רחבת הקניון, לקראת חצות. המקום, שהופך עם רדת החשכה לנקודת המפגש המרכזית לבני הנוער מקריית אונו והערים השכנות, הומה אדם. קורקינטים חשמליים חורכים את האספלט, אורותיהם מרצדים כגחליליות מהירות. צחוק מתגלגל מתערבב בפטפוטים קצובים, ובאוויר עומד ניחוח של חטיפים ושתייה קלה מהפיצוציה הסמוכה.
נערים חולפים במהירות, "עושים דאווין" על הבנות. שתיים מהן מצחקקות בדרכן לקנות חטיפים. על ספסל סמוך יושבת חבורה נוספת, אך רובם מתרכזים ברחבה המרכזית – מקשקשים, צוחקים, פשוט נמצאים.
מפגש לילי עם האכיפה
ההמולה נקטעת לפתע. אורות צהובים מבליחים ממרחק, וקולה העמום של ניידת סיור עירונית מתקרב. "באנו לפזר את ההפגנה," אומר לי אמיר, סייר חביב, כשחיוך עייף נסוך על פניו. "הזמנתי להם ניידת משטרה כדי שתחלק דוחות תנועה לקורקינטים ולאופניים", הוא מוסיף, וחושף את המציאות המורכבת: בהיעדר כלים אחרים, אכיפת עבירות תנועה היא לעיתים הדרך היחידה לפזר את ההתקהלות.
אני מתיישב בקרבם. עיניים בוחנות, חלקן חשדניות, ננעצות בי. "אולי הוא סמוי?", אני מדמיין אותם חושבים. אני מסביר שאני כתב מקומי שבא לשמוע, לא לשפוט. אחרי שעה ארוכה של שיחה, נפרץ מחסום החשדנות, ומה שעולה מהשטח הוא צורך פשוט שמהדהד בתסכול: צורך במקום פיזי.
"מתייחסים אלינו כמו אל עברייני צמרת. רק תנו לנו ספות לשבת, מקום משלנו."
א', נער גבוה ורהוט, הוא הראשון לדבר. "אם הם לא רוצים שנהיה ברחובות, אז שיבנו לנו מקום להיות בו. ברוב הערים יש מקום כזה לנערים. לא צריך הרבה, רק ספות לשבת". הוא מתאר מציאות של משחק "חתול ועכבר" מול הרשויות. "לפעמים אנחנו סתם יושבים ליד 'הסטלה', ופתאום קופצות עלינו ניידות מכל כיוון. היו כמה מקרים של שימוש באלימות כלפינו".
הוא ממשיך לתאר בחרדה אירוע טרי: "לפני יומיים עמדנו ליד ה-AMPM, עשינו קצת רעש, ופתאום רכבים סמויים קפצו עלינו. הם תפסו שלושה ילדים בחוזקה והצמידו אותם למקררים עד שמסרו את השמות שלהם". נער אחר מספר שקיבל "דוח על נסיעה באופניים בלובי. במקום רק להעיר לנו על הרעש, השוטרים קופצים עלינו ומבהילים אותנו".
התחושה הרווחת בקרב בני הנוער היא של חוסר הבנה. הם לא מחפשים מועדונים יוקרתיים או פעילויות ממוסדות, אלא מרחב בטוח ומוגן שבו יוכלו לבלות עם חבריהם מבלי להרגיש מאוימים או נרדפים. הם "לא אוהבים להיתקע מול מחשב בבית"; הם מחפשים מגע אנושי, מפגש חברתי, עצמאות. קולם מהדהד קריאה פשוטה אך מהותית: הכרה בצורך שלהם במרחב, בו יוכלו פשוט להיות.
המענה העירוני: בין אכיפה להכלה
בעיריית קריית אונו מודעים היטב לתופעה ומצהירים כי נערכו מראש להגברת הפעילות העירונית עם כניסת החופש הגדול. בתגובתם, הם מכירים בכך שבשבועות האחרונים ישנם מקרי ונדליזם והפרות סדר, "לרוב על ידי בני נוער, חלקם אינם תושבי העיר".
העירייה מציגה שורה של צעדים שכבר החלו ויתוגברו, המשלבים בין אכיפה לבין מענה מונע וטיפולי:
אכיפה מוגברת: הפעלת שוטר בשכר מטעם העירייה באזור הקניון, תגבור כיתת הכוננות ונוכחות פקחים בלילות.
נוכחות בוגרת בשטח: שני מדריכי חבורות נוער מקצועיים יפעלו בסופי השבוע, ומדריכי מוגנות יוצבו במוקדים מרכזיים במהלך השבוע, כדי ליצור נוכחות בוגרת, מכילה ולטפל בתופעות של אלימות ונשירה.
יצירת אלטרנטיבות: הפעלת "מרחבים בטוחים" – מיזמים ליליים של מחלקת הנוער שיציעו פעילות ובילוי בטוח, חיובי ומפוקח.
במשטרה מוסיפים כי הם פועלים "לשמירת הסדר הציבורי ואכיפת החוק תוך הגברת הנוכחות בשטח", וכי יפעלו ביד קשה בכל אירוע של עבירה פלילית, תוך שיתוף פעולה עם הרשות המקומית.
נראה כי כל הצדדים מבינים את גודל האתגר. כעת נותר לראות אם שילוב הצעדים יצליח לגשר על הפער שבין הצורך של בני הנוער במרחב לבין הצורך של התושבים בשקט, וליצור קיץ רגוע ובטוח יותר לכולם.
תגובתה המלאה של עיריית קריית אונו: "בשבועות האחרונים אנו עדים למקרי ונדליזם והפרות סדר בעיקר בסופי השבוע – לרוב על ידי בני נוער, חלקם אינם תושבי העיר, הפוקדים את אזור הקניון ושכונות סמוכות. לצערנו, למרות פעולות חוזרות ונשנות, חלק מהתופעות הללו נמשכות ופוגעות באיכות החיים של התושבים.
עם כניסת חופשת הקיץ – בה בני נוער מבלים שעות רבות יותר מחוץ לבית – אנו צפויים לעלייה בכמות האירועים, ולכן נערכנו מראש ומגבירים את הפעילות העירונית בכל המישורים.
אלו חלק מהצעדים שכבר החלו ויתוגברו בקיץ הקרוב:
שוטר בשכר מטעם העירייה – החל לפעול בשטח, בעיקר באזור הקניון ובר יהודה, ומטפל במהירות באירועים של אלימות והפרעות סדר. נוכחותו כבר הובילה למניעת מקרים ולתגובה מיידית בשטח.
שני מדריכי חבורות נוער מקצועיים – יפעלו בימי חמישי ושישי, לאורך כל הקיץ, מול בני נוער בגישה טיפולית ואחראית, כדי להתמודד עם תופעות של אלימות ונשירה.
תגבור כיתת הכוננות העירונית – סיורים פעילים בכל סופי השבוע.
תוספת של שני פקחים עירוניים בלילות שבת – להגברת הנוכחות והפיקוח בשטח.
שיתוף פעולה עם משטרת מסובים, גורמי רווחה ורשויות שכנות – כדי לטפל בתופעות החוצות גבולות עירוניים ולפעול יחד ליצירת מרחב בטוח לכולם.
“מרחבים בטוחים” לבני הנוער – מיזמים ליליים של מחלקת הנוער העירונית, עם מדריכים מוסמכים שיפתחו מרחבים לפעילות ובילוי בטוח, חיובי ומפוקח.
מדריכי מוגנות – יוצבו בשעות הערב והלילה (ראשון–חמישי) במוקדים מרכזיים בהם נפגשים בני נוער, וידאגו לנוכחות בוגרת ומכילה שתסייע בשמירה על הסדר והביטחון.
אנו עושים כל שביכולתנו כדי להבטיח קיץ רגוע, בטוח ומהנה לכל אחת ואחד מכם.
ביטחונכם וביטחון ילדיכם בראש סדר העדיפויות שלנו. יחד, נשמור על העיר שלנו שקטה, מכילה ובטוחה גם בימות הקיץ.
ממשטרת ישראל נמסר: " המשטרה פועלת לשמירת הסדר הציבורי ואכיפת החוק תוך הגברת הנוכחות בשטח במיוחד בימים אלו של חופשת הקיץ. בכל אירוע בו קיימת עבירה פלילית המשטרה תפעל ביד קשה ותמצה את הדין עם המעורבים. בתוך כך, המשטרה פועלת בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית ברחבי העיר."
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]
אוי אוי אוי. רוצים ספות. לא דואגים להם. רחמנות. דור ה"אני ואפסי עוד".
Give me a break. לדעתי צריך להכביד את היד עוד יותר. אני גדלתי בעיר הזאת מגיל 9. אני וחבריי מעולם לא חשבנו שמישהו צריך "לדאוג לנו" לדבר. בילינו בלי להשתולל, בלי לצרוח ברחובות, בלי למרר את לילותיהם של תושבי העיר, ובלי לעסוק בוונדליזם. אם אפשר ללכת לקראתם ולספק להם מקום – אדרבא, אבל גם אם אין מקום כזה, שום דבר לא מצדיק את ההתנהגות שלהם.
איזה מרחב ילדים צריכים בשלוש בלילה ????? לכו לישון !!!!!
תתנדבו במדא
. תעשו תורניות בבתים של חברים
אבל כשקורה משהו מאשימים את הילדים האחרים. מהסביבה כאילו אין ילדים מגעילים בקרית אונו
מה זו הכתבה ההזויה הזו. חבורות של ערסים חסרי תרבות וכבוד בסיסי לאחרים. לפני הכל מהבית, מה זה השטויות האלה?