכון הכושר המפואר של SPACE
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]
יופי, תשמרו את הגשרים העליאיים במחיר הבטחון של התושבים. עירייה רקובה.